Vîntu, şantajist şi sub control judiciar
0Atitudinea lui Sorin Ovidiu Vîntu faţă de Sebastian Ghiţă s-a produs într-un moment în care fostul patron Realitatea Media avea impuse o serie de măsuri preventive în dosarul fugii lui Nicolae Popa. Sorin Ovidiu Vîntu „duce o luptă continuă cu legea, pentru că a constatat că poate învinge“, susţin judecătorii care au decis arestarea sa preventivă pentru şantaj.
Magistraţii Liliana Ciupercă şi Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucureşti au explicat în motivarea deciziei, care a fost făcută publică ieri, că SOV nu are consideraţie pentru ordinea şi normele sociale. Judecătorii au ajuns la concluzia că lăsarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a reprezentantului său în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Ion Ilie, zis Nelu Legiune, reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
Citiţi şi:
Ghiţă: „Parchetul are înregistrări în care Vîntu îmi ameninţă familia“
SOV ameninţă cu dezvăluiri de după gratii
Ioana Maria Vlas: Vîntu nu are simpatii politice, are interese
Cum s-au interceptat Vîntu şi Ghiţă
În dosar există indicii temeinice, mai susţin magistraţii, pentru a presupune, în mod rezonabil, că cei doi au săvârşit fapte de şantaj şi ameninţare asupra managerului general al Realitatea Media, Sebastian Ghiţă .
„A comis o nouă infracţiune"
Judecătorii au arătat că atunci când Vîntu l-a ameninţat şi l-a şantajat pe Ghiţă a făcut o nouă infracţiune, deşi se afla sub rigorile măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara. SOV are această măsură preventivă în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi în care a fost acuzat că l-ar fi ajutat cu bani pe prietenul său, Nicolae Popa - condamnat la 15 ani pentru prăbuşirea FNI.
„A trecut peste consecinţele măsurii, a înfrânt aceste consecinţe şi a revenit în câmpul infracţional. Inculpatul - constatând că măsura nu este riguroasă, că nu există niciun pericol să suporte consecinţele încălcării legii - a comis o altă infracţiune", arată instanţa. Judecătorii au mai avut în vedere şi reacţia opiniei publice, „reacţie care impune autorităţilor o ripostă fermă, în raport cu anumite fapte penale specifice, cu un grad ridicat de pericol social".
Decizia Judecătoriei Sectorului 5, criticată
Tribunalul Bucureşti a desfiinţat decizia dată de Judecătoria Sectorului 5, care a respins iniţial propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu şi a presupusului său complice. „Surprinzător, pe tot parcursul motivării (n.r. a Judecătoriei Sectorului 5) se acordă atenţie numai poziţiei inculpaţilor, iar argumentele procurorului, întemeiate pe probele administrate, sunt folosite doar pentru a afirma absenţa elementelor pertinente şi plauzibile din relatarea părţii vătămate", a criticat Tribunalul Bucureşti.
„Îţi jur pe copiii mei că am gândit întâi să-ţi lichidez toată familia, cu tine în frunte...", este una dintre ameninţările pe care SOV le-ar fi făcut asupra lui Ghiţă şi care a atras atenţia magistraţilor. „Ameninţarea la care a fost supusă partea vătămată nu numai că a fost foarte serioasă, dar a şi produs puternice emoţii acesteia şi a speriat-o că se vor concretiza", a motivat instanţa. De altfel, temerile şi nesiguranţa lui Sebastian Ghiţă au fost relatate de Nelu Legiune lui Dragoş Nedelcu, membru în CA al Realitatea Media.
Judecătoarea Niţă: „SOV nu a cerut bani"
Mihaela Niţă, cel de-al treilea membru din completul de la Tribunalul Bucureşti, a susţinut că Vîntu şi Nelu Legiune ar fi trebuit cercetaţi în libertate. Ea a explicat că ameninţările lui SOV la adresa managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, erau determinate de suspiciunea că acesta dorea să-i preia afacerea lui Vîntu, fără voia sa.
„Din materialul probator existent în acest moment la dosarul cauzei rezultă indicii numai cu privire la faptul că, la 2 aprilie 2011, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Vîntu a proferat ameninţări la adresa părţii vătămate, Sebastian Ghiţă", arată judecătoarea. Din aceste înregistrări însă, „nu reiese că inculpatul i-a pretins părţii vătămate să-i dea vreo sumă de bani, să facă, să nu facă sau să sufere ceva cu scopul de a dobândi pentru sine sau pentru altul în mod injust un folos", a arătat Niţă.
Sorin Oidiu Vîntu a cerut eliberarea sub control judiciar, solicitare ce trebuia analizată ieri de Judecătoria Sectorului 5. Procurorii au cerut însă analizarea cererii de către Judecătoria Buftea, această instanţă urmând să stabilească un termen pentru a decide dacă Vîntu va fi cercetat în libertate sau va rămâne în arest.
150 de mii de euro ar fi fost suma cerută de Vîntu lui Ghiţă pentru a nu rezilia contractul de management cu acesta.