O toamnă fără inundaţii
0Hidrologii spun că debitele apelor vor creşte doar în partea de nord a ţării În această toamnă, ţara noastră nu se va confrunta cu inundaţii asemănătoare celor din intervalul
Hidrologii spun că debitele apelor vor creşte doar în partea de nord a ţării
În această toamnă, ţara noastră nu se va confrunta cu inundaţii asemănătoare celor din intervalul iulie-august.
Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă prognoza hidrologică pentru această toamnă. Acesta a precizat că în intervalul septembrie-noiembrie 2008 nu se vor mai produce inundaţii atât de importante ca cele din această vară.
Nordul ţării, mai expus
Directorul INHGA susţine că situaţia hidrologică pentru această toamnă nu este îngrijorătoare, doar nordul ţării fiind mai expus creşterilor de debite. "Pentru luna septembrie, pe râurile inferioare, debitele se vor situa în jurul valorilor normale, majoritatea vor avea valori între 50 şi 80% din mediile multianuale.
Aceste valori vor fi mai ridicate în partea de nord a ţării. Este vorba de bazinele râurilor Vişeu, Iza, Suceava şi Prut", a spus Petre Stanciu. Acesta a precizat că "în partea a doua a lunii septembrie, cantităţile de ploaie pot fi mai însemnate şi vor putea produce inundaţii locale".
Aceeaşi evoluţie va fi şi în luna octombrie. "Atunci, debitele maxime vor mai creşte, dar nu substanţial", a mai spus Stanciu. Situaţia se schimbă puţin în luna noiembrie, când valorile vor fi cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, fiind aşteptate debite mai scăzute pe râurile din bazinele Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Trotuş.
Cu toate acestea, directorul INHGA spune că "variaţia valorilor este dependentă de cantitatea de precipitaţii care se va produce în bazinul superior sau mijlociu al Dunării şi în special în bazinele râurilor Tisa şi Sava, acestea având un aport foarte mare la formarea viiturii la intrarea în România".
"Fiecare trebuie să raţionalizeze apa"
Oficialul INHGA asigură că, în această toamnă, nici debitele Dunării nu vor crea probleme pe teritoriul ţării noastre. Stanciu mai spune că până acum nu s-au semnalat probleme deosebite privind alimentările cu apă.
Însă directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române"(ANAR), Marius Postelnicescu, atenţionează: "Chiar dacă nu sunt probleme cu apa şi la ora actuală nivelul în lacurile de acumulare pe care le monitorizăm se ridică la 75%, astăzi (ieri - n.r.) stabilim programul de exploatare a acestor lacuri pentru luna septembrie".
Acesta a explicat că operatorii economici care folosesc apa în sistem hidroenergetic şi nu respectă programul impus de administraţie riscă ridicarea autorizaţiei de funcţionare.
"Trebuie să se ţină cont de faptul că, deşi avem o rezervă suficientă de apă, am avut totuşi două luni în care temperaturile au fost ridicate şi nu au fost precipitaţii consistente. Fiecare trebuie să raţionalizeze apa", a subliniat Postelnicescu.
Deşi avem o rezervă suficientă de apă, am avut totuşi două luni în care temperaturile au fost ridicate şi nu au fost precipitaţii consistente. Fiecare trebuie să raţionalizeze apa
Marius Postelnicescu, directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române"
În septembrie, pe râurile inferioare, debitele vor fi mai ridicate în partea de nord a ţării. Este vorba de bazinele râurilor Vişeu, Iza, Suceava şi Prut
Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor