"Trei Cocoşi" - o cârciumă cu contracte "clasificate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În imobilul din Herăstrău, vândut pe axa Băsescu-Cocoş, şi-a avut sediul şi o instituţie "strategică": Fundaţia "Colegiul de Apărare Naţională" Imobilul cu care a fost cadorisit

În imobilul din Herăstrău, vândut pe axa Băsescu-Cocoş, şi-a avut sediul şi o instituţie "strategică": Fundaţia "Colegiul de Apărare Naţională"

Imobilul cu care a fost cadorisit firma" Trei Cocoşi", pe axa Dorin Cocoş - Traian Băsescu, a avut o vreme rolul unei cârciumi "strategice", dat fiind faptul că aici s-a aflat, în paralel, şi sediul Fundaţiei "Colegiul Naţional de Apărare". Pe de altă parte, contractele din 2004, prin care s-a vândut locaţia şi s-a concesionat terenul în speţă către firma "S.C. Trei Cocoşi - Complex Internaţional" SRL, sunt considerate de către Primăria Sectorului 1 ca fiind "clasificate".

Puţină lume ştie că, pe vremea când cârciuma "Trei cocoşi" îi aparţinea lui Dorin Cocoş, în aceeaşi locaţie mai funcţiona şi o instituţie cu blazon: Fundaţia "Colegiul de Apărare Naţională". Surse demne de încredere susţin că la sediul fundaţiei de la "Trei Cocoşi" se organizau sindrofiile de absolvire a colegiului şi se adunau fonduri pentru diverse "expediţii" de documentare, în ţară şi peste hotare. Există şi informaţii conform cărora, în aceeaşi locaţie "strategică", se puneau la cale "admiterile" la colegiu. Acum, la restaurantul El Bascha, care de doi ani funcţionează în fostul local păstorit de Cocoş, nimeni nu-şi aduce aminte sau nu vrea să-şi aducă aminte nimic despre respectiva fundaţie. Până la urmă, un paznic din "zona strategică" ne-a confirmat: "Sigur că da, aici era. Tot în localul ăsta, care pe vremuri se chema <> , aici, în stânga, unde este uşa asta. Era un birou cu două secretare. Păzeau aici mai mulţi gardieni publici. Erau steaguri deasupra. Asta era pe vremea când era domnul Cocoş aici. La restaurant veneau numai oameni din ministere, oameni cu funcţii. Şi domnul general Gabriel Oprea venea aici. Ăla de-a fost prefect. Vine şi acum des domnul Oprea, dar la restaurantul vecin, ăsta de-i zicea înainte Trattoria", ne-a spus paznicul, arătând spre restaurantul Quattro Stagione.

Preţuri simbolice, preţuri secrete

În temeiul Legii liberului acces la informaţii publice, ziarul Adevărul a cerut Primăriei Sectorului 1 date despre negocierea contractelor de cesionare şi de vânzare dintre municipalitate şi firma "Trei Cocoşi". În baza aceleiaşi legi ceream şi "preţurile de referinţă" care au stat la baza semnării celor două contracte. Din răspunsul ambiguu al primăriei rezultă că vânzarea a fost legală. Şi Cocoş, în calitate de cumpărător, şi ex-primarul Vasile Gherasim, în calitate de reprezentat al vânzătorului, au avut acoperire legală. De altfel, actualul primar, Andrei Chiliman, ne-a şi declarat telefonic că, în opinia sa, "vânzarea s-a făcut corect", în baza unei hotărâri a municipalităţii, care a mandatat Primăria Sectorului 1 să vândă 1.100 de spaţii comerciale. Primarul Chiliman are însă dubii în legătură cu legalitatea concesionării. Una peste alta, Chiliman ne-a declarat că "Legea 550/2002 a vrut să creeze o clientelă politică" şi că a fost dată "pentru profitori", cărora le-a permis "să cumpere spaţiile prin negociere directă".

În ceea ce priveşte preţul şi detaliile negocierii, Omerta este totală. O adevărată lege a tăcerii este invocată în legătură cu "preţul de vânzare" şi, mai ales, cu "raportul de evaluare elaborat de către evaluatorul selectat de comisie prin licitaţie publică". Echipa Chiliman menţionează că, potrivit raportului de evaluare, "posesia acestuia sau a unei copii nu conferă drept de publicitate" şi că "niciuna dintre părţile raportului, în special concluziile referitoare la valori…, nu va fi difuzată public". Reprezentaţii Primăriei Sectorului 1 spun doar că "preţul pentru care s-a vândut spaţiul comercial situat în Şos. Nordului 7-9 a fost superior celui stabilit de către evaluator, care reprezintă un preţ minim de vânzare". Care a fost, de fapt, acest "preţ secret" aţi aflat deja din prima parte a anchetei noastre, publicată ieri sub titlul "Trei Cocoşi - un <> imobiliar pe axa Băsescu - Cocoş". Conform actelor aflate în posesia noastră, preţul corect al tranzacţiei pe axa "Băsescu - Cocoş" via Gherasim a fost de aproximativ 92.000 de euro pentru imobil. De 10 ori sub preţul pieţei, aşa cum am scris în ziarul de ieri. Şi 72.000 euro (plătibili în 49 de ani) pentru terenul concesionat. Nişte preţuri mai mult decât simbolice! Dar secrete!

Colegiul care a unit destine

Generalul (r) Gabriel Oprea, cândva eminenţă cenuşie în MapN şi Justiţie, fost profesor la Colegiul Naţional de Apărare, şi-a unit destinul cu Cocoş pe băncile Colegiului de Apărare Naţională. Colegiu pe care l-au absolvit atât Dorin Cocoş, cât şi soţia sa, Elena Udrea. "Nu pot să spun că nu sunt prieten cu Dorin Cocoş. L-am cunoscut în anii "90 şi am rămas prieteni. Eu am mulţi prieteni şi la PNL, şi la PSD, şi la PD, şi în toate domeniile". Cei doi colegi într-ale apărării naţionale au devenit asociaţi în firma "Trei Cocoşi". Ce-i drept, ulterior, Oprea i-a cesionat prietenului său cele 25 la sută din acţiunile firmei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite