Doinel Tronaru

Jurnalist

„CONSOLARE“ Filmul „Jaf cu stil“, realizat de regizorul-actor Zach Braff, oferă o ficţiune compensatorie pentru marasmul în care băncile şi fondurile de investiţii au adus lumea. Pentru credibilitate, sunt distribuiţi actori numai unul şi unul: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Matt Dillon şi, în roluri secundare, Ann-Margret sau Christopher Lloyd.

CREDINŢĂ SAU FANATISM? Fără a fi deloc un film mare, „(M)ucenicul“, în regia rusului Kirill Serebrennikov, pune degetul pe „rana“ câtorva dintre problemele cele mai fierbinţi ale lumii contemporane, ale „Maicii Rusii“, dar nu numai.

Ar fi păcat să treacă neobservat noul film care intră începând de astăzi, vineri 14 aprilie, în (unele) cinematografe, distribuit de Clorofilm (deşi, probabil, aşa se va întâmpla). Este vorba despre documentarul „observaţional“ „Fuocoammare“ / „Fire at Sea“ / „Foc pe mare“ (regia Gianfranco Rosi), câştigătorul Ursului de Aur la Berlin anul trecut, în 2016 (ca şi al „Oscarului“ european, EFA, pentru documentar).

CYBERPUNK Noul film „Ghost in the Shell“, regizat de Rupert Sanders şi cu Scarlett Johansson în rolul titular, nu transpune chiar toate semnificaţiile filozofice din manga japoneză inspiratoare, dar face totuşi mare lucru, plus un aspect vizual demn de efectele speciale ale mileniului III.

Reiau aici şi acum acest text care nu a fost publicat niciodată, exact aşa cum l-am scris în vara lui 2007, la despărţirea de „România liberă“. Este un portret al uneia dintre fiinţele pe care le-am iubit cel mai mult, intelectual vorbind: artista plastică Simona Nistor-Vianu, născută Weissmann (nu am insistat în text prea mult asupra evreităţii sale, dar era esenţială).

Vezi mai multe