Mai mult, mai economic
0La hipermarket - preturi mai mici cu 15-40 la suta
Intr-o luna, un roman din clasa de mijloc consuma in jur de 10 kilograme de paine, trei kg de carne si mezeluri, cinci litri de lapte, un kg de branza, 14 oua, patru kg si jumatate de cartofi si pana in doua kg de fructe. In plus, din camara nu-i lipseste faina, malaiul, uleiul, margarina, zaharul si orezul. Cumparata "cu taraita", de la alimentara din colt, mancarea costa mai mult decat daca faci un drum la un supermagazin si iti faci provizii pentru toata luna. In ceea ce priveste complexurile cash&carry, acestea nu mai au succesul pe care il aveau odata. Preturile sunt, intr-adevar, mai mici, dar totul se vinde numai en-gros, la cutie, la bax, cu sacul sau cu lada. Asa ca, in conditiile in care cei mai multi dintre romani au fiecare banut numarat, o data cu deschiderea primului hipermarket, de unde poti cumpara si cantitati mai mici, o buna parte din clientii magazinelor cash&carry au luat calea hipermarketului. Chiar daca, pe moment, proviziile pentru o luna intreaga iti cam usureaza buzunarele, economia se simte la buget. De exemplu, un litru de ulei la Carrefour este 25.990 de lei, la Cora - 30.790 de lei, la unul din supermarketurile din Capitala - 34.800 de lei, iar la o alimentara de cartier, acelasi litru de ulei costa in jur de 35.000 de lei. La oua, diferentele de pret sunt destul de mari. Astfel, la Carrefour, un ou costa 2.500 de lei, la Cora - 4.575 de lei, la supermarket - 4.360 de lei, iar in piata un ou ajunge la 4.500 si chiar 5.000 de lei. Nici la zahar lucrurile nu stau mult prea diferit. Daca in hipermarketuri, un kilogram de zahar costa cel mult 17.000 de lei, in alimentare, acelasi produs costa 20.000 de lei, iar in supermarketuri - 24.000 de lei. Diferentele nu sunt semnificative in cazul branzei telemea de vaca. In alimentare gasesti si cu 66.000 de lei kilogramul, in timp ce in supermarketuri un kilogram de telemea de vaca ajunge la 80.000-90.000 de lei, la fel ca si in hipermarketuri.