A prăbuşit Lehman Brothers acţiunile Impact?
0Brokerii susţin că deprecierea de ieri a titlurilor IMP a fost amplificată de evoluţia băncii americane de investiţii, acţionar al companiei imobiliare româneşti Singurul dezvoltator
Brokerii susţin că deprecierea de ieri a titlurilor IMP a fost amplificată de evoluţia băncii americane de investiţii, acţionar al companiei imobiliare româneşti
Singurul dezvoltator imobiliar listat la BVB a pierdut, de la începutul anului, peste 77% din capitalizare.
Numai în şedinţa de ieri, acţiunile Impact (IMP) s-au prăbuşit cu peste 11%, în condiţiile unui rulaj de două milioane de lei. Evoluţia din ultima perioadă poate fi pusă pe seama mai multor factori interni, dar şi internaţionali. După volatilitatea ridicată din ultima sesiune, reprezentanţii companiei au făcut câteva precizări în legătură cu evaluarea proiectului care urmează să fie amplasat în Cluj, zona Dealul Lomb.
Volatilitate ridicată
Precizările au explicat, practic, diferenţele dintre valoarea iniţială (280 milioane de euro) şi cea actuală (650 milioane de euro), asupra căreia s-a insistat recent în presă.
Scumpirea de aproape două ori şi jumătate a proiectului nu poate justifica însă în totalitate scăderea de ieri a preţului acţiunilor, cu atât mai mult cu cât o valoare apropiată a investiţiei (600 milioane de euro) a fost făcută publică la începutul lunii iunie într-un comunicat raportat Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pe parcursul şedinţei de ieri, cursul acţiunilor IMP a evoluat între un maxim de 0,1180 lei/titlu şi un minim de 0,1010 lei/titlu, în condiţiile unei lichidităţi de 20,11 milioane de acţiuni. Ultima tranzacţie a fost perfectată la cotaţia de 0,1050 lei/acţiune, în scădere cu 11,02% faţă de sesiunea anterioară.
"Volatilitatea ridicată nu este un semnal deloc bun pentru investitori. Este posibil ca mişcările din piaţă să aibă la bază şi informaţii deţinute numai de o parte din investitori", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.
Pleacă şi ultimii mohicani
La rândul său, Rareş Nilaş, directorul BT Securities, consideră că, de la începutul anului bursier, emitentul a fost afectat şi de apartenenţa la un domeniu de activitate expus turbulenţelor financiare de pe pieţele externe. "Să nu uităm, totuşi, că numele companiei este asociat cu domeniul dezvoltarilor imobiliare, segment afectat direct sau indirect de multe zvonuri", subliniază Nilaş.
Nu mai departe de jumătatea lunii iulie, compania spaniolă din domeniul imobiliar, Martinsa Fadesa, cu planuri de investiţii de peste un miliard de euro în ţara noastră, anunţa datorii de peste 5,1 miliarde de euro, aruncând-o, practic, în pragul falimentului.
Rezultatele financiare ale companiei româneşti nu anunţă însă un scenariu similar. Dezvoltatorul imobiliar a anunţat o creştere cu 30% a profitului net în primele şase luni din acest an, la 14,1 milioane de lei (3,8 milioane euro). În aceeaşi perioadă, vânzările companiei au crescut de 2,4 ori, până la 77 milioane de lei (21 milioane de euro).
În plus, ultimele evaluări ale activelor imobiliare ale companiei se ridică, potrivit DTZ Echinox, la 399,7 milioane de euro. Preşedintele Impact, Dan Ioan Popp, consideră că evoluţia de ansamblu a pieţei bursiere este determinată de retragerea ultimilor investitori străini activi în România.
"În opinia mea, ceea ce se întâmplă în general la BVB şi oarecum colateral pe piaţa rezidenţială nu are explicaţii raţionale, de natură analitică. În general, prima observaţie este că străinii, ultimii mohicani, abandonează piaţa şi, fapt care este şi mai grav, nu avem substituenţi", explică Popp.
Titlurile Lehman au căzut cu 40%
Partea grupului american Lehman Brothers, Lehman Brothers Real Estate Partners, a achiziţionat în urmă cu un an 3,08% din capitalul companiei Impact. Bursele din SUA au consemnat marţi cel mai mare declin al anului, afectate de prăbuşirea acţiunilor Lehman.
Cursul acţiunilor celei de-a patra bănci de investiţii americane s-a ieftinit cu peste 40%, intensificând astfel temerile legate de sistemul financiar global. "Poate că şi acest fapt a contribuit la prăbuşirea cu peste 12% a cursului în timpul şedinţei de astăzi (n.r. ieri), întrucât bursa din România are un caracter speculativ în ansamblu şi orice informaţie din afară este mult amplificată", este de părere Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.
Parţial, scăderea a fost explicată de publicarea unor ştiri referitoare la încheierea discuţiilor dintre reprezentanţii Lehman Brothers şi cei ai Korea Development Bank, privind o posibilă injecţie de capital. Lehman Brothers a anunţat, ieri, o pierdere preliminară de 3,9 miliarde de dolari pentru trimestrul trei.
77% reprezintă deprecierea acţiunilor IMP la bursă de la începutul anului bursier