Constanţa: Cămătăria face victime pe criză
0Gheorghe Brânză, din Constanţa, s-a spânzurat marţi fiindcă nu şi-a mai putut plăti datoriile pe care le avea la cămătari. Anunţurile de împrumuturi rapide s-au înmulţit pe criză. Cum nu sunt ilegale, mulţi îşi pierd casele, maşinile sau îşi iau viaţa când presiunea dobânzilor devine prea mare.
Gheorghe Brânză (52 de ani) a murit spânzurat marţi dimineaţă, în garajul socrilor săi. El a fost găsit abia a doua zi, când un vecin a alertat rudele. Bărbatul a avut mai multe afaceri, dar care i-au adus numai datorii. „A fost pe cai mari acum câţiva ani. A avut o discotecă, un centru de colectare de fier vechi. Dar a intrat în datorii, avea de dat bani la cămătari. De-asta cred că s-a omorât", a spus un vecin.
Gheorghe Brânză a fost îngropat ieri la cimitirul din Năvodari. La înmormântare au participat zeci de persoane care l-au condus pe ultimul drum. În faţa maşinii mortuare mergeau prietenii celor două fete ale sale ţinând coroane de flori. Familia lui Gheorghe Brânză a refuzat să facă orice fel de declaraţie cu privire la datoriile pe care bărbatul le avea la cămătari.
Împrumut pentru viaţă
Casa unei familii din comuna timişoreană Cenei este „vânată" atât de bănci, cât şi de un cămătar. Drama familiei Mircov a început în anul 2006, după un împrumut luat pentru a plăti tratamentul unuia dintre copii, diagnosticat cu cancer.
„Nu mai aveam nici bani de mâncare. Am luat 14.000 de euro de la cămătar. Băncile nu ne mai dădeau bani, pentru că aveam prea multe datorii. Ce puteam să fac? Să dau în cap? Aş fi făcut orice să-mi salvez copilul", a spus Duşan Mircov. Vlad a murit însă în urmă cu un an, iar familia este acum terorizată de cămătar şi de reprezentanţii băncilor. Cămătarul vrea casa, băncile la fel.
„Nu fac plângere, pentru că mi-am asumat acest împrumut. O să-mi fac un cort în câmp. Familia mea nu vrea să ne mutăm acolo, de ruşine. Mie nu-mi pasă", a spus bărbatul.
„Oamenii tac.Se tem"
În comuna constănţeană Cumpăna cămătăria se dezvoltă pe zi ce trece. „Ştiu un bărbat de 70 de ani care a fost legat şi târât prin comună. Sunt şi femei care iau bani de la cămătari, câte 100 sau 200 de euro, şi nu mai au cum să-i înapoieze. Unii dintre datornici au fost desfiguraţi în bătaie pentru că nu au avut de unde să dea banii înapoi.
Te amână şi bagă dobândă la dobândă şi nu mai reuşeşti să scapi. Oamenii tac pentru că se tem", spune un localnic care a cerut să rămână sub anonimat.
Poliţiştii cunosc fenomenul, dar spun că nu pot interveni. „Ştim că sunt cămătari în localitate. Ştim şi cine sunt aceştia, însă nu avem ce face. Cămătarii au devenit acum un fel de bancă de la care faci credit.
Dacă un cămătar săvârşeşte o infracţiune şi primim reclamaţie împotriva lui, atunci îl putem aresta sau amenda. Dar fără reclamaţie nu avem cum. Iar oamenii nu vin să facă reclamaţie", a declarat Gheorghe Caraivan, şeful poliţiei din Cumpăna. Grupaj realizat de redacţiile „Adevărul de Seară"
Ce au păţit cei care au luat bani
Un caz celebru în Piteşti este cel al lui Laurenţiu Constantin, avocat. Împreună cu alte opt persoane, acesta este anchetat de DNA, după ce Sorin Diaconu, un om de afaceri argeşean, a reclamat că, în repetate rânduri, a fost sechestrat, bătut şi ameninţat cu moartea.
El a împrumutat diferite sume de bani de la avocat şi nu le-a înapoiat la timp. Laurenţiu Constantin şi alţi şase învinuiţi au primit, la 5 noiembrie, mandat de arestare pentru 29 de zile.
Omul de afaceri Beniamin-Samuil Antemie (43 de ani), din Rădăuţi, a rămas, vara trecută, fără un deget, care i-a fost tăiat de cei de la care împrumutase 30.000 de euro. Datoria crescuse în câteva luni la 140.000 de euro.
În luna mai, doi tineri din Cumpăna şi-au pus capăt zilelor din cauza datoriilor. Mariana Rusu (27 de ani) şi Valentin Gavrilă (32 de ani) au lăsat un bilet de adio în care-şi cereau scuze fetiţei de şapte ani şi familiei. El a omorât-o pe tânără, apoi s-a sinucis. Valoarea datoriilor pe care o aveau la cămătari ajungea la 10.000 de euro.
Împrumuturile rapide sunt capcane sigure
În Iaşi, rubricile de mică publicitate ale ziarelor sunt pline de anunţuri ale celor care oferă împrumuturi în lei şi în valută. „Împrumuturi pe orice perioadă, cu posibilitate de prelungire, garanţie ipotecă, casă, teren, apartament, auto după 2005. Seriozitate". Împinşi de la spate de nevoia de a-şi plăti creditele sau leasingurile, mulţi sună la aceste anunţuri.
Dacă vor să împrumute sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro, ieşenii trebuie să garanteze cu case, maşini sau terenuri şi să plătească o dobândă lunară de 10%.
„Dacă doriţi mai mult de 5.000 de euro, puteţi garanta cu apartamentul. Putem merge la un notar şi facem un contract de împrumut cu ipotecă. Vă dau banii pentru orice perioadă doriţi şi în contract trecem suma cu tot cu dobânda aferentă. Aceasta trebuie să o plătiţi lunar", explică Marian, una dintre persoanele care oferă bani împrumut.
Ieşenii care doresc să garanteze cu maşina vor primi o sumă mai mică, iar autoturismul rămâne la creditor. Însă cămătarii nu acceptă maşini mai vechi de anul 2005.
„Pentru un Volkswagen din anul 2006 vă acord cam 2.000 de euro. Maşina trebuie să rămână la mine, pentru că ar putea fi implicată într-un accident şi rămân în pagubă totală", spune Ion, unul dintre cei care a publicat astfel de anunţuri. Dacă banii nu sunt restituiţi la timp, debitorul poate fi executat silit.
Şi ziarele cu mica publicitate din Craiova conţin anunţuri de „împrumuturi legalizate". „Totul se face prin notar. La o sumă de 5.000 de lei punem şi noi o dobândă de 7,8%. Vă hotărâţi dacă vă convine şi mergem la notar. Totul e legal, prin acte", a spus cămătarul care a răspuns la telefonul din anunţ.
Acceptă drept gaj doar locuinţa: „Maşina nu se poate lăsa gaj pentru că poate să aibă contract de vânzare-cumpărare făcut prin notar. Doar locuinţa. Apartament, casă, orice, numai să nu fie în ipotecă la bancă".
Dobândă de 10% pe lună
Poliţia spune că acest mod de împrumut nu este infracţiune, ci doar împrumut „prietenesc", deoarece se face cu acordul ambelor părţi, prin notar. Cămătarii botoşăneni au clientela formată.
„Eu lucrez numai cu oameni de afaceri. E mai simplu să am garanţie o maşină sau un utilaj pentru că îl valorific mai repede. La apartamente apar procese şi rămâi cu banii blocaţi pentru mai mult timp", a explicat unul dintre cămatari, care s-a recomandat Ionuţ Amarghioalei.
Cum obţin cămătarii casele victimelor
Intermediarul o racolează pe victimă, cel mai des postând un anunţ în ziar. Îi propune împrumutul sau garantarea unui terţ contra unui comision. Cei doi merg la un notar cunoscut. Se încheie un contract în care victima apare ca girant, moment în care apare cămătarul şi semnează.
Victima primeşte suma de bani solicitată. După o perioadă, intermediarul o contactează pe victimă şi îi propune să mai aştepte cu plata în luna respectivă, cămătarul fiind plecat din ţară. Trec câteva luni, victima necunoscând faptul că îşi poate achita ratele prin consemnare la CEC.
Apare cămătarul şi îi solicită întreaga sumă neachitată în perioada în care a lipsit plus penalizările aferente întârzierii. Victima refuză, iar cămătarul depune o plângere în instanţă pentru nerespectarea contractului de împrumut de către victimă.
Instanţa aprobă, iar imobilul folosit pe post de garanţie ajunge în posesia cămătarului, care se intabulează ca proprietar. Ulterior, imobilul este revândut, în sistem de licitaţie, de către cămătar către un alt cumpărător.
„Un avocat abil îşi poate scăpa clientul"
„Sistemul juridic românesc este destul de vulnerabil în privinţa infracţiunii de cămătărie. Nu sunt nişte criterii clare de contravenţie. Activitatea în sine nu este menţionată, se merge mai mult pe incriminarea pentru inducere în eroare", apreciază Gheorghiţă Mateuţ, profesor universitar de drept şi singurul avocat român care face parte din Asociaţia Internaţională de Drept Penal.
Potrivit acestuia, singura soluţie pentru ca legislaţia românească să poată deveni mai eficientă ar fi o trecere către sistemul de tip anglo-saxon, caracterizat de acesta ca fiind "mult mai flexibil": "Reglementările nu sunt atât de clare, iar judecătorul stabileşte infracţiunea pornind de la aprecierea gradului de pericol social implicat.
La noi, cei care au preluat sistemul continental, definiţiile sunt date prin lege, însă sunt de multe ori vagi sau incomplete, astfel încât un avocat abil îşi poate scăpa clientul invocând vicii de procedură", declară Mateuţ.
Cum obligi cămătarii să primească banii
Operaţia de consemnaţiune la CEC vă asigură posibilitatea de a dispune păstrarea în permanenţă a unei sume de bani pe numele şi la dispoziţia creditorului, astfel încât acesta să nu poată pretinde că rata lunară nu a fost achitată la timp.
Credite ipotecare imense
În Vrancea, în ultimii ani s-au făcut peste 300 de împrumuturi cu ipoteci între persoane fizice, multe dintre ele aflându-se pe rolul instanţei de judecată. Potrivit unor statistici oficiale ale Băncii Naţionale, pe ultimii cinci ani există în Vrancea credite cu ipotecă de peste 15 milioane de dolari.