Noi proceduri pentru racordarea la reţeaua de electricitate
0Consumatorii nu vor mai fi nevoiţi să investească în dezvoltarea reţelei atunci când vor să se branşeze Persoanele care vor dori să se conecteze la reţeaua de electricitate vor plăti
Consumatorii nu vor mai fi nevoiţi să investească în dezvoltarea reţelei atunci când vor să se branşeze
Persoanele care vor dori să se conecteze la reţeaua de electricitate vor plăti numai costurile efective de realizare a lucrărilor de racordare, potrivit noului regulament care va intra în vigoare la 12 iunie. Astfel, din tariful de racordare va fi eliminată taxa de rezervare a puterii în reţea, iar operatorii de distribuţie vor fi obligaţi să realizeze pe cheltuiala proprie lucrările de dezvoltare a reţelei.
În prezent, cel care vrea să se racordeze la reţeaua de electricitate este nevoit să suporte şi costurile de întărire a reţelei de până la punctul de racordare, în cazul în care reţeaua nu permite conectarea unui nou utilizator, din cauza subdimensionării acesteia sau a altor probleme tehnice.
Tipurile de lucrări necesare pentru întărirea reţelei sunt montarea unor posturi de transformare noi pentru amplificarea puterii în reţea, înlocuirea cablurilor de distribuţie cu unele care au un diametru mai mare etc. Costurile nu sunt deloc neglijabile, putând ajunge la sute de mii de lei, pentru lucrări mai complexe.
Prin noul regulament de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Hotărârea de Guvern 90/2008, care va intra în vigoare la data de 12 iunie, "realizarea lucrărilor de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare (adică pe segmentul de reţea dinaintea punctului unde se realizează racordul - n.r.), pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării unui utilizator, se face de către operatorul de reţea şi pe cheltuiala acestuia".
Termene mai reduse
Noul regulament de racordare aduce modificări şi în ceea ce priveşte anumite termene de conformare pentru operatorii de distribuţie a electricităţii. De pildă, operatorul de reţea are obligaţia să propună utilizatorului proiectul de contract de racordare în termen de maximum 10 zile calendaristice după depunerea documentaţiei necesare, faţă de 30 de zile, cât este prevăzut în prezent.
Consumatorul, creditor pentru distribuitori
Regulamentul de racordare lasă totuşi o portiţă deschisă distribuitorilor. Astfel, în situaţia în care operatorii nu au prevăzute în planul de investiţii fonduri pentru suplimentarea puterii reţelei în zona unde trebuie racordat solicitantul, cheltuielile pot fi suportate de acesta din urmă, iar banii şi-i va recupera ulterior.
"Cheltuielile efectuate de utilizator se returnează acestuia de către operatorul de reţea printr-o modalitate convenită între părţi", se menţionează în actul normativ. Modalitatea prin care se va face returnarea trebuie stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în perioada următoare.
În cazul în care nu acceptă această variantă, utilizatorul are la dispoziţie alte variante, potrivit prevederilor: fie amână sau renunţă la realizarea obiectivului pe amplasamentul respectiv, fie "acceptă alte soluţii oferite de operatorul de reţea".
Taxa de putere, eliminată
O parte din aceste lucrări de întărire a reţelei sunt acum efectuate şi de operatorii de distribuţie, însă doar în zonele incluse în planurile lor de investiţii. Banii necesari provin din taxa de rezervare a puterii (componenta A), inclusă în tariful de racordare, dar ea urmează să fie eliminată odată cu intrarea în vigoare a noului regulament de racordare.
Astfel, în tarif vor rămâne componenta B, reprezentând costurile efective de realizare a instalaţiei de racordare, şi componenta C, adică tariful de recepţionare a lucrărilor şi punere sub tensiune a instalaţiilor, care, în funcţie de branşament, variază între 71 lei şi 580 lei.
Fondurile strânse de operatorii de distribuţie din tarifele de racordare sunt considerabile. De pildă, cele patru filiale de distribuţie ale Electrica au obţinut, în 2007, peste 263 milioane de lei. Din aceasta, componenta de rezervare a puterii reprezintă 10-15%, potrivit datelor furnizate ziarului "Adevărul" de Electrica.
Pentru un branşament simplu, de exemplu, adică la un consum previzionat de 10 KW, taxa de putere era de până la 1.000 lei. "Taxa de putere era un fond de rulment, să-i zicem aşa, pentru operatorii de distribuţie a electricităţii.
Cu aceşti bani, rezolvam problemele acolo unde era necesar", a declarat, pentru "Adevărul", Marian Geantă, şef serviciu Analiză Reţele la Electrica. Scoaterea taxei de putere nu va duce însă neapărat la ieftinirea tarifelor de racordare. Potrivit lui Geantă, acestea urmează să fie revizuite, întrucât au rămas la aceleaşi valori din iulie 2004.
Informare privind condiţiile de racordare
Spre deosebire de regulile în vigoare, operatorii de distribuţie vor fi nevoiţi, începând din luna iulie, să informeze utilizatorii asupra condiţiilor şi posibilităţilor de realizare a racordării la reţea a unui loc de producere sau consum.
Printre informaţiile ce vor fi puse la dispoziţie se numără posibilităţile de racordare la reţea - inclusiv dacă operatorul de distribuţie trebuie să realizeze lucrări de întărire a reţelei şi dacă are fonduri disponibile pentru aceasta -, etapele procesului şi durata estimată a fiecăreia dintre acestea, documentele necesare, tarifele pentru racordarea la reţea şi temeiul legal al acestora.
Aceste date se transmit solicitantului în scris în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la înregistrarea cererii scrise a acestuia şi - o noutate - vor fi gratuite, lucru care va da bătăi de cap distribuitorilor.
Numai filiala Electrica Muntenia Nord, care operează în şase judeţe, a emis, anul trecut, un număr de 46.757 de avize tehnice de racordare. Realizarea instalaţiei de pe proprietatea utilizatorului este în responsabilitatea acestuia.
263 milioane lei este suma obţinută de Electrica în 2007, din tarifele de racordare