Diaconescu, despre înfiinţarea unui megaminister de Externe: Iniţiativa eu am elaborat-o, cu nume şi prenume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a scris pe blogul personal că el este autorul strategiei privind diplomaţia publică pentru refacerea imaginii României în străinătate, aflată pe agenda ultimei şedinţei CSAT şi care a fost invocată de premierul Ponta.

„Iniţiativa pe care nu «nişte consilieri prezidenţiali» au elaborat-o, ci eu cu nume şi prenume, este de natură să adune laolaltă toţi vectorii decizionali (instituţiile statului care oricum ar fi trebuit să se ocupe de această problemă cel puţin de la aderare şi până astăzi) pentru elaborarea unor direcţii de acţiune sectorială pe toată plaja de concurenţă internaţională a României, din perspectiva percepţiei. Este un spaţiu care elaborează nişte concluzii împreună cu reprezentanţii (de factură tehnică) instituţiilor de linie şi încredinţează aceste concluzii Guvernului pentru a fi implementate“, a precizat Diaconescu pe blog.

De asemenea, Diaconescu afirmă că această iniţiativă nu va putea fi stopată, fie că Guvernul îi va acorda sau nu atenţie.
„Bineînţeles că Guvernul poate să acorde atenţie sau nu concluziilor noastre, însă odată declanşată această acţiune – sper că este clar pentru toată lumea că nu va mai putea fi oprită“, spune el.

În altă ordine de idei, Diaconescu susţine că percepţia publică a României şi românilor în străinătate este esenţială.
„Această percepţie care până acum nu a intrat în nici un fel în atenţia statului este aceea care favorizează sau încetineşte exporturile românesti, este aceea care asigură un bun renume românilor care călătoresc sau trăiesc în străinătate şi aduce mai mulţi sau mai puţini bani în România. Diplomaţia publică este mijlocul prin care România îşi poate asigura un mai stabil ori mai puţin stabil echilibru de securitate în cadul parteneriatelor sale“, mai afirmă Diaconescu.

În 28 septembrie, premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa CSAT, deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi să fie trecute documente care atestau, printre altele, înfiinţarea unui „Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

Acest "Megaminister" ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

În opinia premierului, preşedintele intenţiona să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu. "Nu cred totuşi că preşedintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiştri", a spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite