VIDEO Moţiunea aşteaptă verdictul magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu a declarat că moţiunea va rămâne fără obiect dacă judecătorii de la CCR resping legea Educaţiei
Crin Antonescu a declarat că moţiunea va rămâne fără obiect dacă judecătorii de la CCR resping legea Educaţiei

Judecătorii de la Curtea Constituțională vor relua mâine votul pe legea Educației. PNL şi PSD refuză să discute calendarul moţiunii de cenzură în absenţa unui verdict al magistraţilor referitor la angajarea răspunderii Guvernului asupra actului normativ.

Citiţi şi:

PSD va susţine moţiunea PNL pe legea educaţiei

Legea Educaţiei, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, se află de o săptămână în vârtejul unor dispute politice. Puterea o vrea în vigoare cât mai repede, Opoziţia încearcă să o blocheze.

Prima bătălie s-a desfăşurat, în spatele uşilor închise, la Curtea Constituţională săptămâna trecută, chiar în ziua moţiunii de cenzură. Magistraţii constituţionalişti au avut de judecat o contestaţie depusă de Mircea Geoană  legată de dreptul Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe o lege aflată în dezbaterea Senatului.

Potrivit unor surse din cadrul Curţii, judecătorii numiţi de Putere au încercat să obţină în acea zi un verdict favorabil Executivului, dar votul final a fost de 4-4, în condiţiile absenţei judecătoarei Iulia Motoc, numită la propunerea PDL. În absenţa unei majorităţi în şedinţa de săptămâna trecută, votul va fi reluat mâine în plenul Curţii Constituţionale.

Judecătorii Curţii s-au contrat apelând la argumente juridice pro şi contra Cabinetului Boc. Miezul disputei: anul trecut, după ce Guvernul şi‑a angajat răspunderea tot pe legea Educaţiei, Curtea a declarat procedura neconstituţională.  Potrivit motivării de atunci a Curţii, procedura excepţională a angajării răspunderii nu se justifică atâta vreme cât există o majoritate parlamentară care susţine Guvernul.

Magistraţii au invocat şi lipsa unui motiv serios care să impună adoptarea de urgenţă a legii. Judecătorii numiţi de Opoziţie ar fi dorit să menţină această decizie, însă cei numiţi de Putere au fost de părere că, din moment ce Parlamentul nu a votat legea timp de un an de la ultima decizie, se poate spune că a apărut o urgenţă. O altă variantă ar fi fost ca judecătorii Curţii să declare conflictul dintre instituţii "stins": Guvernul a dorit angajarea răspunderii, iar Birourile reunite ale Parlamentului au acceptat-o votând calendarul.

Opoziţia trage de timp

A doua zi după şedinţa Curţii, PSD şi PNL au încercat să obţină un vot al Birourilor reunite din care să reiasă că Parlamentul nu este de acord cu angajarea răspunderii până la decizia Curţii. Au pierdut la vot după ce trei parlamentari ai Opoziţiei au absentat. Oricum, PDL a cerut şi votul plenului pentru procedură.

Pe de altă parte, liderii Opoziţiei estimează că moţiunea va pica şi cu cât ar fi programată mai devreme cu atât ar intra mai repede în vigoare noua lege a Educaţiei. Din acest motiv s-au folosit de pârghiile pe care le mai au pentru trage de timp.

Birourile permanente reunite care stabilesc calendarul moţiunii nu pot fi convocate fără acordul ambilor preşedinţi ai Camerelor, iar şeful Senatului, Mircea Geoană (PSD), a anunţat deja că aşteaptă decizia de mâine a Curţii.

Strategia Opoziţiei a fost explicată ieri de liderul PNL Crin Antonescu. "Dacă ne dă Curtea dreptate, moţiunea nu mai are obiect, pentru că legea nu mai intră în vigoare. Dacă sentinţa Curţii va fi contradictorie cu propriul ei verdict, dat recent, atunci moţiunea rămâne singura cale de a împiedica intrarea în vigoare a acestei legi, aşa cum a fost înaintă de Guvernul PDL", a explicat Antonescu.

Raportul de forţe

Faţă de luna noiembrie a anului trecut, când judecătorii au respins procedura angajării răspunderii, componenţa Curţii Constituţionale s-a schimbat. Spre deosebire de 2009,  cinci dintre cei nouă judecători sunt numiţi de actuala Putere.

Urmăriţi aici un interviu aici preşedintele PSD, Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite