„Uraganul“ Madoff loveşte global
0Cea mai mare fraudă de pe Wall Street afectează deja numeroase bănci europene, dar şi celebrităţi hollywoodiene. Autorităţile americane vor lichida compania de investiţii a magnatului Bernard Madoff, însă pierderile globale nu vor putea fi recuperate.
Şocul celei mai mari fraude ce a avut loc vreodată pe viaţa financiară globală s-a răspândit în întreaga lume, pe măsură ce tot mai multe bănci, organizaţii de caritate sau chiar persoane fizice bogate au anunţat că sunt victimele schemei lui Bernard Madoff.
După piaţa financiară americană, ieri a venit rândul marilor grupuri bancare europene sau asiatice să anunţe pierderi importante.
Grupurile financiare europene şi asiatice au estimat deocamdată valoarea totală a pierderilor la „doar” câteva sute de milioane de dolari, însă „lista” a rămas în continuare deschisă. În orice caz, Madoff însuşi estimase efectele fraudei, la nivel mondial, la aproximativ 50 de miliarde de dolari.
FMI acuză SUA
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, deplânge faptul că Statele Unite nu au fost supuse niciodată evaluărilor din partea organismului financiar.
“Nu este surprinzător că există hoţi. Întrebarea este: cine face poliţia?”, a atacat acesta voalat autorităţile americane, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Madrid.
Discursul lui Strauss nu reprezintă o noutate. Mai multe organisme financiare internaţionale, printre care şi FMI, dar şi mai mulţi lideri politici susţin că guvernul federal american ar trebui să controleze mai bine piaţa financiară americană.
Unii investitori consideră că, dacă ar exista un control mai puternic, astfel de “scheme” financiare ar fi imposibil de pus în practică.
Deocamdată, autorităţile americane au decis lichidarea companiei conduse de Madoff. “Este clar că toţi clienţii firmei lui Madoff trebuie să fie protejaţi conform legislaţiei federale”, a declarat Stephen Harbeck, preşedintele şi directorul executiv al Corporaţiei pentru Protecţia şi Securitatea Investitorilor, ce se ocupă cu ajutorarea investitorilor care pierd din cauza unor firme de brokeraj.
Ultima bancă importantă ce a recunoscut pierderi financiare importante din cauza schemelor lui Madoff este celebra HSBC.
Aceasta este, de altfel, una dintre cele mai stabile grupări financiare globale, iar anunţul şefilor băncii a stârnit uimire în mediul bancar mondiale. HSBC este pe locul trei în lume în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră.
Grupul a anunţat că ar putea avea o expunere de până la 1 miliard de dolari la frauda lui Madoff. O altă bancă britanică importantă, Royal Bank of Scotland, a anunţat o posibilă pierdere de 460 de milioane de euro.
Lista băncilor europene “norocoase”
Nici instituţiile financiare franceze nu au scăpat de “taifunul” Madoff. Astfel, Nataxis, filială a grupurilor Caisse d’Epargne şi Banque Populaire, ar putea pierde până la 450 milioane euro, în timp ce asiguratorul financiar Axa are o expunere de 100 milioane euro. Societe Generale a anunţat o implicare “neglijabilă”, evaluată la mai puţin de 10 milioane euro, ca şi Credit Agricole.
La rândul său, BNP Paribas a anunţat că pierderile potenţiale se ridică la 350 milioane euro, din activităţile în pieţe şi din creditele acordate unor fonduri ce au investit fondurile speculative controlate de Madoff.
Banca franco-belgiană Dexia ar putea pierde până la 85 milioane euro, iar banca olandeză Fortis, până la 1 miliard euro. Grupurile belgiene UBS şi Credit Suisse au anunţat că nu au o expunere “materială” la această fraudă, însă că piaţa din Geneva ar putea pierde 5 miliarde dolari, o sumă imensă în actuala criză de lichidităţi de pe piaţa mondială.
Nici instituţiile financiare spaniole nu au fost mai norocoase. Grupul spaniol Santander, al doilea din Europa din punctul de vedere al capitalizării, a recunoscut duminică seara că fondul speculativ Optimal are o expunere de până la 2,33 miliarde euro. Cea de-a doua bancă spaniolă, BBVA, a anunţat o pierdere potenţială de până la 300 milioane euro.
UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a anunţat o expunere de până la 75 milioane euro, iar grupul Banco Popolare, o expunere de 68 milioane euro.
Pierderi importante în Asia
În Japonia, societatea financiară Nomura Holdings a recunoscut că ar putea pierde 27,7 miliarde yeni (225 milioane euro), însă acest impact este considerat “relativ limitat”, având în vedere sumele garantate.
Banca japoneză Aozora Bank a afişat ieri o pierdere de 12,4 miliarde yeni, pe fondul fraudei realizate de Bernard Madoff. “Expunerea la pierderile din acest caz sunt de circa 12,4 miliarde yeni”, a anunţat Aozora într-un comunicat. “Impactul asupra situaţiei financiare va fi unul marginal”, mai arată comunicatul.
Schema Ponzi şi cea piramidală
O schemă Ponzi este o schemă de investiţii în care profitul este plătit integral primilor investitori intraţi, de către noii investitori atraşi în schemă.
O schemă piramidală este o formă de fraudă similară cu o schemă Ponzi, bazându-se pe o idee nerealistă, şi anume speranţa unei returnări foarte ridicate. Denumirea provine de la Charles Ponzi, devenit celebru după ce a emigrat din Italia în SUA, în 1903.
Stabilit în Boston, a devenit miliardar în şase luni (între 1919 şi 1920), promiţând dublarea sumei investite în 90 de zile. Aproape 40.000 de persoane au investit 15 milioane de dolari, pentru ca în final să nu mai fie recuperaţi decât aproximativ o treime din aceşti bani.
Schemele contemporane sunt mult mai sofisticate decât schema Ponzi, deşi se bazează pe aceleaşi promisiuni de câştiguri nerealiste.
Escrocherii de tip Ponzi în România
“Caritas”, din Cluj-Napoca, a fost înfiinţată de Ion Stoica în 1991. Acesta promitea multiplicarea de opt ori a banilor depuşi, după numai şase luni. În total a atras 400.000 de deponenţi din toată ţara, care au investit 1.257 miliarde de lei (un miliard de dolari la cursul din 1994).
În momentul falimentului, pe 14 august 1994, datoria se ridica la 450 milioane de dolari. Iniţiatorul jocului piramidal şi proprietarul Caritas a fost condamnat de Judecătoria din Cluj la şapte ani de închisoare pentru escrocherie, din care a efectuat doar 18 luni. Un alt exemplu celebru este Fondul Naţional de Investiţii - FNI.
În momentul falimentului, în mai 2000, au fost peste 300.000 de păgubiţti şi 300 de milioane de dolari datorii. Concluzia procurorilor a fost că “F.N.I. a funcţionat de fapt, încă de la început, ca un veritabil joc piramidal (de tip Ponzi)”.
Celebrităţi păgubite
Mai multe organizaţii de caritate celebre sau conduse de personalităţi ale lumii mondene au avut de suferit ca urmare a “schemei” Madoff, informează „The Wall Street Journal“.
Astfel, Fundaţia Wunderkind, o organizaţie de caritate condusă de celebrul regizor Steven Spielberg (foto), a “avut o relaţie cu firma lui Madoff”, însă unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia a refuzat să ofere detalii privind pierderile.
Alte organizaţii non-guvenamentale păgubite sunt The Chais Family Foundation, care a oferit anul trecut 12,5 miliarde de dolari cauzei evreilor, sau United Jewish Fund Endowment Fund, ale cărei pierderi s-ar putea ridica până la 6,4 milioane de dolari.
Cea mai cunoscută fundaţie păgubită este însă Ellie Wiesel, însă nu au fost oferite cifre nicim în acest caz. Printre personalităţile care au pierdut bani se mai numără şi magnatul american al imobiliarelor şi al presei, Mort Zuckerman.
Acesta deţine, printre altele, New York Daily News şi US News&World. O altă victimă celebră este Fred Wilpon, proprietarul echipei de fotbal american, New York Metz.