Zonele limitrofe ale Capitalei, raiul piraţilor radio
0Din totalul celor 57 de posturi pirat identificate în 2006, în toată ţara, 41 emiteau din zonele limitrofe Bucureştiului. Valoarea amenzilor încasate de Inspectoratul General pentru
Din totalul celor 57 de posturi pirat identificate în 2006, în toată ţara, 41 emiteau din zonele limitrofe Bucureştiului. Valoarea amenzilor încasate de Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI,. în urma controalelor, s-a ridicat la aproximativ 50.000 de lei.
Principalele cauze pentru care operatorii au fost amendaţi sunt lipsa documentelor necesare comercializării echipamentelor de telecomunicaţii, folosirea altor echipamente decât cele prevăzute în autorizaţie sau, în cazul posturilor radio-TV, pentru emiterea cu alte puteri decât cele specificate în autorizaţie. "Piraţii radio sunt mai activi în zone limitrofe Capitalei, cum ar fi Otopeni, Măgurele sau Bragadiru", a explicat Cătălin Marinescu, preşedintele IGCTI. Inspectoratul a somat 400 de companii şi a avertizat 70 pentru nerespectarea somaţiilor iniţiale. Două staţii radio - TV locale au primit amendă pentru emisii cu o putere mai mare decât cea specificată în autorizaţie, în valoare totală de 10.000 de lei. Şapte operatori de cablu locali au fost amendaţi cu 37.500 de lei, pentru utilizarea reţelelor fără a fi autorizaţi, pentru difuzarea unor programe TV fără autorizaţie sau pentru utilizarea unui alt număr de canale decât cel specificat. Pe piaţa distribuitorilor de echipamente de telecomunicaţii, IGCTI a dat o singură amendă în valoare de 2.500 de lei, unei companii locale care comercializa echipamente fără documentele necesare. "Dorim ca piaţa să se dezvolte, de aceea nu recurgem la amenzi decât dacă avertismentele pe care le dăm sunt ignorate", a spus Cătălin Marinescu. Scopul nostru este să prevenim ilegalităţile, nu să dăm amenzi". IGCTI efectuează peste 7.500 de controale într-un an, prin care monitorizează activitatea operatorilor IT&C ce utilizează spectrul de frecvenţe.