Medic român plătit de 24 de ori mai bine în Anglia
0Aproape 80% din doctori spun că nu au instrumentar, personalul e insuficient şi riscă să se îmbolnăvească. Un studiu comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară arată că la angajare medicii nu primesc decât un halat, o jumătate de litru de spirt şi un pachet de vată.
Sistemul sanitar din România e în pragul colapsului. Din instituţii lipsesc până şi cele mai elementare materiale sanitare.
Citiţi şi:
Peste 8.100 de cadre medicale au plecat să lucreze în străinătate, în primele şase luni din 2010
Băsescu: Să nu mai facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării
Spitalul Judeţean n-are nevoie de asistenţi medicali
Cât de mult câştigă un dascăl român în Canada
„La noi în spital nu este nimic, nici mănuşi, nici seringi. Le dăm listă pacienţilor să-şi cumpere. Nu mai spun de protecţia noastră, care nu există. Noi ne cumpărăm mănuşi, halate şi ce mai avem nevoie", declară unul dintre medicii participanţi la o cercetare comandată de Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Un alt cadru medical chestionat declară: „La angajare primim doar un halat. În plus, ni se mai dau o jumătate de litru de spirt şi un pachet de vată. Toate acestea pentru îngrijirea a 30 de bolnavi timp de şapte zile".
Conflictele cu pacienţii
Lipsa echipamentelor medicale şi a materialelor sanitare duce la conflicte deschise cu pacienţii. „Au impresia că noi avem seringi ascunse, dar nu vrem să le dăm şi de aceea îi trimitem la farmacie", a explicat un alt medic.
Faptul că sunt nevoiţi să-i trimită pe pacienţi să-şi cumpere medicamente reprezintă un factor de stres pentru salariaţii din spitale. Studiul mai arată că insatisfacţia medicilor vine din: condiţiile grele de muncă (40%), lucrul în timpul sărbătorilor (33,6%), lipsa timpului pentru familie şi persoana proprie (32,8%) şi munca epuizantă (30%).
Citește și: Exod de medici la spitalul județean Slobozia
Norme duble
Cercetarea care a vizat calitatea vieţii profesionale a cadrelor medicale arată că 70% din angajaţii sistemului au identificat lipsa de personal ca pe o problemă majoră. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care cinci angajaţi trebuie să lucreze cât zece pentru că numărul celor plecaţi din sistem a crescut continuu şi nu s-au putut face noi angajări. Posturile sunt blocate de la 1 ianuarie 2009.
În plus, mizeria din spitale îi expune pe medici riscului de a se îmbolnăvi de tuberculoză, hepatită sau SIDA.
Ca urmare a acestei situaţii, 77% din salariaţii din spitale susţin că lucrează în condiţii de muncă periculoase sau foarte periculoase: 57,6% spun că gradul de risc este dat de lipsa echipamentului de protecţie, iar 81,6%, de posibilitatea de îmbolnăvire.
Un studiu efectuat în perioada decembrie 2009 şi iulie 2010 arată că salariile mici din sistem îi determină pe angajaţi să-şi suplimenteze veniturile. Aproape un sfert dintre cei chestionaţi au declarat că muncesc şi în alte spitale sau cabinete medicale.
Potrivit aceleiaşi surse, tendinţa de părăsire a sistemului a crescut odată cu anunţarea de către Executiv a măsurilor de austeritate. 70% din salariaţi au declarat că iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă în condiţiile în care salariile au fost reduse cu 25%. Proporţia celor care sunt hotărâţi să plece la muncă afară e de 38%. Cei mai mulţi dintre medicii care doresc să muncească în spitalele de afară sunt profesionişti, au între 30 şi 39 de ani şi o vechime de peste 10 de ani în specialitate.
Un medic la peste 2.000 de pacienţi
Statisticile oficiale arată că, în prezent, peste 6.000 de doctori din cei 40.000 câţi erau înregistraţi în România au părăsit deja sistemul sanitar. La aceştia se adaugă şi numărul asistentelor medicale aflate la muncă în străinătate, adică 6.800 din cele 120.000 înregistrate. Dacă prognozele din studiul privind migraţia medicilor se adeveresc, România va ajunge să aibă aproximativ 10.200 de medici pentru 22 de milioane de oameni, ceea înseamnă că un singur doctor va avea peste 2.000 de pacienţi.
"Problema cea mai gravă este că ducem lipsă de personal şi vrem să deblocăm posturile cât mai rapid posibil."
Valerian Chelariu
lider de sindicat
Doctor român plătit de 42 de ori mai bine în Anglia
Cristian Plăiaşu ţine fluturaşul de salariu în mâna dreaptă şi contractul din Marea Britanie în cea stângă
Peste 230 de medici şi 500 de asistenţi medicali din Cluj pleacă sau au plecat anul acesta la muncă în străinătate. În 2009, Colegiul Medicilor Cluj a eliberat 158 de certificate de practică, iar în primele opt luni ale acestui an au fost eliberate deja 231 de astfel de documente. Printre cei care au cerut şi obţinut certificatul profesional pentru a putea lucra în străinătate este şi medicul rezident Cristian Plăiaşu, în vârstă de 30 de ani.
Tânărul a făcut Facultatea de Medicină la Iaşi, iar din februarie 2010 este medic rezident la Cluj. „Tocmai mi-am primit fluturaşul de salariu cu reducerea de 25%. Primesc pentru luna iulie 711 lei (puţin peste 130 de lire sterline - n.r.). Poţi trăi cu ei?", se întreabă Cristian, acum medic rezident la Oncologie.
10,41 lire pe oră
Pentru că îşi doreşte o viaţă decentă, Cristian Plăiaşu şi-a căutat şi şi-a găsit de lucru în Marea Britanie. A optat pentru această ţară deoarece, în timpul studenţiei, a mai lucrat acolo doi ani, ca asistent medical. „Voi merge în Manchester şi voi lucra în medicina de urgenţă", spune Cristian. A avut de ales între mai multe oferte de muncă. A optat să lucreze fără întrerupere două săptămâni, apoi o săptămână să fie liber.
Pentru acest program va fi retribuit cu 10,41 lire pe oră, ceea ce înseamnă că va primi 1.750 de lire sterline pe săptămână şi 68.250 de lire pe an. Lunar, salariul său va fi de 5.850 de lire sterline.
Aşa scrie în contractul pe doi ani pe care Cristian l-a primit de la englezi. La finalul perioadei va mai primi un bonus de 1.250 de lire. Însă până să ajungă în această fază, medicul rezident a trecut prin mai multe interviuri şi selecţii.
„Au fost vreo 680 de candidaţi, din care au ales vreo 100. Mi-au cerut dosare întregi de documente, dar merită", mai spune Cristian Plăiaşu, care a adăugat că toate documentele au putut fi făcute în trei luni.
Acum el mai aşteaptă doar permisul pentru liberă practică de la englezi, pentru care are de achitat 475 de lire sterline, iar în octombrie trebuie să se prezinte la noul loc de muncă. Ştie din experienţa pe care a mai avut-o în Anglia că îşi va putea închiria o locuinţă cu 500-600 de lire sterline lunar.
Fluturaşul de salariu pe luna iulie al lui Cristian Plăiaşu