Politicienii fac ferfenita calendarul si agenda electorala ale PSD
0Dupa cum era de asteptat, propunerile PSD privind calendarul alegerilor din 2004 au agitat, ieri, scena politica romaneasca. Toate partidele parlamentare si-au exprimat punctul de vedere, consens
Dupa cum era de asteptat, propunerile PSD privind calendarul alegerilor din 2004 au agitat, ieri, scena politica romaneasca. Toate partidele parlamentare si-au exprimat punctul de vedere, consens existand, deocamdata, numai in ceea ce priveste concomitenta alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare, solutie convenabila pentru toate formatiunile trase de locomotivele politice care sunt liderii lor. Votul uninominal la Senat are sanse minime sa fie acceptat, deoarece insasi UDMR, aliatul PSD, se considera dezvantajata de aceasta idee, iar PNL, PD si PRM au viziuni diferite fata de introducerea lui. Partidele resping restul propunerilor, cum sunt reducerea campaniei electorale si, mai ales, alegerea primarilor dintr-un singur tur. In aceste conditii, prima batalie se va da in Comisia parlamentara pentru modificarea Legilor electorale, care ar trebui sa-si finalizeze raportul pana pe 30 noiembrie. "Vom incepe sa lucram de joi. Este timp sa facem raportul si putem sa extindem termenul-limita pana pe 15 decembrie", afirma presedintele comisiei, pesedistul Viorel Hrebenciuc.
Theodor Stolojan:
"Un singur tur la locale, posibilitate de frauda"
Liberalii sunt de acord cu doar doua dintre propunerile PSD: simultaneitatea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare si reducerea numarului de senatori si deputati. In rest, PNL crede ca alegerile ar trebui sa aiba loc pe 5, si nu pe 12 decembrie, cu doua saptamani intre cele doua tururi la prezidentiale. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, s-a declarat impotriva alegerii primarilor pe baza unui singur tur, deoarece acestia nu ar mai avea reprezentativitate si legitimitate: "Daca ar exista un singur tur la locale, ar exista posibilitatea ca PSD sa fraudeze votul". Liberalii sunt de acord cu votul uninominal, dar sa fie mixt si la ambele Camere legislative, desi cred ca nu mai este timp pentru o astfel de modificare a legislatiei electorale. Stolojan nu este de acord nici cu reducerea campaniei electorale de la 45 la 30 de zile, deoarece sunt dezavantajate partidele fara resurse financiare pentru campanii la televiziune. "Toate aceste propuneri sunt facute pe picior si sunt strict legate de interesele PSD", a conchis Stolojan. El s-a aratat dispus sa mearga la discutii cu presedintele Iliescu pe aceasta tema.
Basescu si Boc se contrazic
Uninominal, dar mai bine preferential
Liderul PD, Traian Basescu, este de acord, in principiu, cu propunerea PSD de a stabili datele de 6 iunie si 12 decembrie 2004 pentru desfasurarea alegerilor locale, respectiv parlamentare si prezidentiale.
"Sunt absolut de acord cu alegeri parlamentare si prezidentiale simultane, desi data de 12 decembrie ar putea parea tarzie, avand in vedere ca noul guvern ar trebui sa se instaleze chiar in preajma Anului Nou. Poate mai bine ar fi ca aceste alegeri sa aiba loc in noiembrie", a declarat, luni, Traian Basescu.
Basescu a aratat ca organizarea simultana a alegerilor legislative si a scrutinului prezidential avantajeaza atat PD, cat si alianta PNL-PD, avand in vedere ca ar permite unui eventual tandem Stolojan-Basescu "sa se manifeste".
"Nu pot sa spun decat ca le-a dat Dumnezeu gandul cel bun", a completat Basescu.
Liderul PD s-a pronuntat si in favoarea votului uninominal la Senat, avand in vedere ca aceasta ar fi modalitatea de eliminare a "coruptilor" din viata politica. "Populatia ii stie din presa, iar daca i-ar alege, inseamna ca asta vrea", a adaugat Basescu.
Organizarea alegerilor locale in 6 iunie este, de asemenea, o propunere sustinuta de presedintele democrat, care insa respinge validarea scrutinului pentru alegerea primarilor indiferent de prezenta la vot, modalitate ce ar presupune, potrivit acestuia, "sa punem democratia in cui".
Partidul Democrat sustine introducerea votului preferential pe lista pentru Senat, si nu votul uninominal clasic, a declarat presedintele executiv al PD, Emil Boc. Liderul democrat sustine ca votul preferential pe lista este mai avantajos in acest moment. "Nu este nevoie de doua tururi de scrutin, ca in cazul votului uninominal clasic. In plus, votul preferential pe lista permite recuperarea resturilor la nivel national", spune Emil Boc. In varianta votului preferential pe lista, partidele prezinta electoratului liste ca si pana acum, dar alegatorii stabilesc ordinea pe lista, votand candidatii conform propriilor preferinte. Partidul Democrat a acceptat data de 6 iunie pentru alegerile locale, dar cere ca alegerile parlamentare si primul tur al alegerilor prezidentiale sa se desfasoare pe 28 noiembrie, si nu in decembrie, asa cum a propus PSD.
Marko Bela, presedintele UDMR:
"Pentru noi, votul uninominal este inacceptabil"
"Suntem de acord cu datele propuse pentru alegeri. In privinta celor locale, noi am spus in cadrul unei recente intalniri cu lideri ai PSD ca perioada cea mai potrivita ar fi sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie 2004. Suntem pentru alegeri parlamentare si prezidentiale simultane, desi data aleasa e putin cam tarzie. Desigur ca noi putem fi insa de acord si cu ziua de 12 decembrie. Agream si ideea ca primarii sa fie desemnati din primul tur, ceea ce ar insemna cheltuieli bugetare mai mici. Pentru noi, o chestiune vitala este votul uninominal. Folosirea lui ar duce la nereprezentarea in Senat a catorva sute de mii de maghiari, ceea ce este inacceptabil. De altfel, aceasta constatare este valabila si pentru electoratul romanesc".
Corneliu Ciontu, prim-vicepresedinte al PRM:
"Pentru Senat, ar trebui utilizat votul mixt"
"Dupa atatea tatonari vizavi de legile electorale, partidul de guvernamant s-a decis sa vina in fata opiniei publice cu un punct de vedere privind modificarea lor. PRM este de acord cu data de 6 iunie 2004 pentru alegerile locale. Ni se pare insa ca ziua stabilita pentru scrutinul legislativ si cel prezidential este prea tarzie si in eventualitatea unui al doilea tur la prezidentiale electoratul ar fi chemat la urne in preajma Craciunului, cand tot omul are alte treburi de facut. Nu suntem de acord cu alegerea primarilor din primul tur, deoarece, in conditiile unui absenteism masiv, s-ar putea ajunge ca un primar sa fie desemnat cu 10-20 la suta din sufragii, ceea ce l-ar delegitima. In privinta votului uninominal pentru Senat, cred ca ar trebui sa judecam problema cu mai multa chibzuinta, pentru ca ne-am putea trezi cu o Camera alcatuita majoritar din vedete sportive ori din oameni de afaceri. Eu cred ca anul viitor, Senatul ar trebui ales prin vot mixt, jumatate pe liste, jumatate prin vot uninominal. Asteptam invitatia de la Cotroceni spre a-i spune presedintelui Iliescu aceste consideratii. Si altele".