Cu ce hrănesc părinţii de împrumut copiii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ce hrănesc părinţii de împrumut copiii abandonaţi
Cu ce hrănesc părinţii de împrumut copiii abandonaţi

Ei primesc lunar aproximativ 250 de lei pentru hrana micuţilor

Suma stabilită de Guvern pentru alimentaţia copiilor a rămas neschimbată din aprilie 2008.

Liliana Apostol are 40 de ani şi este asistent maternal din 1998. Pe Cristi, un băieţel de 12 ani cu handicap fizic şi psihic, îl are în îngrijire de aproape zece ani. Toată familia Lilianei se ocupă de Cristi ca şi cum ar fi al său. Banii pe care îi primeşte ca asistent maternal sunt puţini. Are un salariu de 800 de lei, plus alocaţia copilului de 215 lei. Pentru hrana băiatului primeşte în jur de 250 de lei în fiecare lună. Femeia a învăţat să se descurce. „Eu încerc să mă încadrez, dar el este pofticios şi mai vrea câte ceva, aşa că nu pot să-l refuz, pentru că e copil. Îi place foarte mult să mănânce iaurturi, fructe. Nu s-ar supăra nimeni dacă am primi mai mulţi bani, mai ales că preţurile cresc de la o zi la alta, dar noi am învăţat să ne mulţumim şi cu atât“, povesteşte Liliana Apostol.


Meniu sărac în centrele de plasament
Nici în centrele de plasament situaţia nu este mai bună. Meniul copiilor este din ce în ce mai sărac. Preţurile au crescut, în timp ce suma stabilită de Guvern pentru hrana copiilor a rămas aceeaşi.
O hotărâre de guvern emisă acum un an prevede că micuţii care au mai puţin de patru ani primesc zilnic hrană în valoare de 6 lei, iar cei care au între 4 şi 18 lei au un meniu în valoare de 8,3 lei. Şefii centrelor de plasament, bucătarii şi magazinerii încearcă să găsească fel şi fel de soluţii pentru ca micuţii să aibă un meniu diversificat.
Într-o zi obişnuită, copiii mănâncă la micul dejun ceai cu lămâie şi unt cu parizer. Prânzul este o supă-cremă de legume şi ostropel de pui cu orez. La ora 16.00, ei primesc gogoşi, iar seara - cartofi la cuptor cu cârnaţi, turtă dulce şi ceai. Nici vorbă de fructe, iar atunci când există sunt porţionate cu grijă: o banană este împărţită la doi copii.
„Dacă micuţii nu consumă zilnic fructe şi legume riscă să facă o hipovitaminoză. În plus, la micul dejun nu au nimic dulce – gem, miere“, a explicat dr. Marian Fâşie, medic primar pediatru.
Mâncarea este gătită în bucătăriile a trei centre de plasament din Constanţa, de unde este distribuită către celelalte locaţii. „Am mai avut sponsorizări, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Oricum, angajaţii noştri fac tot ce le stă în putinţă pentru a le asigura micuţilor un meniu diversificat. Au devenit specialişti în fel de fel de artificii. Ei ar avea nevoie de multe fructe, dar sunt foarte scumpe. În perioada Sărbătorilor au existat mai multe sponsorizări, iar copiii au avut fructe din belşug, însă nu este tot timpul aşa“, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite