Poporul, chemat din nou la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele este hotărât să convoace o consultare populară pe tema introducerii votului uninominal, iar premierul vrea să-şi asume răspunderea pe legea cu acelaşi obiect. Preşedintele

Preşedintele este hotărât să convoace o consultare populară pe tema introducerii votului uninominal, iar premierul vrea să-şi asume răspunderea pe legea cu acelaşi obiect.

Preşedintele Traian Băsescu va semna astăzi decretul privind declanşarea procedurilor pentru referendumul, pentru votul uninominal. De cealaltă parte, liderii PNL i-au dat undă verde primului-ministru să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind introducerea acestui tip de scrutin.

Se pare că Administraţia Prezidenţială va opta pentru votul uninominal prin două tururi de scrutin, iar cetăţenii vor fi întrebaţi la referendum, pe buletinul de vot, dacă doresc ca membrii viitorului parlament să fie aleşi în acest mod. Şeful statului "i-a asigurat" pe cei 6.000 de aleşi locali PD, la lansarea candidaţilor pentru PE, nu numai că va fi referendum, ci şi că poporul, şi nu parlamentul, va decide asupra variantei de vot uninominal pe baza căruia se va vota în 2008.

Ieri a expirat termenul-limită - 22 octombrie - acordat de şeful statului parlamentului pentru trimiterea legii reformei electorale la promulgare.

După ce a trecut în revistă istoricul reformei electorale al ultimelor luni, în parlament, Traian Băsescu s-a adresat sălii: "Doamnelor şi domnilor, nimeni nu mă poate păcăli pe mine şi nici pe români. Vă asigur, vă asigur că va fi referendum. Nu văd de ce, cu ocazia alegerilor europarlamentare, românii nu se vor pronunţa şi asupra votului uninominal.

Vă garantez că voi propune românilor o soluţie, o variantă de vot uninominal, fără compromisuri, o variantă care să corespundă aspiraţiilor şi dorinţei românilor de a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul României", a spus preşedintele. Acesta a adăugat că, acum, poporul va fi cel care va fi autorul legii electorale, şi nu parlamentul: "Unii spun <<şi ce dacă va fi referendum (...), unde va fi problema, tot noi scriem legea>> .

Eu vreau să se ştie că cei care gândesc că legea se va scrie tot cum vor ei sunt într-o mare greşeală. (...) Nimeni şi nimic nu poate modifica nici măcar la nuanţă dreptul constituţional al poporului român de a vota şi de a dispune pentru clasa politică modul cum să fie aleşi parlamentarii".

PNL vine în parlament cu uninominalul

Liberalii au decis, ieri, ca Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu să-şi angajeze răspunderea în faţa parlamentului, săptămâna viitoare, asupra proiectului de introducere a votului uninominal elaborat de Pro Democraţia.

Decizia a fost luată în Biroul Politic Central, cu patru voturi împotrivă şi o abţinere. Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că unul dintre argumentele alegerii acestei variante a fost acela că majoritatea covârşitoare a românilor îşi doreşte, potrivit sondajelor, aplicarea acestui tip de scrutin. "Sigur că, făcând acest lucru, premierul şi guvernul îşi asumă un risc şi anume acela de a fi iniţiată o moţiune de cenzură şi de a fi înlăturat de la guvernare", a spus Antonescu.

Potrivit unor surse liberale, membrii BPC au analizat riscul ca Executivul să fie demis în urma angajării răspunderii, concluzionând că acesta este minim. Singurii care au avut rezerve au fost deputaţii Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu, care au şi votat împotrivă.

Liderii partidului condus de Tăriceanu se aşteptau ca preşedintele Traian Băsescu să nu renunţe la organizarea referendumului pe tema uninominalului. În condiţiile în care nu au cum să împiedice programarea consultării în aceeaşi zi cu euroalegerile, liberalii au decis să iasă la atac, în perioada următoare, împotriva şefului statului. Mesajele partidului se vor axa pe ideea că Băsescu insistă pentru un referendum inutil şi că acesta vrea să se folosească de prilej pentru a face campanie PD.

Geoană: Uninominalul ar putea eşua

"De dragul campaniei electorale făcute PD, Traian Băsescu îşi asumă riscul ca acest proiect nobil şi dorit de toată populaţia să eşueze. Preşedintele riscă să îngroape acest proiect", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană. El a avertizat că există riscul ca referendumul să nu fie validat, pentru că este posibil ca la vot să nu se prezinte nouă milioane de alegători.

Liderul PSD a susţinut că nu este nevoie nici de organizarea referendumului şi nici de asumarea răspunderii guvernului pe tema votului uninominal, pentru că "se scoate din joc parlamentul". "Singura întrebare care se pune este ce fel de proiect de lege susţin preşedintele şi primul-ministru atunci când vorbesc de referendum, respectiv despre asumarea răspunderii", a adăugat Geoană. El a spus că PSD va susţine fără rezerve adoptarea legii, iar la referendum, alegătorii partidului vor vota favorabil. (Alexandru Macoveiciuc)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite