6,500 de "indignați" protestează la Bruxelles împotriva austerității

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Indignații" au manifestat astăzi (15 octombrie) la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate luate de guverne pentru a rezolva criza datoriilor suverane. Conform estimărilor poliției belgiene,peste 6,000 de protestatari au blocat astăzi mai multe străzi principale din Bruxelles.

Indignații, inițial o mișcare pornită de la un grup de cetăţeni spanioli - în special, tineri, născută ca reacţie la ineficienţa programelor economice ale cabinetului guvernamental și la măsurile aspre de austeritate luate pe fondul celei mai crescute rate a șomajului din Europa și a crizei datoriilor din zona euro, au sosit în număr mult mai mare decât așteptat sâmbăta aceasta (15 octombrie) la Bruxelles.

Citește și: Sâmbăta indignaţilor faţă de capitalism

O mare de oameni a împânzit astăzi (15 octombrie), în jurul orei 16:00, centrul Bruxelles-ului, manifestând în fața Bursei (Bourse) și în piața De Brouckere cu pancarte și postere, blocând astfel temporar circulația pe un bulevard principal al capitalei belgiene. Conform datelor poliției, scrie Le Soir, aceștia au fost în număr de 6,000 - 6,500.

"Noi suntem cei 99%", au strigat astăzi "indignați" sosiți din mai multe capitale ale Europei, referindu-se la faptul că ei sunt cei care plătesc în proporție de 99% efectele crizei economice "izbucnite din cauza băncilor".

Manifestanții și-au aruncat pantofii în piața din fața clădirii Bursei și au pornit apoi în marș spre zona Schuman, unde se află instituțiile europene, mai  scrie ziarul Le Soir.

Comisia Europeană a spus că este dispusă să vorbească cu reprezentanții mișcării indignaților, care protestează împotriva măsurilor de austeritate luate de guverne și împotriva Uniunii Europene "care pune interesul băncilor și marilor afaceri în fața intereselor cetățenilor de rând", scrie publicația EuObserver.

Săptâmâna trecută un grup de indignați au ajuns la Bruxelles după un marș de 80 de zile pornit din Spania.

"Dacă indignații vin aici, desigur că mă voi simți obligat să mă întâlnesc cu ei," a spus joi (13 octombrie) comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, citat de EuObserver.

"Le înțeleg indignarea cu privire la șomaj," a mai spus Andor, "dar ar trebui să fie conștienți că situația nu a fost creată aici...nu este cel mai indicat să se concentreze pe Comisia Europeană". "Mai bine s-ar duce la Frankfurt," a adăugat acesta, referindu-se la faptul că sediul Băncii Centrale Europene se află la Frankfurt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite