Epidemie de sinucideri la adolescenţi
0Expuşi la schimbările rapide din societate şi lipsiţi de consiliere, din ce în ce mai mulţi tineri ajung la suicid pe fondul tulburărilor emoţionale. Cazurile de sinucideri în rândul copiilor s-au înmulţit simţitor. Statisticile arată că peste 5% din adolescenţi au avut o tentativă de suicid.
Alexandru Popovici, tânărul de 19 ani care s-a sinucis din dragoste pentru profesoara de limba română, a fost înmormântat, ieri, în satul Sterpoaia, din Gorj. Acolo a copilărit. Ultima lui dorinţă, aceea ca iubirea vieţii lui să vină la înmormântare, nu a fost respectată. Ramona Mischie, profesoara de limba română, nu şi-a făcut apariţia la funeralii.
Slujba a avut loc în faţa bisericii din satul Sterpoaia. Părinţii, sora, rudele şi prietenii nu s-au dezlipit de lângă căpătâiul băiatului.
Cu ochii mereu în lacrimi, tatăl lui Alex era distrus de durere: „Eşti sufletul meu. Ce o să mă fac eu fără tine? Alex! Alex! Nu pot să trăiesc fără tine!".
Bunica tânărului şi-a jelit nepotul fără întrerupere: „Arză-o-ar focul, mamă, că nu merita! Sunt atâtea femei pe lume. Nu merita să-ţi iei viaţa pentru nimic!".
Înainte de a fi pus în cavou, mama lui Alex i-a oprit pe cei care aşezau sicriul în groapă: „Nu îl băgaţi aşa de repede. Lăsaţi-l să mai stea cu mine, vă rog!".
Majoritatea foştilor colegi au venit la înmormântarea lui Alex, dar, în schimb, niciunul dintre foştii săi profesori nu a fost prezent pentru a-l conduce pe ultimul drum pe olimpicul la informatică. „Nu ştiu de ce nu a venit niciun profesor, pentru că Alex îi ajuta foarte mult cu proiectele la care lucrau", a spus una dintre fostele colege ale băiatului.
Uliţa blestemată
Pe uliţa satului Sterpoaia, unde a copilărit Alex, s-au spânzurat, în urmă cu aproximativ patru ani, doi tineri în vârstă de 19 ani. „Cred că e un blestem pe uliţa asta. Ceva necurat există, pentru că toţi trei şi-au luat viaţa la 19 ani", a spus Stana Călin, o localnică de 52 de ani.
Anchetatorii au dezvăluit că punga în care Alexandru pulverizase insecticid şi care era legată în jurul gâtului său cu o curea avea un orificiu în care tânărul sinucigaş introdusese un tub lipit cu scoci. Pe acest tub a băgat în pungă gazul dintr-o brichetă şi conţinutul spray-ului.
Colegii lui Alex povestesc că băiatul s-a schimbat foarte mult în clasa a XII-a. De multe ori stătea cu capul pe bancă şi spunea că se simte rău. Colegii lui spun că a picat Bacalaureatul pentru că nu a venit chiar la examenul de limba română şi că de mai multe ori Alex le-a zis că se va sinucide.
Sora tânărului cântă pentru fratele său
Prietenii şi apropiaţii lui Alexandru Popovici au postat aseară, pe YouTube, un filmuleţ în amintirea băiatului. Acesta conţine poze cu Alexandru pe fundalul unei melodii interpretate de sora sa, Andra, denumită „Prieteni de nedespărţit".
Notele proaste şi idilele duc la moarte
1 Elev de 14 ani s-a spânzurat de frica poliţiştilor. Cadavrul unui băiat de 14 ani a fost găsit, joi, în zona împădurită de pe Dealul Melcilor din Braşov. Mama băiatului spune că fiul ei s-a sinucis după ce a furat telefonul mobil al unei colege, iar părinţii fetei îl ameninţau cu puşcăria. Elevul provenea dintr-o familie săracă şi vindea ziare pentru a-şi întreţine cei nouă fraţi.
2 Remus, ucis de tabla înmulţirii. Un elev de 11 ani din Târgu-Jiu a sfârşit, în urmă cu două săptămâni, pe caldarâmul din faţa unui bloc-turn. Părinţii lui Remus Niţoi, care era în clasa a V-a, sunt convinşi că de vină pentru fapta fiului lor este profesorul de matematică, Grigore Vlădoiu. Dascălul, în schimb, susţine că Remus era un elev slab la învăţătură şi cu deviaţii comportamentale.
3 A luat pastile pentru nota de la teză. Fiica lui Constantin Creţan, liderul Ligii „Miron Cozma", s-a sinucis pe data de 19 mai, după ce a luat nota 7 la teza unică de la limba română. Vasilica, elevă în vârstă de 13 ani, a înghiţit 150 de pastile pentru diabet.
4 Ralph s-a aruncat de la etaj pentru profa de română. În 2007, un elev în clasa a XII-a, s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc din Capitală, după ce a fost părăsit de profesoara de română cu care avusese o relaţie.
Părinţii, repetenţi la educaţia copiilor
Specialiştii în neuropsihiatrie arată că majoritatea copiilor şi adolescenţilor care au tentative de sinucidere au probleme emoţionale şi nu dispun de un suport familial adecvat. „Copilul care vrea să se sinucidă face acest lucru sub efectul unui impuls de moment, fără să ştie de ce l-a făcut. În majoritatea cazurilor de tentativă de suicid pe care le-am întâlnit, copiii acţionau la primul impuls sau aveau labilitate emoţională", arată Elena Brănaru, medic primar neuropsihiatru şi coordonatorul Centrului de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi de la Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia", din Bucureşti.
Specialistul afirmă că mulţi dintre copii se tem să spună acasă că au luat o notă proastă, pentru că părinţii nu înţeleg acest lucru.
„Românii îşi educă copiii prin reprimarea sentimentelor şi comportamentelor, ceea ce îl fac pe copil să prindă frică de ei şi să nu mai comunice. Dar acest model trebuie regândit pentru că, dacă cel mic are sentimentul că poate să spună orice, atunci va trece mai uşor peste eşecurile pe care le are la şcoală", a mai spus specialistul. În plus, adolescenţii sunt foarte vulnerabili din cauza schimbărilor rapide de valori din societate.
Linie verde pentru copii şi adolescenţi
La începutul lunii noiembrie, la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia" a fost înfiinţată o linie telefonică gratuită-0800.08.01.00, la care răspund non-stop specialişti care acordă asistenţă celor care sună. Până acum, medicii au răspuns la 1.800 de apeluri venite din toată ţara.
13,5% din tineri au spus cuiva că vor să se sinucidă
5,6% din tineri au avut cel puţin o tentativă de suicid