Marat Safin, milionar în Rusia, infractor în Moldova
0Omul de afaceri rus, care e fratele cântăreţei Alsu şi fiul senatorului Ralif Safin, a fost dat în urmarire generală de autorităţile de la Chişinău pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari.
Câţiva ani în urmă familia senatorului rus Ralif Safin, multimilionar şi fost manager la cunoscuta companie Lukoil, se bucura de o înaltă apreciere în Republica Moldova.
Acesta şi copii săi (Marat şi Alsu) erau oaspeţi bineveniţi pentru oficialităţile ţării. Mai mult, fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin l-a decorat în anul 2002 pe Ralif Safin cu Ordinul „Gloria Muncii" „în semn de înaltă preţuire a meritelor deosebite în dezvoltarea şi consolidarea colaborării economice moldo-ruse şi pentru contribuţia substanţială la păstrarea şi restaurarea unor monumente de istorie şi cultură".
PROPRIETAR LA TREI FABRICI DE ZAHĂR
În 2009 situaţia s-a schimbat însă radical. Astfel, contra lui Marat Safin, feciorul mai mare al lui Ralif Safin, a fost iniţiată o cauză penală, iar de la mijlocul anului 2011 omul de afaceri a fost anunţat în urmărire generală, numele lui figurând la rubrica respectivă pe site-ul Centrului Anticorupţie.
Anastasia Mihălceanu, şefa serviciului de presă al instituţiei, a precizat că Marat Safin este acuzat de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi riscă închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani (conform articolului 190, aliniat 5 din Codul Penal). Vorba e că Marat Safin a administrat în anii 2002-2009 holdingul Marr Sugar Trading, în care intrau trei fabrici de zahăr din Moldova (din Cupcini, Glodeni şi Ghindeşti) şi una din România (din Urziceni). La începutul anului 2009, Safin a vândut activele, multe dintre care aveau datorii de sute de milioane de lei faţă de creditori şi furnizori.
FOTO: Marat Safin şi sora lui, solista Alsu
ACUZAT PE NEDREPT
Avocatul Vitalie Caldâba susţine că Marat Safin este acuzat pe nedrept şi că acesta nu a avut nicio afacere în Republica Moldova. „Însăşi urmărirea a fost iniţiată fără ca Marat Safin să fie înştiinţat. Totodată, noi am prezentat anchetatorilor înscrieri din registre care arată că acesta nu a figurat şi nici nu figurează în calitate de acţionar sau administrator al Marr Sugar Trading", a declarat pentru „Adevărul", avocatul Vitalie Caldâba.
Marat Safin nu este singurul milionar rus dat în urmărire de către autorităţile moldoveneşti. Unul dintre cele mai recente cazuri este al bancherului Gherman Gorbunţov, care se ascunde la Londra şi care a fost recent victima unei tentative de omor.
Anul trecut, în aceeaşi situaţie s-a pomenit şi milionarul Oleg Miheev, deputat rus, dat în urmărire internaţională în baza deciziei unei instanţe din Republica Moldova, care prevedea încasarea unei datorii de circa 6,5 milioane de dolari. După un grandios scandal media, procurorii au anunţat că nu ar fi găsit probe care să-l incrimineze pe parlamentarul rus şi pe soţia sa.
GRIGORI KARAMALAK, INFRACTORUL FILANTROP
În Rusia se ascunde deja de opt ani de justiţia moldovenească celebrul Grigori Karmalak, zis Bulgaru. După ce în anii '90 a condus compania Boiana Grup, considerată a fi paravan pentru una dintre cele mai temute organizaţii criminale din Moldova, acesta s-a refugiat la Moscova.
În prezent, Karamalak, conduce Fondul Internaţional de susţinere a veteranilor şi invalizilor sportului şi apare des în public alături de sportivi celebri din spaţiul postsovietic. Mai mult, sponsorizează întreceri sportive din Moldova, pentru care a primit mulţumiri şi de la autorităţile moldoveneşti. Organele de anchetă din Republica Moldova îl suspectează pe Karamalak de comiterea unei serii de crime grave, între care estorcare de fonduri, banditism, atacuri tâlhăreşti şi furturi în proporţii deosebit de mari.
Avere de sute milioane de dolari
Familia Safin este cunoscută în regiune, în special graţie cântăreţei Alsu, fiica senatorului Ralif Safin. Acesta figura anul trecut pe locul 192 în topul Forbes al celor mai bogaţi ruşi, cu o avere de 500 de milioane de dolari. Marat Safin, feciorul mai mare, administrează numeroase afaceri imobiliare în Rusia şi întreg spaţiul postsovietic, dar şi în Elveţia şi Marea Britanie. În România, prin intermediul companiei Marr Kapital, Marat Safin a iniţiat două proiecte imobiliare, inclusiv complexul Corbeanca Forest cu 101 vile de lux, la cinci kilometri de Bucureşti.