Noapte istorică: Trei decizii cruciale pentru Euro. Vezi hotărârile luate de liderii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţau aseară să blocheze Consiliul European de la Bruxelles
Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţau aseară să blocheze Consiliul European de la Bruxelles

Liderii europeni au reuşit, după zeci de întâlniri, negocieri, divergenţe, critici şi supărări, la sfârşitul unei nopţi de summit extraordinar să anunţe că au ajuns la un acord în privinţa celor trei elemente cheie pentru salvarea euro şi credibilitatea UE: recapitalizarea băncilor, o soluţie finală pentru Grecia şi mărirea Fondului European de salvare pentru a ajuta alte state UE lovite de criza datoriilor.

SOLUŢIA 1: Recapitalizarea băncilor: acord pe 109 miliarde de euro

Prima decizie asupra căreia liderii UE au convenit la summitul de ieri noapte a fost recapitalizarea, cu 106 miliarde de euro, a băncilor europene expuse la criza datoriile suverane. Băncile vor fi obligate să atingă o rată superioară de capital de 9% până în iunie 2012. Planul va fi coordonat de Autoritatea Bancară European (ABE). Această influie de capital era necesară pentru a reda credibilitatea pieţelor în sistemul bancar din Europa.

"Recapitalizarea băncilor este o problemă care afectează toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de măsuri economice. Independentă nu ar avea nicio șansă de succes", a spus ministrul polonez de finanțe Jan Vincent-Rostowski, după încheierea primei părți a summitului european.

Băncile mamă nu vor avea voie să retragă capitaluri din subsidiare pentru a face operaţiunea de recapitalizare, au mai stabilit liderii UE, după ce Traian Băsescu a ridicat această temere la Consiliul European de duminică. Vezi detalii aici

Reacţie: Grupul European al Băncilor pentru Economii a susţinut că această creștere de 9% va rezulta în incapacitatea majorității instituțiilor financiare europene de a trece următoarele teste de stres, ceea ce va duce, cu siguranță, la mai și mai multă neîncredere din partea piețelor financiare. Implementarea planului de recapitalizare depindea însă de celelalte două decizii-cheie pe care le avea de luat liderii din zona euro: datoria suverană a Greciei și capacitatea Facilități Europene de Stabilitate Financiară.



SOLUŢIA 2: Grecia primeşte pachet de salvare cu iertare de datorii

Grecia va fi iertată de 50% din datorii şi va primi un nou pachet financiar în valoare de 100 de miliarde de euro, sumă care va fi finanțată prin programul multi-anual propus de UE și Fondul Monetar Internațional.

Contribuția statelor membre va fi de 30 de miliarde de euro, iar creditorii privați vor pierde 50% din valoarea obligațiunilor lor grecești. Aceste măsuri înseamnă un efort estimat la 100 de miliarde de euro care va fi primit treptat de Grecia până în 2014. Cea mai grea decizie, spun diplomați cu acces la întâlnirea celor 17 lideri ai zonei euro,  a fost stabilirea nivelului de implicarea investitorilor privați în eforturile de reducere a datoriei grecești. Aceștia au convenit în final ca investitorii privați să suporte pierderi de 50% din obligațiunile lor grecești. Liderii UE au ținut cont de faptul că anul acesta în Grecia creșterea economică a fost mai scăzută decât fusese anticipat și privatizarea nu a fost la nivelul la care ar fi trebuit să fie, conform cancelarului german.

Noul program de ajutor în care se încadrează acest împrumut convenit astăzi va fi finalizat abia în decembrie 2011, dar schimbarea de obligațiuni va putea începe imediat după, în 2012. Liderii statelor din zona euro au cerut Fondului Monetar Internațional(FMI) să continue să sprijine noul program de asistență financiară pentru Grecia.

Negocieri dure. Merkel ar fi vrut 60% din datorii iertate

Negocierile cu investitorii privaţi pentru bănci au fost dificile. Vezi detalii aici.  Au existat multe speculaţii în timpul summitul că acordul nu poate fi renegociat. Merkel a spus că după negocierile din cursul zilei şi nopţii de miercuri cu reprezentanți ai băncilor veniți special pentru summit la Bruxells, investitorii privaţi au acceptat oferta UE. "Am făcut o singură ofertă, o ofertă foarte specifică și a fost și ultima noastră ofertă," a spus Merkel. Iniţial, Angela Merkel ar fi dorit ca băncile private să îşi asume pierderi de 60% din datoria grecească pe care o deţin, în timp ce aceştia oferiseră 40%. Compromisul a fost 50%.

Liderii zonei euro au mai anunțat însă că Grecia va fi acum mai strict monitorizată. Troica (formată din Banca Centrală Europeană, FMI și Comisia Europeană) nu a fost suficientă, a spus Merkel. Aceasta va lucra de acum înainte cu un mecanism de supraveghere îmbunătățită. Liderii zonei și-au propus să reducă datoria Greciei la 120% din PIB până la sfârșitul lui 2019.

Italia, următoarea economie în pericol întră sub monitorizarea atentă a Comisiei Europene. Spania trebuie să fie foarte atentă

SOLUŢIA 3: Fondul de salvare ajunge la un trilion de euro

Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) sau Fondul European de salvare se va mări de patru-cinci ori, ajungând la suma de aproximativ 1.000 de milliarde de euro. FESF a mai rămas cu 250-275 de milliarde de euro din suma inițială alocată de 440 de milliarde de euro, după ce a oferit sprijin Irlandei și Portugaliei. Fondul trebuia mărit şi din cauza problemelor economice ale Italiei şi Spaniei.

Premierul italian alături de Herman Van Rompuy preşedintele Consiliului European şi de cel al Comisiei Europene, Jose Barroso



FESF va fi deveni un instrument de salvare al economiilor lovite de criza datoriilor suverane, folosind două opțiuni:

1. Prima opţiune presupune crearea unui de investiții cu scop special ("special purpose investment vehicle" sau SPIV) care să se finanțeze prin investitori străini suverani sau privați, cum ar China sau fondurile de investiții din Orientul Mijlociu care să poată cumpăra obligațiuni ale țărilor din zona euro cu probleme.
2. Cealaltă opțiune implică folosirea FESF ca și garanție parțială pentru investitorii care sunt interesați să cumpere obligațiuni din statele lovite de criza datoriilor suverane a zonei euro.

Cele două opțiuni ar putea fi folosite simultan și de asemenea, cu sprijin din partea Fondului Monetar Internațional. Condițiile unei astfel de soluții ar urma să fie finalizate în luna noiembrie de către Eurogrup, grupul celor 17 miniștri de finanțe din zona euro.

Urmăreşte relatările Adevărul Europa de la Euro summitul de miercuri şi joi noapte din Bruxelles

Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Jose Barroso

Citeşte şi
Angela Merkel spune că pacea europeană nu e de la sine înţeleasă. Să ne temem de un război în Europa?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite