Geoană îi cere lui Tăriceanu să se dea afară
0Preşedintele PSD a somat premierul să plece de la Palatul Victoria. A fost refuzat. PSD a cerut demisia de onoare a Guvernului Tăriceanu, demisie care să ducă la alegeri parlamentare
Preşedintele PSD a somat premierul să plece de la Palatul Victoria. A fost refuzat.
PSD a cerut demisia de onoare a Guvernului Tăriceanu, demisie care să ducă la alegeri parlamentare anticipate, eventual organizate odată cu cele locale. Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu nu s-a lăsat intimidat şi a propus liberalilor o remaniere parţială şi votul pentru nominalizările sale la Justiţie şi Apărare, Teodor Meleşcanu şi Radu Stroe.
Liberalii au decis ieri în privinţa unei noi nominalizări la Justiţie, sub presiunea anunţului făcut de liderul PSD, Mircea Geoană, care a declarat că PSD nu va vota o restructurare a guvernului. În consecinţă, plaja opţiunilor PNL s-a restrâns la o "remaniere parţială". Primul-ministru a fost cel care a făcut cele două noi nominalizări la Justiţie şi la Apărare: pe Teodor Meleşcanu, titularul de la Apărare şi interimarul de la Justiţie, şi pe Radu Stroe, fost secretar general al guvernului şi şef al Comisiei parlamentare de control SRI.
Nu au existat vociferări şi nici contracandidaturi. Meleşcanu, care recunoştea dezamăgit după şedinţă că "nu are vreun entuziasm" în privinţa nominalizării sale la Justiţie - post pentru care a cedat Apărarea - a primit 19 voturi pentru şi două împotrivă. Radu Stroe a fost votat de 17 membri ai Biroului şi a beneficiat de 2 voturi împotrivă. Se pare că Meleşcanu, deşi nemulţumit, s-a abţinut în şedinţă de la comentarii. "Este un tip diplomat", comentează sursele citate.
Votul a fost secret
Şedinţa fiind condiţionată de ultimatumul PSD, în interior vocile critice au pus surdină nemulţumirilor. Vicepreşedintele Crin Antonescu a dat explicaţii în legătură cu declaraţia sa privind varianta retragerii de la guvernare a PNL, spunând că este o părere personală. Retragerea de la guvernare nu s-a discutat şi nu a fost votată.
"A fost doar un punct de vedere", au declarat surse din tabăra durilor din PNL, care de data aceasta nu au îmbrăţişat varianta radicală a lui Antonescu, ci s-au regrupat în votul dat restructurării. De altfel, Antonescu a părăsit şedinţa printre primii, refuzând să facă declaraţii. Varianta restructurării guvernului a primit 9 voturi, spre deosebire de cele 11 acordate remanierii parţiale.
PNL a votat după sursele citate pentru un "imbold" acordat guvernului mai degrabă decât pentru o restructurare care ar fi riscat un vot de încredere în parlament. Liberalii consideră că şeful statului nu l-ar refuza pe Meleşcanu, dar se aşteaptă la obiecţii în ce îl priveşte pe Radu Stroe.
Tăriceanu i-a transmis lui Mircea Geoană, care a cerut ieri demisia de onoare a guvernului, că are la îndemână moţiunea de cenzură. PNL nu a discutat în şedinţă o altă propunere a PSD - cumularea alegerilor locale şi parlamentare şi declanşarea alegerilor anticipate.
Fără discuţii cu PSD
Premierul a declarat că va discuta cu partidele parlamentare stabilirea datei alegerilor locale şi a precizat că acestea se vor ţine la termen. Liberalii au infirmat zvonurile privind negocierile secrete dintre PNL şi PSD pentru declanşarea anticipatelor. "Dacă s-au întâlnit la o bere Olteanu şi Hrebenciuc şi au discutat e una, dar discuţii oficiale între cele două partide nu au existat", declară surse din PNL.