Parlamentul a luat act de hotărârea CCR. Decizia merge spre publicare la Monitorul Oficial. Rămâi pe Adevarul.ro pentru live text!
0Plenul reunit al Parlamentului s-a reunit, astăzi, la ora 15.00, pentru a lua act de hotărârea Curţii Constituţionale(CCR) privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Decizia va merge la Monitorul Oficial pentru a fi publicată. Din momentul publicării, Traian Băsescu îşi poate recăpăta atribuţiile de şef al statului.
UPDATE 17.40 Zgonea: Suntem un stat european şi trebuie să respectăm regulamentul Camerei Deputaţilor şi Senatului. Am avut o discuţie şi cu premierul Victor Ponta şi cu Crin Antonescu.
UPDATE 17.36 S-a terminat şedinţa extraordinară a Parlamentului.
UPDATE 17.33 Călin Popescu Tăriceanu:Hotărârea CCR desconsideră votul majorităţii cetăţenilor români.
UPDATE 17.33 Parlamentarii USL au părăsit sala în semn de protest.
UPDATE Judecătorul CCR Ştefan Minea citeşte decizia CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie.
UPDATE 17.32 238 de parlamentari sunt prezenţi la şedinţa plenului.
UPDATE 17.27 Propunerea senatorului Ioan Ghişe de amânare cu două zile a şedinţei în care se va citi decizia CCR cu privire la referendum a fost respinsă cu 196 „împotrivă“ şi doar 20 „pentru“.
UPDATE 17.14 Ioan Ghișe acuză Curtea Constituțională de abuz de drept și cere amânarea dezbaterii asupra deciziei CCR încă două zile.
De asemenea, Ghișe vrea ca Birourile Permanente să trimită către comisiile juridice cele două proiecte de hotărâre propuse de el.
UPDATE 17.09 Ședința plenului reunit al celor două Camere a început. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a dat cuvântul senatorului PNL Ioan Ghișe.
UPDATE 16.52 26 de parlamentari social-liberali au semnat, până în acest moment, listele de prezenţă la şedinţa plenului reunit, iar alţii continuă să semneze.
UPDATE 16.42 Parlamentarii USL vor merge în plen.
UPDATE 16.38 O parte dintre parlamentari iPSD se vor prezenta în sala de şedinţă pentru a asigura cvorumul,au declarat surse parlamentare.
UPDATE 16.27 Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a fost chestionat dacă a primit vreun telefon din partea vreunui lider politic. "Nu, niciodată, pentru că eu nu răspund la niciun fel de telefoane din astea", a afirmat Zegrean.
Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, rezultatul s-a stabilit la BEC
UPDATE 16.15 Şedinţa liderilor de grup s-a încheiat, dar parlamentarii au luat o nouă pauză de jumătate de oră pentru consultări.
UPDATE 15.39 Zgonea (PSD): Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de români care au votat.
UPDATE 15.38 Parlamentarii au luat o pauză de 30 de minute pentru o întâlnire a liderilor de grup.
Macovei: Nu este nevoie de cvorum nici pentru citire, nici pentru prezenţă la şedinţa de astăzi
UPDATE 15.30 "Grupul PSD nu va participa la şedinţa plenului", a declarat, pentru Adevarul, deputatul Ion Stan.
UPDATE 15.15 Blaga: Sunt absolut convins că maghiarii vor fi în sală, ca de obicei, sunt conştiincioşi.
UDMR: Tergiversarea nu ajută la nimic. Vom merge la şedinţa reunită a plenului
PDL: Astăzi trebuie să înceteze acţiunea politică ce a făcut atâta rău României
UPDATE 14.53 Viorel Hrebenciuc(PSD): Boicotul nu ajută la nimic.
Hrebenciuc, întrebat despre oportunitatea boicotării şedinţei Parlamentului: Nu ajută la nimic
UPDATE 14.52 PNL va boicota şedinţa de plen a Parlamentului. De la şedinţa ar putea, de asemenea, să lipsească o parte a parlamentarilor PSD.
Absenţa parlamentarilor USL poate duce la neatingerea cvorumului de 217 de parlamentari, ceea ce poate amânarea întoarcerii lui Traian Băsescu la Cotroceni. Liderii USL se numără printre cei care nu sunt prezenţi la şedinţa plenului.
Citirea deciziei CCR în plen s-ar putea lovi, în primă fază, de paşii procedurali. Conform regulamentului, pentru a se ajunge la momentul citirii deciziei CCR, în sala de plen trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din senatori şi deputaţi, iar acest procent nu se poate înregistra fără prezenţa parlamentarilor USL. Înainte de a se citi motivarea CCR, social-liberalii pot cere verificarea prezenţei. Dacă numărul de semnături arată că sunt suficienţi parlamentari în sală, motivarea poate fi citită. În caz contrar, preşedintele şedinţei amână momentul citirii şi totodată împiedică publicarea motivării în Monitorul Oficial.
Iordache (PSD) despre blocarea în plen a revenirii lui Băsescu: Nu se mai poate face nimic
Un alt obstacol în calea lui Traian Băsescu în drumul spre Cotroceni ar putea fi proiectul de hotărâre lansat de liberalul Ioan Ghişe.Senatorul PNL a propus două variante prin care poate fi împiedicat Traian Băsescu: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis.
Ultima speranţă a puciştilor:prostia lui Ghişe
Potrivit acestuia, iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL şi speră ca social-democraţii să sprijine demersul.
"PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele", a a declarat pentru "Gândul" senatorul Ioan Ghişe.
PNL susține propunerile lui Ghișe, însă PSD rămâne reticent
"Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după-amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine", a mai spus Ghişe.
Hrebenciuc (PSD): USL analizează propunerea lui Ghișe de a-l demite pe Băsescu
Iliescu: Parlamentul să aibă o poziţie activă, nu doar să înregistreze decizia CCR