Compromisuri financiare care ne avantajează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va susţine Pactulfranco-german, după ce a obţinut condiţii mai relaxate privind convergenţa fiscală. Liderii UE se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a stabili de comun acord detaliile fondului permanent de intervenţie în cazul derapajelor financiare.

Fondul permanent de intervenţie, cunoscut ca „Mecanismul European de Stabilitate", ar urma să înlocuiască, din 2013, actualele aranjamente financiare din zona euro, cu caracter provizoriu. România şi-a exprimat, recent, unele obiecţii asupra contribuţiei sale la acest fond, dar surse diplomatice susţin că s-a ajuns deja la un compromis pe această temă. Iniţial, propunerile privind contribuţiile statelor membre luau în calcul PIB-ul (în proporţie de 50%) şi populaţia (în aceeaşi proporţie), ceea ce însemna că România urma să contribuie cu 2,5 miliarde de euro. La 24 februarie, preşedintele Băsescu a ridicat problema, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Propunerea Bucureştiului era să se ia în calcul numai elementul PIB, caz în care contribuţia românească ar fi scăzut la un miliard de euro.

Aşa cum se întâmplă de obicei în relaţiile dintre statele membre, s-a ajuns la un compromis, mai ales că mai multe guverne ridicaseră obiecţii similare. „Nu s-a ajuns chiar la propunerea României, dar soluţia aleasă este pe undeva pe la mijlocul celor două propuneri", declară surse diplomatice pentru „Adevărul Europa".Calculele sunt valabile numai din momentul în care România va adera la zona euro. Dar discuţiile despre modificarea Tratatului European se poartă acum, iar la decizie vor participa toate statele Uniunii, indiferent dacă fac sau nu parte din zona euro.

România îşi poate menţine cota unică

Consiliul va discuta şi pe marginea „Pactului de competitivitate", o propunere germano-franceză vizând întărirea guvernanţei economice. Propunerile vizează, printre altele, includerea în constituţiile naţionale a unor limite pentru deficitele bugetare şi datoriile publice, creşterea vârstei de pensionare, renunţarea la indexarea salariilor cu inflaţia, dar şi măsuri de convergenţă în domeniul fiscal.

Guvernul român e pe cale să îşi asume aceste propuneri, mai ales după ce propunerile de convergenţă în domeniul fiscal au devenit ceva mai relaxate, permiţând Bucureştiului să-şi menţină cota unică şi un nivel relativ scăzut al impozitului pe profit, 16%. Acest nivel este mai scăzut decât în state membre precum Belgia, unde ajunge şi la 40%, dar mai ridicat decât în cazul vecinei Bulgaria (10%).

Parlamentul European a votat ieri pentru modificarea Tratatului European, ce permite crearea Fondului de Stabilitate. Raportorii Elmar Brok (popular, Danemarca) şi Roberto Gualtieri (socialist, Italia) au negociat intens cu Consiliul şi Comisia, obţinând o implicare puternică a Parlamentului în procesul de supraveghere a respectării Mecanismului de Stabilitate. Statele membre ar trebui să adopte aceste modificări în cadrul Consiliului de joi şi vineri. Apoi, documentul va trebui ratificat destatele membre până la 1ianuarie 2013. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite