George Simion, despre Ponta: „L-am întrebat de ce nu a finalizat autostrada de pe Valea Prahovei și mi-a spus că i-a transmis Coldea că îl arestează”
0George Simion a participat, vineri seara, la o dezbatere la Parlament, organizată de el sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari”, la care au fost invitați jurnaliști și influenceri din țară. Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a fost întrebat, printre altele, în ce măsură este susținut de Călin Georgescu, dar și dacă regretă asocierea cu Victor Ponta.
Iată câteva dintre răspunsurile lui Simion la întrebările jurnaliștilor:
În 2023 vă vedeați cu Victor Ponta, tocmai de aceea, în contextul declarațiilor actuale, potrivit cărora a preferat să inunde sate românești, salvând Belgradul, regretați cumva această asociere?
Nu am avut nicio asociere cu Victor Ponta. Am avut întâlniri, cum am avut cu toate figurile publice din spațiul românesc. Vă pot detalia fiecare discuție, fiecare întâlnire (...). Vă pot spune ce am discutat. L-am întrebat de ce nu a finalizat autostrada de pe Valea Prahovei și mi-a spus că i-a transmis Coldea că îl arestează. După aceea, voia o alianță ProRomânia cu AUR, alianță care nu a avut loc, pentru că nu accept alianțe cu oamenii sistemului și cu oamenii care au distrus România timp de 35 de ani. Și mă sfătuia în activitatea mea politică că nu pot să mă văd, așa, cu oricine, că mă pot întâlni cu cineva dubios, cu un spion, de exemplu și că ar trebui să am pe cineva care să mă consilieze. El, pentru această sarcină îi avea pe Coldea și pe Maior, care îi spuneau cu cine e bine să se vadă și cu cine nu este bine.
Care ar fi primul document pe care l-ați semna?
Dacă ar corespunde cerințelor constituționale și dacă ar putea fi fezabil în înainte de a face schimbările necesare în autoritatea electorală, în curtea constituțională și în alte instituții care au fost părtașe la lovitura de stat, prima hârtie pe care aș semna-o ar fi revenirea la turul doi și punerea domnului Călin Georgescu ca președinte al țării.
Există pericolul ca Statele Unite să nu recunoască alegerile din mai?
Relațiile României cu toate statele lumii trebuie să fie unele bilateral avantajoase. (...) Există o mare posibilitate ca sancțiunile Statelor Unite față de regimul autoritar de la București să se reflecte prin nerecunoașterea alegerilor, retragerea trupelor din România și sancțiuni economice.
În ce relații mai sunteți cu Gigi Becali? Credeți că poate să influențeze într-un fel sau altul campania asta electorală?
Cred că Gigi Becali, da, are puterea de a influența o parte din voturile românilor, motiv pentru care l-am și pus pe listă în 1 decembrie, dar ce face? Cred că, în esență, nu este un om rău.
Dacă veți ajunge președinte iar Guvernul Ciolacu va fi demis, Alianța pentru Unirea Românilor va fi dispusă să realizeze o alianță cu PSD în vederea realizării unui alt guvern, dar cu USR?
Despre calcule politice care vin după 4 mai și, eventual, 18 mai, permiteți-mi să fiu foarte reticent. Suntem într-o situație excepțională, în care un proces democratic a fost oprit (...)
Puterea, în acest moment, se află în mâna uzurpatorilor și nu pot să mă pronunț cu privire la vreo formulă de guvernare.
Ai noștri colegi din POT sunt aici, alături de noi și cu siguranță - este credința mea - Marcel Ciolacu trebuia să plece cu mult în urmă, dar va pleca în luna mai.
Cum ați proceda în eventualitatea unui atac la scară largă al Federației Ruse, ținând cont că vecinii noștri nu sunt membrii ai NATO?
România nu are voie să se angajeze în alte conflicte. România face parte dintr-o alianță defensivă numită NATO. Atâta timp cât voi fi - împreună cu echipa mișcării suveraniste pe care o reprezint - la conducerea țării, România nu se va implica în niciun conflict armat.
Mai departe, sper și mă rog ca soluția de pace pe care Donald Trump o va găsi în războiul ruso-ucrainean să fie una durabilă, care să se mențină pentru viitorii 30-50 de ani și care să vină cu noi garanții de securitate.
Pentru că actuala arhitectură geopolitică și actualele acorduri au fost încălcate și trebuie găsite soluții noi (...).
Este de datoria noastră să reparăm rănile provocate de istorie și oricând își vor dori să fie sub scutul de protecție NATO și în UE, frații noștri basarabeni este suficient să o ceară într-un număr mare, să există o majoritate a cetățenilor Republicii Moldova care cer unirea, iar ea se va face. Și excludem un asemenea risc pentru ei.
De ce la cea mai puternică funcție din stat alegem din două tururi, iar la primari, dintr-un tur? Veți face ceva în această privință?
Una dintre primele măsuri care trebuie luate este revenirea la alegerile din două tururi pentru primari și președinți de consilii județene. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este necesară.
Cum vedeți dumneavoastră posibilă retragerea trupelor americane din România? Cum priviți situația privind vizele românilor pentru America?
Mi se pare periculos ca să nu mai avem trupe americane în România și sunt singurul candidat care poate opri acest lucru. Suntem aliații firești, naturali, suntem aliați ideologic la partidul republican, la mișcarea MAGA.
Cred că tarifele sunt un lucru bun pentru americani și reprezintă o promisiune a mișcării America First. Cred că există pentru SUA un pericol imens din partea Chinei și dacă nu se acționează rapid, SUA își vor pierde în următorii ani rolul dominant și tocmai de aceea a intervenit Donald Trump cu aceste tarife.
Soluția viitoare este o negociere directă a statelor din UE cu SUA și activarea parteneriatului strategic pe care îl avem pe hârtie cu partenerii noștri americani.
Situația cu vizele este una înjositoare pentru noi, ca stat. Ați văzut cu cât fast anunțase Marcel Ciolacu că nu vom mai avea vize. Cred că cetățenii ar trebui să intre cât mai repede fără vize în SUA și voi lucra neobosit ca acest lucru să se întâmple.
Călin Georgescu nu a trimis niciun mesaj de susținere pentru dvs. Vă susține domnul Călin Georgescu în cursa pentru Cotroceni?
Mulțumesc pentru întrebare, este una retorică. Cred că domnul Călin Georgescu și-a folosit foarte bine cele 38 de minute pe care nimeni din România nu le-a avut în prezența unui mare jurnalist din SUA. Noi avem un plan bine pus la punct. Nu este cineva din mișcarea suveranistă să se îndoiască de acest lucru. Știm ce avem de făcut mai departe. Sunt alături de noi și parlamentari POT. Nu voiam să revin într-o campanie electorală, dar am făcut-po pentru că mi s-a cerut și am înțeles că românii trebuie să fie învingători. De 35 de ani nu trăim într-o țară normală. Totul până în mai.
Veți revizui acel articol privind definirea căsătoriei între un bărbat și o femeie, nu între soți?
Actuala Constituție este una bună, perfecționabilă. În momentul scrierii Constituției, la începutul anilor 90, nu se gândea nimeni că va veni o ideologie bolnavă care va permite căsătoria și altfel decât între o femeie și un bărbat.
Ce puteți face pentru ca libertatea de exprimare în România să fie garantată, să nu mai avem probleme cu închiderea conturilor de Facebook, TikTok?
Nu văd rolul și rostul CNA, ca si al altor instituții din statul român. Sunt acolo doar pentru a toca banii. Fiecare român are dreptul de a se exprima. Și dacă este ascultat, nimeni nu are voie să-l cenzureze.
Ce înseamnă un președinte bun, al tuturor românilor?
Nu suntem într-o situație normală, ci în una excepținală. Viitorii conducători ai țării trebuie să aducă unitatea în societatea românească. Suntem prea dezbinați. Viitorul președinte trebuie să dialogheze, să găsească consens.
Ce garanții oferiți că veți respecta statul de drept?
Asistăm neputincioși timp de 35 de ani la distrugerea României, la acte de coruție. Nimeni nu poate oferi garanții. Uitați-vă la modul de raportare a celorlalți candidați față de lovitura de stat din 6 decembrie. Categoric, ei nu sunt niște oameni are apără ordinea de drept și democrația.
Dacă ajungeți în turul II, cu cine ați vrea să vă duelați?
Eu sunt convins ca românii au vorbit și vom avea o victorie. Mi-aș dori să avem un scor de peste 50% în data de 4 mai. Ceilalți competitori sunt aceiași oameni ai sistemului. Am văzut ce i s-a întâmplat Elenei Lasconi pentru că nu s-a vrut retrasă. Mie mi s-a cenzurat un clip video în care spuneam că Nicușor Dan este pregătit ca om al sistemului, ca și candidat. Înțelegem aceste jocuri. Este evident care sunt candidații sistemului.
Vocile care nu sunt de acord cu Guvernul sunt cenzurate într-un mod mai abject, de multe ori, decât s-a întâmplat în perioada comunistă.
Puteți avea aceeași soartă cu a lui Călin Georgescu?
Nu cred că este posibilă o nouă anulare a alegerilor. Sistemul a eșuat, și-a arătat fața hâdă. Suntem dincolo de capitolul unei democrații funcționale. Suntem un regim hibrid, mai avem un singur pas până devenim o țară junk. Relațiile cu Trump sunt sublime, dar nu există.

Chiar dacă are primele șanse să ajungă în turul II, cursa finală este o provocare pentru George Simion. Cel puțin așa indică ultimele sondaje.
Datele favorabile vin în funcție de contracandadidat și în funcție de cum va reuși șeful AUR să atragă electoratul social-democraților. Dar un tur doi cu George Simion este comparat de cei mai mulți dintre analiști cu bătălia Iliescu-Vadim, context în care liderul AUR ar putea pierde în turul II indiferent de contracandidatul său.