Premierul britanic luptă cu propriul partid: Când casa vecinului arde, primul vostru impuls trebuie să fie să-l ajutați!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron
Premierul David Cameron

Premierul britanic s-a luptat ieri seară (24 octombrie) cu cea mai mare rebeliune din partidul său de până acum, asupra organizării unui referendum privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Propunerea de a revizui statutul de membru al UE al Marii Britanii, inițiată de parlamentarul David Nutfall, a atras peste 60 de voturi în favoarea organizării unui referendum în acest sens. Ea nu a reușit să obțină suficiente voturi pozitive pentru a fi implementată, ceea ce era de așteptat, însă a arătat cât de divizat este partidul lui Cameron în privința apartenenței la UE.

Votul privind organizarea unui referendum anti-UE în Marea Britanie vine pe fondul "celei mai adânce crize de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial", conform fostului șef al Băncii Centrale Europene, într-o săptămână decisivă pentru soarta monedei unice europene.

"Când casa vecinului tău arde, primul tău impuls ar trebui să fie să-l ajuți să stingă focul, înainte să oprești flăcările să ajungă la casa ta," le-a spus ieri Cameron conservatorilor. Poziția lui Cameron de "eurosceptic pragmatic" este însă din ce în ce mai contradictorie cu antipatia și neîncrederea generală din partidul său, srie Financial Times.

O sursă din interiorul guvernului, citată de publicația Financial Times, a spus că 85 de parlamentari conservatori s-ar opune poziției pe care Cameron a adoptat-o față de Uniunea Europeană, aceasta fiind cea mai amplă rebeliune anti-UE a conservatorilor din guvernele europene.

Cameron a încercat să păstreze disciplina partidului spunând că nu este momentul potrivit pentru a avea astfel de discuții, doarece ele distrag Marii Britanii atenția de la a obține premiul reformei. "Timpul pentru reforme a venit. Acesta este premiul. Haideți să nu fim distrași de la a-l obține," a spus Cameron.

David Cameron a promis pe 6 septembrie că Marea Britanie va cere o mutare a puterii de la Bruxelles la Londra în schimbul acordului său pentru o schimbare de tratat al UE, necesară întăririi guvernanței zonei euro. Marea Britanie, care nu se află în zona euro, are totuși drept de vot în Consiliul UE și poate bloca orice inițiativă a statelor europene de a schimba tratatul UE.

"În cazul în care s-ar întâmpla așa ceva, ar exista consecinţe și pentru Marea Britanie, iar într-un astfel de scenariu, Marea Britanie ar trebui să gândească foarte serios la modul în care ne maximizăm interesul nostru naţional", a spus Cameron în septembrie 2011. "Atunci când se vrea o schimbare de tratat, avem posibilitatea de a prezenta ceea ce dorim și ce este în interesul ţări la nivel naţional. Am făcut deja acest lucru și l-aş face din nou în viitor," a adăugat premierul britanic.

Dacă la consiliul european de mâine (26 octombrie) se va decide schimbarea tratatelor UE, scenariu foarte posibil, atunci Cameron va fi forțat, de propriile promisiuni, să ceară Bruxelles-ului mai multă putere pe plan național.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite