Bursieră de 40.000 de euro, fără loc de muncă în ţară
0Principalele obiective al Bursei Speciale "Guvernul României" (BSGR) a fost oferirea unei alternative pentru “exodul creierelor” din ţară şi creare unui aparat de stat mai performant. Însă, rezultatele finale ale programului nu au fost cele aşteptate.
CITEŞTE ŞI:
Timişoara: Premieră în Banat: primul master european pentru protecţia consumatorului
Iniţial, prin BSGR, tinerilor români li s-a oferit şansa de a urma cursurile universităţilor de prestigiu din lume, înscrise în top 500, prin susţinerea financiară a statului.
Totodată, li s-a dat şansa construirii unei cariere în sectorul public din ţară, având asigurat un loc de muncă într-o funcţie de conducere, timp de cinci ani de la încheierea studiilor.
Însă, realitatea ce îi aştepta la întoarcerea în România diferea de avantajele prezentate în contractul semnat prin care beneficiau de BSGR.
Trei ani de efort pentru un post inexistent
Iată cazul unei tinere în vârstă de 26 de ani din Târgovişte. Iulia Panait şi-a finalizat în iulie 2009 cursurile Facultăţii de Sţiinţe Politice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii din Bologna, Italia. Ea a beneficiat de Bursa Specială "Guvernul României" începând din 2006, primind 13.000 de euro pentru fiecare din cei trei ani în care a urmat cursurile de licenţă în Peninsulă.
Întoarsă în ţară, Iulia povesteşte situaţia incertă în care se află: “Anul acesta, primul de la revenirea în România, este fără îndoială compromis. Posibilitatea angajării este aproape inexistentă. Din toţi colegii mei care au beneficiat de BSGR nu ştiu să fi primit nici măcar unul postul de conducere la care are dreptul prin contract. Numai zece sunt angajaţi în diverse ministere şi în niciun caz în funcţii de conducere. Dar au ajuns acolo pe cont propriu”.
Nici posibilitatea angajării în sectorul privat nu îi este la îndemână Iuliei: “Cum să mă duc la angajator şi să îi zic că vreau să lucrez, dar numai până când mi se va oferi postul promis de manager public. Nu cred că ar accepta nimeni. Singura opţiune este să mint, să spun că studiile din Italia le-am făcut pe cheltuială proprie. Nu ar fi corect. În plus, atunci când am optat pentru bursa guvernamentată, ştiam exact ce vreau: o carieră în administraţie publică cu un start foarte bun, pe un post de conducere”.
Deşi situaţia actuală este departe de ceea ce spera, Iulia susţine că Bursa Specială "Guvernul României", prin care a studiat trei ani la Universitatea din Bologna, a fost “cea mai mare oportunitate şi cea mai mare reuşită” pe care a avut-o până în prezent.
Află pe adevarul.it câte milioane de euro a cheltuit statul român pentru a pregăti tinerii plecaţi la studii peste hotare.