Autobuzul şcolar, bun şi pentru pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii pasageri ai autobuzului comunitar au fost picii din clasa întâi
Primii pasageri ai autobuzului comunitar au fost picii din clasa întâi

Copiii, bătrânii şi invalizii din satul Ciuciuleni, Hânceşti, nu vor mai merge pe jos la şcoală sau la spital, ci cu un autobuz comunitar.

Satul Ciuciuleni are 5.000 de locuitori şi măsoară dintr-un capăt în altul şapte kilometri. Pentru a-i străbate pe jos, e nevoie de mai bine de o oră, iar atunci când plouă sau ninge, drumul e şi mai greu. Deşi este destul de mare, localitatea nu a fost împărţită pe străzi. Ca să se descurce mai bine cine şi unde stă, sătenii au divizat-o în patru sectoare, numite încă din strămoşi sute (suta întâi, suta a doua, suta a treia şi a patra).

După ce a stat la sfat cu oamenii nevoiaşi din sat, primarul a înţeles că lipsa transportului public este una dintre cele mai grave probleme. Nu putea să ceară un autobuz şcolar de la Ministerul Educaţiei, fiindcă şcoala e în sat, dar nici cu forţe proprii nu se putea descurca. Împreună cu un grup de voluntari, autorităţile locale au elaborat atunci un proiect şi au câştigat banii necesari pentru procurarea unui mijloc de transport în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Integrată.

PRIMUL DRUM, PENTRU CEI MICI

Localitatea a primit un grant de 150.000 de lei, iar administraţia locală a contribuit cu alte 60.000 de lei. „Pentru început, călătoria va fi gratuită. De luna viitoare, va trebui însă să acoperim din bugetul local cheltuielile pentru benzină şi întreţinere. Cel mai probabil, vor exista abonamente la preţuri simbolice", a precizat Gheorghe Grigoraş, primar de Ciuciuleni.
Ieri, autobuzul cu 20 de locuri a ieşit prima dată pe traseu. Primii au fost transportaţi picii din clasa întâi. Printre părinţii care îi aşteptau în faţa şcolii am găsit-o pe Ecaterina Pagu, care a s-a implicat în realizarea acestei idei. „Am ajutat la elaborarea proiectului fiind cu gândul la copilul meu, dar şi la ceilalţi, care iarna tremurau de frig în drum spre şcoală, iar când era glod ajungeau murdari până la brâu", a mărturisit femeia.

VOR ŞI UN POST DE RADIO

Erau nerăbdători să se plimbe cu noul autobuz şi pensionarii şi invalizii. Aceştia aşteptau cu sufletul la gură să afle când vor putea merge în centrul raional, dacă va fi sau nu întocmită o listă şi cine va avea prioritate. Unii au început să ticluiască traseul vehiculului şi au ajuns chiar să se contrazică între ei. „Eu cred că va merge prin suta întâi şi a treia, unde drumul e mai bun", şi-a dat cu părerea pensionara Ileana Poparcea. Vasile Buza, un alt pensionar, a sărit cu vorba că trebuie să se bucure de acest serviciu oamenii din toate sectoarele.

Acesta a venit cu propunerea să fie deschis şi un post de radio local, care să-i anunţe pe săteni la ce oră va trece autobuzul prin mahalaua lor, când va circula spre primărie şi când în centrul raional. Tamara Corlat, o altă pensionară, dar care mai lucrează ca profesoară, a spus că, mai întâi de toate, de transport trebuie să se bucure elevii.

MOBILIZAREA COMUNITĂŢII

Ciuciuleni este al cincilea sat din Moldova care are transport comunitar graţie Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Membrii echipei ajută administraţiile publice locale să elaboreze strategii de dezvoltare şi să-şi gestioneze eficient resursele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite