Puterea şi Opoziţia se bat pe legile electorale
0USL şi PDL au pregătit propriile variante de modificare a legislaţiei electorale, menite să le maximizeze şansele de câştig la viitoarele alegeri. PSD şi PNL au anunţat că vor propune legea „anticizme portocalii“, iar democrat-liberalii au în plan alegerea primarilor într-un singur tur şi votul prin corespondenţă.
După ce au acuzat fraude masive la ultimele alegerile prezidenţiale, social-democraţii vor să îngrădească mita electorală. Potrivit uneia dintre propunerile lor, candidatul care este prins dând cadouri în schimbul votului ar urma să fie eliminat în 48 de ore din cursa electorală. USL mai cere menţionarea expresă în lege a obiectelor care pot fi oferite în campanie, cum ar fi pixurile, brichetele, fluturaşii, etc. Opoziţia încearcă în acest fel să înlăture ambiguitatea legii în vigoare, care dă candidaţilor posibilitatea de a oferi „cadouri simbolice", fără a le defini.
Citiţi şi:
Băsescu vrea finanţarea campaniilor electorale din banii bugetului de stat
Antonescu vrea să taxeze votul diasporei
În privinţa mitei electorale, actuala lege prevede doar că promisiunea sau oferirea de „bani, bunuri sau alte foloase" în schimbul votului se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. O altă modificare a Legii electorale dorită de PSD se referă la introducerea de sancţiuni pentru şefii de servicii deconcentrate, prin pierderea funcţiei, pentru implicarea în campania electorală. Experienţa alegerilor a demonstrat că atât partidele de la Putere, cât şi cele din Opoziţie sunt tentate să ofere mită electorală, dar guvernanţii dispun de mai multe resurse pentru cadouri.
PDL a trecut deja la acţiune
De partea cealaltă a baricadei, PDL a trimis deja în Parlament un proiect de lege privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi nu în două tururi, cum prevede legea actuală. O asemenea propunere avantajează PDL ai cărui primari în funcţie pot să se claseze pe primul loc după primul tur, dar se tem de turul doi. PDL este relativ izolat şi partidele cu care este aliat sunt fie mici (UNPR), fie nu au filiale în toate judeţele (UDMR). Deocamdată, proiectul a fost respins de Senat, însă PDL mizează pe faptul că va fi aprobat de Camera Deputaţilor. Democrat-liberalii vor de asemenea introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora.
Proiectul elaborat de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este contestat de Opoziţie, care reclamă faptul că este greu de verificat corectitudinea unui asemenea proces. Mai ales că, la alegerile prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu a câştigat cu ajutorul voturilor din diaspora, iar Opoziţia a acuzat nereguli în procesul electoral din străinătate.
Potrivit cifrelor vehiculate în presă, la viitoarele alegeri ar putea vota prin corespondenţă circa un milion de conaţionali. Număr care ar putea înclina considerabil balanţa electorală, dat fiind că Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat, la o diferenţă de doar 70 de mii de voturi, faţă de contracandidatul său, Mircea Geoană. PNL are propriile calcule în privinţa diasporei. Liderul liberal, Crin Antonescu, a avansat recent ideea ca românii din străinătate să voteze doar dacă plătesc un impozit în ţară.
PDL se gândeşte de pe acum şi la formarea viitoarei majorităţi, vrând să micşoreze pragul electoral de la cinci la trei la sută pentru a ajuta intrarea în Parlament a formaţiunilor aliate, UNPR şi UDMR, care nu stau prea bine în sondaje. Tot în favoarea Puterii vine şi noul Cod electoral, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, chiar dacă proiectul nu este însuşit oficial de niciun partid. Introducerea unor garanţii finaciare foarte mari pentru candidaţii la alegerile locale şi creşterea celor de la parlamentare avantajează partidele de la Putere, către care se orientează sponsorii.