„Marea restructurare“, pe măsura lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Marea restructurare“, pe măsura lui Boc
„Marea restructurare“, pe măsura lui Boc

Guvernul nu a reuşit să comunice cifra reducerilor şi nici câte posturi sunt vacante. Din datele comunicate de miniştrii Cabinetului Boc nu reiese un număr al concediaţilor, dar reprezentanţii Guvernului spun, neoficial, că ar fi vorba de peste 9.000. Preşedintele Traian Băsesc îl contrazice pe Boc în această privinţă!

Majoritatea membrilor Executivului au anunţat, de fapt, o blocare a posturilor bugetate, dar neocupate. În final, numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă în ministere sau agenţii guvernamentale este, la un calcul aproximativ, sub 9.000. De ce aproximativ? Guvernul nu are date centralizate. Neoficial, reprezentanţi ai Executivului spun că ar fi vorba despre 10.000 de posturi reduse din agenţii.

Citiţi şi:


Dacă adăugăm şi posturile reduse din companiile aflate în subordinea ministerelor, numărul disponibilizărilor sare de 15.000. Adică, aproximativ 1%  din totalul de 1,5 milioane de bugetari. Până când Guvernul va reuşi să transmită o centralizare coerentă, fiecare poate face calculul propriu. În plus, nu toţi miniştrii şi-au prezentat planul de restructurare, Apărarea, Turismul şi Justiţia urmând să comunice datele până la finalul acestei săptămâni.

Economia taie „la sânge“

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că 115 angajaţi ai agenţiilor aflate în subordine vor rămâne fără locuri de muncă. Suplimentar, se va face o reducere de 5.400 de posturi din cele 30 de societăţi comerciale şi companii coordonate de minister. „Oricum, de la începutul anului s-au mai disponibilizat 4.800 de oameni de la aceste companii, dar o parte din ei au fost absorbiţi de societăţile de construcţii, având în vedere că s-au deschis mai multe proiecte de infrastructură”, a declarat Videanu.

La Interne, reducerea s-a făcut în martie

La Ministerul de Interne nu s-au făcut prea multe modificări. Potrivit ministrului Dan Nica, restructurarea masivă s-a realizat în luna martie. De plecat, vor pleca în jur de 100 de oameni. Exista un număr de 1.225 de posturi bugetate, vacante, dar care vor fi blocate. Nica a ţinut să precizeze, însă, că vor fi reduse funcţiile de conducere. „Vor fi mai puţini directori, mai puţini şefi de servicii. Cu aceste reduceri se va face o economie de 75 de milioane de lei pe an”, a precizat Nica.

La Tineret şi Sport rămân 212 posturi

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) va rămâne cu cel mult 212 posturi dintr-un total de 401 prevăzute. Ministrul de resort, Sorina Plăcintă, a declarat că la instalarea sa în funcţie, din cele 401 de posturi existente în schemă, 88 erau vacante.

La Externe se taie 86 de posturi

Ministerul Afacerilor Externe va reduce 86 de posturi din instituţiile din subordine, realizând o economie de 300.000 de euro pe an. La Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) rămân 20 de posturi din 45, iar Redacţia publicaţiilor pentru străinătate va rămâne cu 42 de posturi din 60. Ambele se vor reorganiza ca direcţii în cadrul MAE.

401 posturi tăiate la Educaţie

12 milioane de lei (2,8 mili­oane de euro) pe an vor fi economisite după reducerea a 401 posturi de la Ministerul Educaţiei. Agenţia de Credite pentru Studenţi şi Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinatate vor fi comasate, iar Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar se va restructura şi va intra în structura Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Mai puţini angajaţi pentru premier

Numărul structurilor coordonate de Emil Boc scade de la 21 la 16, iar din cele 1.317 de posturi ce vor fi desfiinţate 1.000 sunt ocupate. Economia la buget: şase milioane de lei (1,4 milioane de euro) pe an. Dispare Agenţia Română pentru Investiţii Străine, care se reoganizează ca direcţie în cadrul Ministerul pentru IMM-uri. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor se transferă la Ministerul Apărării, iar Agenţia pentru Strategii Guvernamentale va fi desfiinţată, iar numărul de posturi va fi redus cu 9.

Comunicaţiile reduc 314 posturi

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, a anunţat că 314 posturi vor fi reduse din structurile ministerului, care vor aduce economii de 70,4 milioane de lei (16,7 milioane de euro), precum şi desfiinţarea Agenţiei pentru Serviciile Societăţii Informaţionale.

La Mediu rămân 11 agenţii

Ministerul Mediului va micşora numărul de agenţii din subordine de la 11 la 8 şi va reduce 444 de posturi, din care numai 31 sunt ocupate în prezent, iar economiile la buget generate de această măsură se cifrează la 16,879 milioane lei, a declarat, miercuri, ministrul de resort Nicolae Nemirschi.

„Ceea ce v-am spus înseamnă o reducere de 444 de posturi, din care vacante 413, 31 sunt ocupate, din acestea 377 nebugetate, 67 bugetate. Economia la buget va fi de 16,879 milioane lei (4 milioane de euro, n.n.)“, a mai precizat Nemirschi. Astfel, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării vor fi comasate în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Agricultura trimite acasă 1.200 de oameni

Ministerul Agriculturii va restructura 1.200 de posturi de la unităţile din subordine. Astfel, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va fi transferată la AVAS în vederea privatizării. Agenţia Domeniului Statului, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi Regia Naţională a Pădurilor vor rămâne în forma iniţială.  Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură rămâne intacte.

De la Transporturi pleacă 637 de angajaţi

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a redus numărul unităţilor din subordine cu o cifră pe care ministrul de resort, Radu Berceanu, nu a putut să o precizeze, spunând că în urma restructurării vor fi eliminate 627 de posturi, fără a fi luate în calcul CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA.

Cultura renunţă la 200 de oameni

Ministerul Culturii va renunţa la peste 200 de posturi şi va econonomisi, astfel, două milioane de lei (aproximativ 476.000 de euro). Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc va fi comasat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, la fel ca şi Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice.

Dispare ANAF

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, în urma discuţiei cu experţii FMI, pentru îmbunătăţirea actului de control.  Vor fi desfiinţate 477 de posturi, din care 440 sunt ocupate, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. „Ca urmare a acestei restructurări, 46 de administraţii fiscale teritoriale aflate la nivelul comunelor, care nu au trezorerie, şi 4 aflate la nivel orăşenesc vor fi desfiinţate. În total, discutăm de 50 de administraţii fiscale, la nivelul comunelor şi oraşelor, echivalentul a 477 de posturi dintre care 440 sunt ocupate“, a precizat Pogea.

Concediul fără plată, asumat de Guvern

Proiectul care va obliga bugetarii la 10 zile concediu fără plată până la finalul anului, va fi legiferat printr-un act normativ pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, susţin surse ministeriale citate de Mediafax. Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justiţiei să analizeze forma legală prin care să fie promovat acest document în prima jumătate a lunii septembrie, astfel încât să nu contravină Codului Muncii şi legislaţiei în vigoare. Conform Ministerului de Finanţe, măsura va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite