Femeile fumătoare sunt mai predispuse la boli de inimă decât bărbaţii
0Studii ale Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” arată că în ultimii 20 de ani numărul fumătoarelor s-a dublat în România, iar peste jumătate din ele sunt la vârsta fertilă.
Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii, mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor creşte de la an la an, arată un studiu privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile legate de fumat ale adulţilor din România, realizat de Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” şi Ministerul Sănătăţii. În România, de exemplu, în ultimii 20 de ani numărul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă în 1989 fumau 11,3% din femeile adulte, în 2009, 21,9% din ele aveau acest obicei. Mai mult, peste 55% din femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertilă, relevă acelaşi studiu.
Ţigările „slim”, mai periculoase
Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei. Acestea sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii, ele dezvoltând această boală după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face forma cea mai severă a bolii. Una dintre explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator” – inhalarea mai profundă sau mai frecventă.
„Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii, însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic, cât si psihologic” a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Femeile renunţă mai greu
Studiul realizat de de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie şi de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, USA, publicat în luna august de publicaţia The Lancet, şi în care au fost incluşi peste 4 milioane de fumători (bărbaţi şi femei), demonstrează că femeile sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni coronariere în comparaţie cu bărbaţii.
Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni coronariere, în ciuda faptului că fumează mai puţine ţigarete pe zi în comparaţie cu bărbaţii, arată studiul. Mai mult, deşi riscul îmbolnăvirii de afecţiuni ale inimii scade în momentul renunţării la fumat, femeile renunţă la dependenţă mult mai greu decât bărbaţii. De asemenea, dependenţa de tutun a femeilor este în creştere în ţările în curs de dezvoltare, deoarece sunt expuse presiunii reclamelor, iar ţigările au un design adaptat cerinţelor psihologice ale femeilor.
În ciuda progreselor înregistrate în tratamentele cardiovasculare, în România îşi pierd viaţa zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni. Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice.
Cine te ajută să renunţi la ţigări
În România, Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc să renunţe la acest viciu şi au nevoie de ajutor de specialitate. „Renunţarea la fumat înseamnă un câştig în ani de viaţă. Dacă renunţi până la 35 de ani, câştigi toţi cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut dacă ai fi continuat să fumezi. Dacă renunţi până la 45 de ani, câştigi 9 ani, până la 55 ani, câştigi 6 ani, iar până la 65 de ani, câştigi doar 3 ani. Renunţarea la fumat este, în primul rând, o decizie personală. De aceea persoana care se decide să intre în Programul National Stop Fumat trebuie să îşi dorească din tot sufletul să renunţe. Dacă nu există convingerera totală, atunci beneficiul de pe urma programului tinde către zero. Totuşi, în situaţia în care pacientul nu este convins 100%, acesta poate fi ajutat de către psiholog care aplică o tehnică specială numită "interviu motivaţional”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Bucureştenii pot veni în fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Cei din provincie pot suna şi cere o programare. Datele de contact ale medicilor şi psihologilor pot fi găsite pe site: www.stopfumat.eu şi la la Tel Verde: 0 800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.