Noul bici al UE: politica de coeziune
0Comisia Europeană a stabilit, ieri, noi reguli de acordare a fondurilor de coeziune, ce reprezintă un sfert din bugetul UE, adică 336 de miliarde de euro.
În perioada 2014-2020, acordarea lor va ţine cont de criza economică: se dau garanţii pentru împrumuturi la IMM-uri, se menţin ratele de cofinanţare. Vestea proastă e că fluxul de bani poate fi întrerupt pentru statele membre care nu respectă disciplina bugetară.
Astfel, din 2014, şi România ar putea fi pedepsită dacă nu respectă disciplina fiscală. Franţa şi Germania au propus suspendarea acestor fonduri de coeziune, pe o perioadă de un an, în cazul în care un stat membru încalcă regulile fiscale. Fondurile de coeziune au fost folosite până acum pentru a reduce diferenţele de dezvoltare între regiunile mai bogate şi cele mai sărace ale Europei.
De ce pot fi suspendate?
Politica de coeziune îşi atinge obiectivele - creştere economică şi locuri de muncă - dacă acţionează într-un mediu economic sănătos, dar experienţa din trecut, susţin oficialii Comisiei Europene, a arătat că ea nu dă rezultatele aşteptate dacă la nivel macroeconomic statele membre au probleme.
Regulile pentru noua politică de coeziune au fost anunţate ieri, la Bruxelles, de comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, şi comisarul pentru piaţa muncii, Laszlo Andor. „Dacă situaţia economică devine atât de gravă încât subminează eficienţa investiţiilor prin fondurile UE, atunci acestea pot fi suspendate", se arată în propunerea Comisiei Europene. Oficialii acesteia au spus că o prevedere similară există şi în prezent, doar că, din 2014 încolo, ea va fi „automată" şi „ extinsă la toate fondurile".
Legătura cu ţintele bugetare
„Posibilitatea suspendării plăţilor aduce o mai mare flexibilitate felului în care putem acţiona. Această condiţionalitate macroeconomică ar trebui văzută ca o măsură de ultimă instanţă. Abia am adoptat Pachetul de şase propuneri legislative privind disciplina bugetară, dar această iniţiativă se referă doar la 17 state membre şi de aceea ne-am întrebat dacă putem să aplicăm o măsură pentru a realinia statele membre la o traiectorie sustenabilă şi stabilă", a explicat comisarul Johannes Hahn.
Cu alte cuvinte, ce nu poate face Pachetul privind guvernanţa economică statelor care nu sunt în zona euro, dar care trebuie şi ele să respecte ţintele bugetare legate de deficit, va putea face Comisia Europeană prin butonul „fonduri structurale".