Bebeluşi evacuaţi de la Spitalul Caritas
0Peste 120 de pacienţi internaţi la Spitalul Clinic Caritas din Bucureşti au fost trimişi ieri la alte unităţi, din cauza scăpărilor de gaze. În timp ce bolnavii sunt revoltaţi, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea schimbării conductei vechi de zece ani.
Zeci de bătrâni bolnavi, persoane operate şi bebeluşi în incubator au fost scoşi, ieri, de urgenţă din spital imediat ce mirosul de gaze a început să se simtă. Pacienţii aflaţi în stare gravă şi copiii nou-născuţi au avut prioritate.
Mai citeşte şi:
“Mi-au nenorocit copilul la naştere şi au scăpat nevinovaţi”
Anchetă: Medici audiaţi în cazul gravidei care a murit la maternitate
Cu ajutorul medicilor şi al asistentelor care îi scoteau din spital, aceştia au fost preluaţi de mai multe ambulanţe SMURD şi de BGS şi au fost transportaţi de urgenţă la alte 17 spitale din Capitală, printre care Colentina, Filantropia şi Cantacuzino.
Bolnavi îngroziţi
Pacienţii au tras o sperietură groaznică. „Este normal să fie speriaţi. Tocmai am scos un copil de câteva zile în incubator", a spus membra unui echipaj SMURD.
Pacienţii care au putut ieşi din spital pe propriile picioare erau aşteptaţi de familie şi duşi direct acasă cu maşinile personale sau taxiurile. „Mi-e frig! Am probleme şi cu inima, nici nu mai ştiu. Am stat opt zile în spital", se plângea Veronica Pârvu, 83 de ani.
Conductă de zeci de ani
Managerul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, Marius Savu, a declarat, ieri, pentru „Adevărul", că ţeava cu probleme este veche de aproximativ 50 de ani şi nu a fost schimbată niciodată. Pe toată perioada lucrărilor, în spital sunt sistate căldura şi apa caldă pentru că gazele au fost oprite ca să nu se producă o nenorocire.
Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele susţin că nu este responsabilitatea lor să repare ţeava de gaz fiindcă aceasta s-a fisurat în curtea spitalului, nu în stradă. „S-a constatat un defect la instalaţia de utilizare a gazelor naturale a spitalului, montată subteran. Întreţinerea şi repararea instalaţiilor revine în sarcina clientului", se arată în comunicatul de presă trimis de Distrigaz.
Ţeava fisurată este a nimănui
Şeful Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale susţine că spitalul va repara ţeava, însă de înlocuirea ei nu se va ocupa nimeni, pentru că nu ar fi responsabilitatea cuiva.
„Este un cerc vicios. Spitalul a fost retrocedat proprietarului în urmă cu cinci ani. Noi mai putem rămâne aici până în 2015, potrivit legislaţiei retrocedărilor. Proprietarul nu vrea să schimbe ţeava, noi nu o putem schimba fiindcă nu ne aparţine terenul, iar Distrigaz nu o schimbă pentru că se află în curtea spitalului şi se ocupă doar de conducta din stradă", a mai declarat Savu.