Seceta reduce PIB-ul şi scumpeşte alimentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a compromis jumătate din recolta de floarea-soarelui
Seceta a compromis jumătate din recolta de floarea-soarelui

Efectele arşiţei vor fi destul de severe pentru economia Republicii Moldova, pierderile directe fiind estimate de specialişti la peste trei miliarde de lei.

Estimările preliminare ale experţilor arată că, din cauza secetei, contribuţia agriculturii la Produsul Intern Brut se va reduce semnificativ, vor creşte importurile la anumite produse şi se vor majora preţurile. „Conform calculelor noastre, doar ca urmare a recoltei foarte mici de grâu, porumb şi floarea soarelui, pierderile vor ajunge la 2,5 miliarde de lei. Dacă mai adăugăm şi recoltele compromise de alte culturi, pagubele directe vor depăşi trei miliarde", spune Alexandru Slusari, preşedintele asociaţiei UniAgroProtect.

INDUSTRIA ŞI TRANSPORTUL, AFECTATE
Aceste cifre reprezintă aproape patru puncte procentuale din cele circa 90 de miliarde de lei din PIB, prognozate de Guvern pentru anul 2012.Alexandru Slusari crede că prejudiciile vor fi chiar mai mari, pentru că vor fi afectate şi alte ramuri. „Cel mai mult vor avea de suferit industria prelucrătoare, care va rămâne fără materie primă, şi transportul, care nu va mai avea comenzi pentru exportul producţiei agricole", a precizat preşedintele UniAgroProtect. Autorităţile susţin că sunt conştiente de riscurile ce vin din domeniul agriculturii. „O parte din pierderi vor fi recuperate în sens valoric", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, care s-a arătat convins că în 2012 Republica Moldova va avea, totuşi, o creştere economică.

CREŞTE INFLAŢIA
Şi experţii afirmă că agricultorii îşi vor putea acoperi o parte din pierderi din contul costurilor mai mari la producţia agricolă. „Se aşteaptă, în primul rând, creşterea preţurilor la cerealele furajere, după care se vor scumpi în lanţ produsele zootehnice - laptele, carnea, ouăle etc. De asemenea, după cum arată practica anilor precedenţi, din cauza deficitului de nutreţuri, se va micşora cu 15-20% şeptelul de porci şi găini şi cu 5-10% - numărul bovinelor", se arată într-un studiu realizat de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS).

Potrivit economiştilor, scumpirea cărnii şi a produselor din carne va fi resimţită pe piaţa internă cu o întârziere de cinci-şase luni. De asemenea, în urma scumpirii produselor alimentare nivelul inflaţiei va creşte în a doua jumătate a anului cu 1,5-2%. Un alt fenomen negativ va fi reducerea locurilor de muncă în spaţiul rural, mai prognozează cercetătorii de la IEFS.

CULTURILE COMPROMISE
În 2012, a fost compromisă o treime din recolta de grâu şi de orz, jumătate din cea de floarea-soarelui, două treimi din recolta de porumb şi practic integral cea de rapiţă. Şi sfecla de zahăr culeasă ar putea fi mai puţină decât în 2011, dar de o calitate mai bună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite