Trabantul împlineşte 50 de ani
0Simpaticul Trabant, care iniţial s-a vrut a fi o replică "socialistă" a Volkswagenului produs de capitalişti, mai poate fi văzut şi azi pe şoselele Germaniei. Toţi posesorii de Trabant
Simpaticul Trabant, care iniţial s-a vrut a fi o replică "socialistă" a Volkswagenului produs de capitalişti, mai poate fi văzut şi azi pe şoselele Germaniei.
Toţi posesorii de Trabant îşi iubesc maşinile cu pasiune. Împătimiţii de "Trabi" se pregătesc să marcheze, anul acesta, jubileul "maşinii de carton". Sărbătoarea e destul de tristă pentru că, între timp, legislaţia antipoluare i-a dat o lovitură mortală bietului Trabant, care a ieşit din producţie încă din 1991. Dar, până să fie scos din fabricaţie, pe porţile uzinei de la Zwickau au ieşit circa trei milioane de maşini, cu caroseria din duroplast şi deşeuri de bumbac.
Nostalgia după anii comunismului
Primul Trabant asamblat pe banda de montaj a fost gata în 1957, cu ocazia marcării a 40 de ani de la Revoluţia Bolşevică, sărbătorită cu mare fast în Republica Democrată Germană. Motorul în doi timpi al maşinii putea aduce Trabantul la ameţitoarea viteză maximă de 90 de kilometri la oră, iar fumul înecăcios lăsat în urmă încă nu era contorizat de nimeni. Sunetul motorului în doi timpi, stilizat de un cântec german sub forma "dang-dang, dang-dang", a devenit celebru pe străzile ţărilor din fostul lagăr comunist.
Inclusiv la noi. Acum, când Trabantul - maşina-simbol a epocii comuniste - dispare încet-încet, şoferii care l-au îndrăgit manifestă o nostalgie specială, de oameni care tânjesc după atmosfera de dinainte de 1989.
Trabantul se poate "recicla"
Ca să nu le arunce, cei mai mulţi posesori de "maşini de carton" au devenit colecţionari şi au început să le modifice, transformându-le în maşini amuzante: de curse, limuzine, decapotabile etc. Conform statisticilor, astăzi au mai rămas în uz 52.432 de maşini Trabant, numai în Germania, unde sunt 82 de cluburi de fani ai acestei maşini, care organizează an de an petreceri şi raliuri. BBC observă cu umor că "Trabi-mania" nu e specifică doar Germaniei, ea fiind întâlnită şi în alte ţări foste comuniste, precum România şi Ungaria. Peste tot însă, circulă o mulţime de bancuri pe seama "rechinului şoselelor", care, în ciuda băşcăliei, a rezistat şi pare să "spună" că cine râde la urmă, râde mai bine.