Balurile bobocilor, anulate de profesori
0Directorii de licee au renunțat la petreceri pe motiv că astfel de evenimente încurajează indisciplina şi violenţa în rândul tinerilor. Cel mai prestigios colegiu al Constanţei, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, nu va organiza anul acesta nicun bal.
Conducerea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” n-a putut fi convinsă să renunţe la măsura antipopulară: nu va organiza Balul bobocilor, ca răspuns la indisciplina elevilor şi pentru a-i proteja pe adolescenţi de cârciumarii care vor să-i atragă în localurile unde se vinde alcool la liber.
„Balurile sunt făcute doar ca să profite cârciumarii de copii. Îi determină pe copii să bea. Mai întâi ne trimit oferte, plătim chiria sălii, dar când le spunem că nu vrem ca elevii noştri să bea sau să fumeze, deja nu le mai convine şi nu mai vor să facă balul. Nici elevii nu mai vor să petreacă în şcoală, într-un cadru organizat de noi“, a spus directorul Colegiului, Vasile Nicoară.
În plus, a declarat acesta, „există un fenomen de agresivitate şi violenţă în rândul tinerilor, pe care noi nu vrem să-l încurajăm”. Nici la Liceul „George Călinescu” nu a fost organizat anul acesta bal, pentru că direcţiunea a vrut să evite momente neplăcute precum cel de acum doi ani, când o elevă a intrat în comă alcoolică.
La Grupul Şcolar „I.N. Roman”, elevii de-a noua nici nu au încercat organizarea balului. „Sunt elevi puţini, majoritatea navetişti şi dacă ei nu sunt interesaţi şi nu se organizează probabil din cauza banilor, noi nu putem face aşa ceva în şcoală. Este vorba de dans, de suc, de timp“, a precizat directoarea Daniela Flonder.
Prin vecini
Elevii lăsaţi cu ochii în soare nu au comentat prea mult şi au mers la balurile altor licee. Bianca Ionescu (15 ani), boboacă de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, a ales balul de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, dar spune că nu i-a plăcut atmosfera: „A bubuit toată noaptea muzica house - un singur ritm cu câteva vorbe, din când în când. Nu a fost cine ştie ce“.
Raluca Ciurcă (15 ani) de la Liceul „George Călinescu” a preferat Balul Antidrog organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: „Am vrut să văd cum se distrează colegii de la alte licee. Mi-ar fi plăcut să pot invita şi eu pe alţii la balul meu“. Tatăl Ralucăi, Mugur (41 de ani), spune că nu ar fi interzis niciodată organizarea Balului bobocilor: „Este o amintire frumoasă de care ei sunt privaţi. Cu anii aceştia nu se mai întâlnesc“.
Câţiva continuă tradiţia
Tinerii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa s-au distrat copios în urmă cu două săptămâni în Clubul Amnesia. Reprezentanţii colegiului lor nici n-au conceput să nu continue tradiţia balului.
„Elevii trebuie să aibă o seară a lor. S-au organizat singuri, s-a întrunit comitetul lor şi au decis să facă balul. Noi, profesorii, am fost doar invitaţi“, a menţionat directorul adjunct al Colegiului, Stelian Marinescu.
Şi adolescenţii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” se pregătesc de petrecere în Clubul Wish. „Noi avem balul săptămâna viitoare. De ce nu l-am organiza?“, a spus directorul Colegiului, Anamaria Ciobotaru.
Alternativă „sănătoasă“
În loc de bal, bobocii Colegiului Tehnic Energetic din Constanţa au plecat sâmbătă într-o excursie de-o zi la Palatul Cotroceni din Capitală. Opţiunea le-a aparţinut şi au plecat împreună cu profesorii la Bucureşti.
„În club pot să mă duc oricând. Ştiu deja cum este. Mai bine merg în excursie şi văd şi eu cum trăiesc conducătorii noştri. Avem mai multe de văzut şi învăţat din această excursie“, a declarat Alexandru Gâtej (15 ani), elev la Colegiul Tehnic Energetic.
Zone periculoase
Cristina Nistor, coordonator la Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog, spune că statisticile şi sondajele efectuate recent arată că în cluburi se consumă cele mai multe substanţe care creează dependenţă: alcool, ţigări sau droguri.
Din această perspectivă, Horea Oltean, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, nu este încântat de ideea organizării balurilor în cluburi: „A scăzut foarte mult la tineri vârsta consumului de substanţe psihotrope. Nu e o idee foarte bună organizarea tuturor balurilor acolo. Cluburile sunt zone cu ridicat potenţial infracţional”. Mihai Bacalu
Balurile sunt făcute doar ca să profite cârciumarii de copii. Îi determină să bea.
Vasile Nicoară
directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”