Cămin, gazdă sau chirie. Ce aleg studenții
0A mai rămas puţin timp până la începerea unui nou an şcolar, iar studenţii de la universităţi şi colegii, dar şi părinţii lor, sunt în căutarea unui loc de cazare.
Cea mai ieftină variantă pentru majoritatea tinerilor este căminul. Viaţa aici nu este cea mai confortabilă - baia şi bucătăria sunt comune, camerele pot fi de patru persoane şi mai mult, mobilierul este învechit, etc. - singurul avantaj este preţul accesibil.
Doar 60% din tinerii care învaţă la instituţiile superioare de învăţământ au un loc garantat în cămin, arată datele Ministerului Educaţiei. Actualmente, la universităţile de stat există în total 91 de cămine, dintre care patru sunt nefuncţionale. Solicitările de cazare sunt acoperite diferit: USM - 70%, UTM - 63%, USFM „N.Testemiţanu" - 70%. Doar la Academia Militară „Alexandru cel Bun", Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare" şi Universitatea de Stat din Taraclia gradul de acoperire a cererilor este de 100%. În schimb, Institutul de Relaţii Internaţionale şi Universitatea de Stat Tiraspol cu sediul la Chişinău nu dispun de cămine, de aceea anual tinerii care învaţă aici sunt cazaţi în blocurile altor instituţii.
Ca şi taxele de studii, cele pentru cazare variază de la o universitate la alta. Chiar şi aşa, prioritate au studenţii orfani, cei cu un singur părinte, invalizii şi cei proveniţi din familii sărace. La USM cazarea costă pentru anul şcolar 2012-1013 circa 1.800 de lei. La Universitatea de Medicină studenţii îşi pot asigura un loc în cămin cu 1.200 de lei, iar la Academia de Studii Economice - cu 1.300 de lei.
„CĂMINELE AU FOST DEJA REPARTIZATE"
„Căminele au fost deja repartizate. În acest an vor fi cazaţi circa 70-80% din numarul total de studenţi. Se iau în consideraţie rezultatele la studii, dar şi statutul social al studenţilor, având prioritate cei cu părinţi invalizi, orfanii şi cei proveniţi din familii socialmente vulnerabile. Există însă şi locuri de rezervă pentru situaţiile excepţionale. Preţul este în jur de 1.200 lei" a declarat Andrian Cotelea, prodecanul Facultăţii Sănătate Publică a Universităţii de Medicină.
„Toate căminele USM funcţionează, excepţie făcând doar căminul numărul 3, care este în reparaţie. După 15 august, se vor aduna decanul, administratorul şi sfatul căminului, pentru a hotărî care studenţi vor beneficia de un loc de cazare. Nu toţi studenţii pot avea cămin, ci doar 65% din numărul total", a afirmat preşedintele Comitetului Sindical USM, Victor Gârlea.
MINIM 50 DE DOLARI PENTRU GAZDĂ
Dacă nu prind un loc în cămin, studenţii sunt nevoiţi să plătească lunar între 50 şi 100 de dolari pentru gazdă, iar chiria poate ajunge şi la câteva sute de euro. Gazda este o combinaţie între viaţa în cămin şi cea în chirie, adică oferă un anumit grad de confort, însă poate să-ţi limiteze gradul de libertate.
„Apartamentul este cu 3 camere cu toate condiţiile. Plata lunară pentru o cameră este de 50 de dolari, plus serviciile comunale", spune Ana, proprietara unui apartament din Capitală. „Primesc o domnişoara la gazda, 50 euro/lunar", afirmă şi Elena, o altă femeie dispusă să ia la gazdă.
Mulţi tineri aleg chiria, pentru că le oferă un grad mai mare de liberatate. „Caut să închiriez ceva, deoarece chiria îmi oferă o mulţime de avantaje: am o cameră doar pentru mine, cu baie şi bucătărie, şi mult mai multă libertate", spune Andrei, student în ultimul an la ASEM. Însă toate aceste condiţii costă cel puţin 100 de euro, plus serviciile comunale.
„Dau în chirie apartament cu două camere pentru persoane disciplinate, pentru 250 euro lunar", spune Ina, proprietară. Irina oferă apartamentul cu două camere pentru 200 euro lunar, dar acceptă şi varianta 100 euro per cameră.
Costurile de trai reprezintă o preocupare pentru fiecare student. Totul depinde de bugetul de care dispune şi de condiţiile pe care şi le doreşte.