Alimentaţia nesănătoasă deformează copiii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile internaţionale vor un cod de restricţii menit să apere copiii de alimentele tip "junk food", bogate în grăsimi, zahăr şi sare. Regimul alimentar şi sedentarismul sunt cauzele

Organizaţiile internaţionale vor un cod de restricţii menit să apere copiii de alimentele tip "junk food", bogate în grăsimi, zahăr şi sare.

Regimul alimentar şi sedentarismul sunt cauzele pentru care tot mai multe persoane devin obeze. Problema surplusului de greutate a pus pe jar toate organizaţiile internaţionale de protecţie a consumatorilor, iar acum trei dintre ele solicită statelor membre Uniunii Europene să adopte un cod special de norme şi interdicţii, cu scopul de a proteja copiii de "atacul" produselor excesiv de bogate în calorii.

Consumers International, Federaţia Intenaţională a Organizaţiilor de Consumatori şi Organizaţia Intenaţională de Combatere a Obezităţii au format o coaliţie care susţine "Codul internaţional al mâncării şi băuturilor nonalcoolice destinate copiilor".

Formată din experţi în obezitate şi grupuri de cercetători în domeniul nutriaţiei, precum şi din consumatori militanţi pentru regimuri naturiste, coaliţia a făcut un apel către guvernele statelor membre UE să adopte codul ca normă obligatorie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin adoptarea acestui cod se va face un pas important în protejarea copiilor. Potrivit datelor Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, peste 177 milioane de copii din toată lumea sunt ameninţaţi azi de obezitate sau de boli conexe acestei maladii, ne asigură doamna Laura Pascu, PR al organizaţiei.


Recomandări sănătoase


Codul a fost deja elaborat şi va fi recomandat în luna mai Adunării Mondiale a Sănătăţii de către Organizaţia Intenaţională de Combatere a Obezităţii. El impune reglementări drastice industriei preparatelor de tip "junk food". Regulile actuale, recunoscute la nivel european şi valabile inclusiv în America, vizează doar copiii de sub 12 ani. Această limită de vârstă nu este suficientă pentru a diminua numărul mare de cazuri de îmbolnăviri generate de alimentaţia necorespunzătoare.

"Codul Internaţional al mâncării şi băuturilor nonalcoolice destinate copiilor" vizează sistemul de marketing al alimentelor cu valoare calorică ridicată şi cu valoare nutritivă scăzută care sunt bogate în grăsimi, zahăr şi sare. Astfel, prin acest cod se cere interzicerea reclamelor care promovează alimentele nesănătoase la radio şi tv, în intevalul orar 6.00-19.00.

Marketingul acestor alimente să nu fie promovat prin mijloace noi de comunicare precum website, site-uri de interacţiune socială sau expediere mesaje. Codul interzice promovarea alimentelor nesănătoase în şcoli şi a inserării cadourilor, a jucăriilor, care determină copiii să consume astfel de alimente. Folosirea vedetelor, a presonajelor din desene animate şi a concursurilor pentru comercializarea alimentelor nesănătoase sunt, de asemenea, interzise.


2,3 milioane de obezi, în 2015


Pentru a evidenţia caracterul nociv al preparatelor tip "junk food" şi pentru a îndemna conducătorii guvernelor să susţină codul în faţa Adunării Mondiale a Sănătăţii, din luna mai, peste 50 de grupuri naţionale de consumatori vor efectua activităţi de conştientizare şi susţinere. "Codul Internaţional al mâncării şi băuturilor nonalcoolice destinate copiilor" a fost lansat şi în România, la mijlocul lunii martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

"Având în vedere ritmul creşterii ratei de obezitate şi bolile determinate de aceasta, la nivel global, companiile alimentare trebuie să adopte o atitudine mult mai responsabilă faţă de modul în care îşi comercializează produsele destinate copiilor. Codul stabileşte noi restricţii, care, odată ce ar fi adoptate de OMS, ar obliga guvernele naţionale şi companiile să ia măsuri, dar ar asigura şi echitatea aplicării măsurilor peste tot, pentru a evita concurenţa neloială.

Scopul este stoparea promovării alimentelor nesănătoase. Altfel, studiile OSM estimează că 2,3 milioane de persoane cu vârste de peste 15 ani vor fi supraponderale până în anul 2015. "Va trebui să acţionăm acum dacă ne dorim ca, în viitor, copiii noştri să crească fără ameninţarea problemelor de sănătate legate de obezitate", a spus preşedintele APC România, Costel Stanciu.


Hrana si sedentarismul, cauze principale


În unele ţări membre UE, mai mult de jumătate din adulţi sunt supraponderali, iar unul din cinci copii este obez. "Bolile cardiovasculare sunt responabile pentru aproape jumătate din totalul mortalităţii în Europa şi aproximativ o treime din aceste cazuri sunt legate de slaba alimentaţie", atenţionează preşedintele APC România. Obezitatea este factor de risc în foarte multe dintre bolile contemporane. România este pe locul trei în Europa în privinţa acestei maladii la femei şi pe locul patru la bărbaţi, potrivit unui studiu.

Aproximativ un sfert din populaţia ţării noastre are această tendintă, iar numărul copiilor supraponderali este în creştere. Specialiştii susţin că 85.000 de copii din Europa devin în fiecare an obezi din cauza stilului de viaţă sedentar şi al hranei nesănătoase. "Produsele tip <> sunt din ce în ce mai des consumate de copii, lucru nesănătos atât pentru sănătatea fizică a micuţilor, cât şi pentru cea psihică", a precizat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Gheorghe Ciubotaru.


Potrivit studiilor întreprinse, obezitatea poate reduce rata speranţei de viaţă a unui adult cu 13 ani. Cu toate acestea, firmele mari de mâncare, băuturi nonalcoolice şi dulciuri au cheltuit peste 13 miliarde de dolari pe publicitate numai în anul 2006.

Cum scăpăm de stratul de grăsime

Principalul tratament pentru combaterea obezităţii este cel de reducere a grăsimii din corp prin aportul mai mic de calorii şi prin exerciţiul fizic intens. Dietele şi exerciţiile produc, în medie, o pierdere aproximativă de 8 la sută din totalul masei corporale. Nu toţi dieteticienii sunt mulţumiţi de aceste rezultate, însă reducerea echilibrată a masei corporale creează beneficii mai mari în sănătate. Mai greu decât reducerea masei corporale este menţinerea.

Mulţi dintre cei care slăbesc 10 la sută sau mai mult din masa lor corporală prin dietă reuşesc să recapete kilogramele pierdute în aproximativ doi ani. Prin urmare, pentru a menţine greutatea la un nivel normal, în general, este nevoie de exerciţii şi de mâncare sănătoasă. Fenilalanina este un aminoacid esenţial pentru om, care ajută la menţinerea greutăţii, fiindcă are ca principal efect reducerea poftei de mâncare. Acest aminoacid poate fi găsit în produsele din soia şi în brânza de vaci, în migdale şi nuci, în laptele smântânit, seminţele de dovleac şi în susan.

Restricţionarea promovării şi comercializării produselor nesănătoase pentru copii şi etichetarea nutriţională clară sunt principalele ţinte ale APC România în cadrul campaniei împotriva obezităţii. Cercetătorii americani relevă în studiile efectuate faptul că rata obezităţii a crescut direct proporţional cu numărul de restaurante fast-food.


"Produsele tip <> nu sunt proaspete, aşa cum ni se par. Alimentele sunt deshihratate, îmbuteliate (pentru a părea proaspete) sau congelate - procese care fură din valorile nutritive şi din gustul natural al mâncărurilor", se spune în studiul făcut de cele trei organizaţii. Şi aspectul poate fi înşelător. Deshidratarea şi congelarea alimentelor schimbă culoarea naturală a acestora, motiv pentru care se folosesc coloranţi chimici care fac minuni în privinţa aspectului.

Din păcate, s-a dovedit că aceşti coloranţi afectează digestia, iar copiilor le provoacă stări de agitaţie şi le afectează capacitatea de a se concentra. Una dinte cele mai periculoase arome alimentare, folosită la scară largă în prepararea mâncărurilor tip "fast-food" este glutamatul monosodic (E621), un generator de neurotransmiţători care intră puternic în metabolismul neuronilor. Fiind neurotoxic, poate determina apariţia tulburărilor de comportament sau a bolii Alzheimer. În consecinţă, putem spune că un copil poate deveni obez numai dacă mama este indulgentă şi îi permite să mănânce tot ce vrea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite