VIDEO Viitorii liceeni vor Mate-Info
0Aproape 192.000 de absolvenţi de gimnaziu au fost repartizaţi de computer în liceele din toată ţara. Peste 2.100 de copii au rămas nerepartizaţi pentru că au completat prea puţine opţiuni în fişele prelucrate de calculator.
Mediile de admitere în cele mai bune licee din ţară urcă de la un an la altul. La „Sfântul Sava" din Bucureşti, colegiu care rămâne pe primul loc şi după admiterea computerizată desfăşurată ieri, ultima medie de intrare era 9, 52 în 2010, pentru a urca la 9, 60 în acest an. La „Mihai Viteazul", anul trecut s-a intrat cu 9, 34, iar anul acesta cu 9, 52. Aceeaşi tendinţă se manifestă şi la elita şcolilor din ţară. Absolvenţii de gimnaziu din vestul ţării s-au bătut în note de peste 9,41 pentru a intra la „Fraţii Buzeşti din Craiova", în timp ce anul trecut era suficient un 9,21 ca să intri la specializarea Ştiinţe sociale. „Mircea cel Bătrân", din Constanţa, consemna în 2010 ca ultimă medie 9,29, pentru ca în acest an nota să crească cu 10 sutimi.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, specializarea preferată de tinerii care încep liceul în această toamnă este Matematică-Informatică. Cei mai mulţi dintre adolescenţii cu medii apropiate de 10 mizează pe studii în domeniul ştiinţelor exacte pentru a-şi croi viitorul, iar liceu cel mai căutat la nivel naţional, conform topului opţiunilor exprimate de elevi, este Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Capitală.
Cel mai popular profil
Potrivit statisticilor anunţate de Ministerul Educaţiei, primele trei specializări din ţară în ordinea ultimei medii de admitere sunt: Matematică-Informatică bilingv (engleză) la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti (9,94), Matematică-Informatică bilingv (engleză) de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova (9,88) şi Ştiinţe ale naturii bilingv (engleză) de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa (9,86). Directorul de la „Mihai Viteazul", Sever Popa, are mai multe explicaţii pentru popularitatea de care se bucură şcoala sa. „Sunt mai multe elemente, dar cred că cel mai important este modul în care evoluează copiii care trec prin acest liceu.
Asta se poate observa şi pe baza unui subiect încă fierbinte, rezultatele de la Bacalaureat. Calitatea şcolii e dată şi de rezultatele de vârf la olimpiadele naţionale şi internaţionale, avem în fiecare an elevi premianţi. Însă, la orice şcoală, oricât de bună ar fi, un procent relativ mic de copii ating astfel de performanţe. De aceea, cel mai interesant de văzut ce se întâmplă cu majoritatea copiilor. Dacă vă uitaţi la rezultatele de la Bac, anul acesta s-a întâmplat un accident: un elev picat. Altfel, au promovat toţi, cu medii bune. 5
1% au avut medii între 8 şi 9." Directorul Popa crede că un criteriu avut în vedere de viitorii liceeni, în aceeaşi măsură cu pregătirea academică, ar fi „oportunităţile de dezvoltare". „Avem echipe sportive bune la baschet, fotbal, volei, trupă de teatru, cerc de dezbateri. Facem cursuri suplimentare IT, avem centru de evaluare ECDL (European Computer Driving Licence), care acordă certificate de absolvire. Copiii participă la competiţii internaţionale, de exemplu Model of United Nations. În ultimul an, copiii noştri au fost în Italia, Germania, Ungaria, Marea Britanie."
Sever Popa e mulţumit şi că liceul său e căutat şi de elevii buni din provincie. El spune că aşteaptă în următorul an şcolar ca 16 dintre cei 270 de boboci, la profilul de Matematică-Informatică, să fie din afara Bucureştiului. Directorul Colegului „Sfântul Sava", George Cazacu, spune la rândul său, că această şcoală e preferată de elevii foarte buni datorită tradiţiei. „E o atmosferă destul de lejeră în condiţiile în care la noi se face carte, profesorii sunt exigenţi, dar elevii nu simt presiune în sensul acesta. Fără îndoială şi valoarea profesorilor din cancelaria noastră contribuie semnificativ la alegerea făcută de absolvenţii de gimnaziu. În anii precedenţi am avut relativ mulţi copii din provincie, cam 40 de elevi pe serie. Anul acesta, promovabilitatea la Bac a fost de 98%."
Expert în educaţie la Societatea Academică din România, Cristian Hatu crede că preferinţa acestei promoţii de absolvenţi de gimnaziu către „Mate-Info" se explică printr-o privire atentă a părinţilor acestor copii la ce se întâmplă acum pe piaţa muncii. „Se îndreaptă spre acest profil pentru a avea un risc minim, mai ales că s-au speriat de ce s-a întâmplat la Bac. Se ştie că la aceste profil profesorii sunt foarte buni".
Provincia caută capitala
Numărul elevilor din provincie care au încercat să intre într-un liceu bucureştean a fost mai mare ca oricând în acest an: peste 3.100 de adolescenţi, faţă de numai aproximativ 2.000, în urmă cu un an. Mulţi dintre ei au şi obţinut locul pe care îl vizau, căci notele acestor candidaţi sunt dintre cele mai bune: patru dintre ei au medii de 10, alţi aproape 600 au note între 9 şi 9,99. „Nu ştiu care e chestiunea asta cu venitul în Bucureşti. Poate e o sperietură a părinţilor să nu ajungă la licee slabe şi să păţească la Bac ce au păţit alţii", crede expertul SAR. Cristian Hatu.
9,60 este ultima medie cu care s-a intrat în acest an la cel mai bun liceu din ţară, „Sfântul Sava" din Bucureşti.
Meditaţii la facultate pentru elevii picaţi
După ce numărul tinerilor care se înscriu la facultate a scăzut considerabil, mai mulţi profesori universitari din Timişoara vor să le acorde meditaţii gratuite celor care se pregătesc pentru sesiunea din toamnă a Bac-ului. Marilen Pirtea, decanul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEEA), din Timişoara, a propus o soluţie pentru a creşte procentul de promovabilitate de la examenele naţionale: de luni, timp de două săptămâni, tinerii pot participa zilnic la meditaţii la matematică şi informatică, susţinute de profesorii de la FEEA Timişoara.
Adio carte,plec în vacanţă!
„Nu vreau să se interpreteze de parcă ne-ar fi frică că nu mai rămâne cine să dea la facultate şi nu mai avem bani de salarii. Noi avem destule proiecte europene din care profesorii îşi iau salariile. Vrem să avem cei mai buni, nu cei mai mulţi studenţi", a explicat decanul FEEA. Meditaţiile vor viza materiile care reprezintă un suport pentru profilul economic şi vor avea loc până la sfârşitul acestei luni. Tinerii sunt aşteptaţi în amfiteatrul mare din cadrul FEEA, între orele 9.00 şi 11.00, şi pot consulta tematica fiecărui curs pe site-ul facultăţii. La iniţiativa decanului, cinci profesori din cadrul facultăţii şi-au oferit serviciile gratuit şi sunt gata să-i ajute pe cei care au picat Bac-ul, mai ales la matematică.
„Noi am consultat deja programa şcolară eliberată de minister şi ne vom adapta pentru nivelul lor. Am parcurs chiar şi manualele, de la clasa a IX-a şi până la a XII-a. O facem gratuit şi de plăcere. Sper doar să vină cât mai mulţi", a declarat Mihaela Neamţiu, profesor universitar doctor, unul dintre cei cinci profesori voluntari care vor preda matematica studenţilor. Deşi oferta le-ar fi de mare ajutor, nu toţi cei care vor repeta Bac-ul sunt interesaţi să o ia în serios. „N-am cum să ajung la meditaţii. Sunt plecată în vacanţă. N-au decât să le ţină", a spus Maria Grozăvescu, de la Liceul UMT „Tănăsescu", unul dintre elevii care au ratat prima sesiune a Bacalaureatului
"Nu vreau să se interpreteze de parcă ne-ar fi teamă că nu mai rămâne cine să dea la facultate şi nu mai avem bani de salarii.''
Marilen Pirtea decan
DNA corectează Bac-ul din 2010
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Inspectoratului Şcolar Galaţi să-i pună la dispoziţie toate cele 15.000 de teze de la examenul de Bacalureat din 2010. Solicitarea vizează mai multe dosare pe care procurorii DNA le au în lucru. Unul dintre acestea stă la baza sesizării înaintate de un profesor universitar din Iaşi care susţinea că s-au făcut semne pe lucrările de matematică de la centrul de evaluare din Seminarul Teologic.
De altfel, acelaşi centru e implicat într-un alt dosar penal, pentru luare de mită, încheiat marţi cu trimiterea în judecată a şase profesori. În boxa acuzaţilor au mai ajuns un avocat şi un elev. „Ni s-a cerut să punem la dispoziţie absolut toate tezele de la Bacalaureatul de anul trecut. Nu ştim motivele pentru care procurorii fac asemenea solicitări, noi avem obligaţia să le punem la dispoziţie materialul şi asta vom face", a declarat inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. La DNA se află deja şi cele 20.000 de lucrări de la examenul de Bacalaureat din 2009, solicitate tot din cauza unor cercetări penale în curs. Conducerea DNA Galaţi a confirmat că a cerut tezele, dar nu a furnizat detalii despre dosarele pentru care sunt solicitate.