80% din secui au spus "igen" pentru autonomie în Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii susţin că nu încalcă legea fundamentală, politicienii români le spun că se joacă cu focul Rezultatul referendumului prezentat ieri de liderii CNS, după prima zi de

Organizatorii susţin că nu încalcă legea fundamentală, politicienii români le spun că se joacă cu focul

Rezultatul referendumului prezentat ieri de liderii CNS, după prima zi de consultare a populaţiei, nu a adus surprize: la Arcuş au votat pentru 99,11%, contra - 0,25%, iar 0,34% s-au abţinut. La Bodoc, 99,38% au optat pentru, 0,15% - împotrivă şi 0,47% s-au abţinut, iar la Olteni, din cei care au votat, 99,04% au fost pentru, iar 0,96% - contra. Rata de participare la referendum a fost de 80 la sută în judeţul Covasna

În localitatea Malnaş Băi, toţi votanţii au spus "igen" pentru autonomie, iar la Valea Crişului (inclusiv satul Calnic) s-au înregistrat 98,74% voturi pentru, 0,52% voturi împotrivă şi 0,74% abţineri. În municipiul Sfântu Gheorghe, referendumul va începe în 15 februarie, iar echipele de voluntari, care vor purta ecusoane, sunt organizate pe schema celor 34 de secţii de votare din municipiu, după cum a anunţat vicepreşedintele CNS Ferencz Csaba.

Cu fanfara pe la casele oamenilor, după voturi

Cu urna în braţe, cu liste pe care au trecut votanţii şi cu buletine de vot, grupurile de voluntari ai Consiliului Naţional Secuiesc au luat la rând, sâmbătă, fiecare gospodărie din mai multe localităţi ale judeţului Covasna. Organizatorii referendumului au vrut să ştie dacă sătenii sunt de acord ca Ţinutul Secuiesc să primească statut autonom şi ca localitatea lor să facă parte din acest ţinut.

La Arcuş, acţiunea s-a dorit a fi una festivă. Astfel, organizatorii au pornit cu fanfara în frunte după voturile locuitorilor. A existat însă un mic "incident" în acţiunea lor festivă: şoferul care trebuia să aducă muzicanţii se îmbătase, iar până s-a găsit un înlocuitor au trecut vreo două ceasuri…

Autorităţile se tem că vor pierde fondurile europene

Reprezentanţii asociaţiilor comunităţii româneşti din Covasna şi Harghita se tem că organizarea referendumului va aduce prejudicii în plan economic pentru întreaga zonă.

Ei spun că, în contextul în care comisarul european pentru extindere, Oli Rehn, a precizat că referendumul nu va fi recunoscut, nefiind autorizat de statul român, există pericolul ca oficialii de la Bruxelles să sisteze, în judeţele implicate, alocarea fondurilor pentru programele aflate în derulare şi care au primit finanţare nerambursabilă.

În plus, liderul democraţilor covăsneni, Gheorghe Baciu (care este şi primarul oraşului Întorsura Buzăului), a anunţat că va face o plângere penală împotriva celor care au organizat referendumul, deoarece se încalcă prevederi exprese ale Constituţiei României.

"Ceea ce facem este potrivit Constituţiei!"

În judeţul Mureş, aşa-zisul referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc s-a organizat la sfârşitul săptămânii doar în oraşul Sovata şi în Ghindari. La Sovata, Engi Albert, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc Sovata, ne-a declarat că în prima zi au votat cel puţin 1.000 de persoane, din care 90 la sută au spus DA autonomiei teritoriale. "Pe noi nu ne interesează valoarea juridică a acţiunii noastre sau faptul că nu e autorizată. Însă ceea ce facem este potrivit Constituţiei", a declarat Engi Albert.

Ulterior, acesta a recunoscut că nu a votat la vremea respectivă legea fundamentală a ţării. Şeful CNS Sovata a precizat că această consultare a populaţiei va mai dura o săptămână, în ea fiind angrenaţi 58 de voluntari cu 17 urne mobile şi una fixă. "UDMR ne reprezintă din ce în ce mai puţin şi nu e normal să fim singura naţiune din Europa reprezentată de un partid unic. De aceea consider că e firesc ca UCM să devină partid politic", a declarat Engi Albert. În cursul acestei săptămâni, alte şapte localităţi mureşene vor fi incluse în acest demers.

Referendumul, neglijat de autorităţile locale, condamnat de politicieni

AutorităŢile publice locale au minimalizat tentativa de referendum iniţiată de CNS, apreciind-o drept o glumă. La polul opus, partidele politice au acuzat în cor caracterul anticonstituţional al iniţiativei, democraţii mureşeni ameninţându-i chiar cu tribunalul pe organizatorii referendumului. "Nu e oficial, nu mă interesează. E o glumă. Că sunt întrebaţi oamenii. Şi eu, când mă duc la restaurant, sunt întrebat ce fel vreau să comand", a reacţionat ieri prefectul de Mureş, Ciprian Minodor Dobre. Filiala PD locală nu s-a arătat la fel de permisivă.

Vicepreşedintele PD Mureş, Doru Oprişcan, a anunţat că formaţiunea sa va depune o plângere penală împotriva organizatorilor referendumului intern. La rândul său, liderul PD, Emil Boc, a avertizat CNS să nu se joace cu focul, deoarece prin acest referendum se plasează "la limita Constituţiei şi a legalităţii". Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat partizan al autonomiei teritoriale, dar a dezaprobat referendumul ca metodă de obţinere a acesteia. "Acest lucru trebuie realizat printr-un dialog, printr-o colaborare cu reprezentanţii majorităţii, printr-un vot în parlament, prin modificarea legilor, deci prin căi parlamentare şi prin instrumente politice", a declarat liderul Uniunii.

Demersul CNS se situează în afara legii şi a Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu având datoria să ia poziţie faţă de "etapele succesive prin care se încearcă enclavizarea României", a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu. Senatorul PRM Gheorghe Funar a apreciat că referendumul sfidează legislaţia românească şi cea europeană, iar preşedintele, premierul şi procurorul general al României trebuie să se implice în această problemă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite