Terra îşi schimbă polii magnetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul e un magnet gigantic care, ca toţi magneţii, are un pol negativ - numit nord magnetic - şi un pol pozitiv, respectiv sudul magnetic. Migraţia polilor magnetici e un fenomen

Pământul e un magnet gigantic care, ca toţi magneţii, are un pol negativ - numit nord magnetic - şi un pol pozitiv, respectiv sudul magnetic.

Migraţia polilor magnetici e un fenomen real, verificat cu aparatura cea mai modernă.

După alcătuirea primelor hărţi ale magnetismului terestru a devenit foarte limpede faptul că polii magnetici "migrează" continuu şi, uneori, chiar îşi schimbă locul. Profeţii spun că schimbarea totală are loc periodic şi durează trei zile.

În toate scurgerile de lavă ieşite din vulcani se găsesc particule feromagnetice care, în timpul răcirii, se orientează după liniile câmpului magnetic terestru. Cu ajutorul lor se poate estima unde se află nordul magnetic al Terrei în momentul erupţiei.

Analizând compoziţia rocilor din jurul vulcanilor de diferite vârste, geologii au observat că nordul magnetic al planetei noastre călătoreşte îngrijorător de mult.

Pe Terra au loc cataclisme periodice provocate de răsturnarea subită a axei polilor, care debutează prin schimbarea anotimpurilor şi fenomene climatice extreme

Migraţia polilor magnetici e un fenomen real, verificat cu aparatura cea mai modernă. Profeţii spun
că schimbarea totală are loc periodic şi durează trei zile.

În toate scurgerile de lavă ieşite din vulcani se găsesc particule feromagnetice care, în timpul răcirii, se orientează după liniile câmpului magnetic terestru. Cu ajutorul lor se poate estima unde se afla nordul magnetic al Terrei în momentul erupţiei. Analizând compoziţia rocilor din jurul vulcanilor de diferite vârste, geologii au observat că nordul magnetic al planetei noastre călătoreşte îngrijorător de mult.

Răsturnarea axei e posibilă

Pământul e un magnet gigantic care, ca toţi magneţii, are un pol negativ (numit nord magnetic) şi un pol pozitiv (sudul magnetic). Acul busolei indică, de altfel, polul nord magnetic, şi nu pe cel geografic, care - în mod normal - nu e foarte departe. De regulă, axa magnetică este înclinată faţă de cea geografică cu un unghi de 11,3 grade.

Matematicianul german Carl Friedrich Gauss a dovedit, în secolul XIX, că Pământul are magnetism propriu, generat de rotaţia stratului de fier lichid în jurul miezului tare al planetei. Uriaşul condensator sferic din centrul Terrei generează un câmp electromagnetic.

Influenţa diferitelor corpuri cereşti, a căror poziţie relativă se schimbă permanent din cauza multiplelor rotaţii ale Pământului, face ca axa polilor să migreze neîncetat. Gauss a înfiinţat un "Club al magnetismului terestru" pentru a finanţa măsurarea intensităţii câmpului magnetic în diverse locuri pe glob.

Cu ajutorul unor aparate numite magnetometre se măsoară intensitatea şi direcţia câmpului magnetic. După alcătuirea primelor hărţi ale magnetismului terestru a devenit foarte limpede faptul că polii magnetici "migrează" continuu şi, uneori, chiar îşi schimbă locul.

Pământul "se balansează"

Sute de răsturnări ale axei magnetice a Terrei au avut loc în ultimele 160 de milioane de ani, spune profesorul de geofizică Vincenzo Carbone, de la Universitatea din Calabria. Carbone şi echipa sa au calculat că ultima schimbare a polilor magnetici a avut loc acum 780.000 de ani, ceea ce, conform ritmicităţii impuse de analiza rocilor, sugerează că o nouă răsturnare va avea loc în curând, informează revista "Science".

Schimbarea climei şi rătăcirile tot mai frecvente ale păsărilor migratoare arată că, în ultimii ani, deplasarea polului nord magnetic se face mult mai repede. Pământul se "balansează" ca un om beat şi, după cum au dovedit profesorii Watkins şi Goodel, de la universitatea din Florida, întreaga biosferă e afectată de această teribilă instabilitate.

În prezent, polul nord magnetic al Pământului se deplasează permanent între Canada şi Siberia cu o viteză din ce în ce mai mare. Dacă în anul 1960 viteza de deplasare era de 10 kilometri pe an, în 2003 s-a măsurat o viteză de peste 40 de kilometri pe an. Modelul matematic creat de profesorul Carbone ne asigură că viteza se va accelera în continuare şi, la un moment dat, oscilaţia axei magnetice va fi suficient de mare încât va avea loc răsturnarea ei completă. Nimeni nu ştie însă cu precizie când se va întâmpla acest fenomen.

Fenomene climatice extreme

De când există omul, Pământul a înregistrat câteva sute de răsturnări ale axei magnetice.Nu există măsurători precise care să indice modul cum se desfăşoară acest fenomen.Istoria rocilor arată că răsturnarea e însoţită de o activitate seismică crescută, de furtuni şi valuri uriaşe pe mări şi pe oceane, precum şi de schimbări rapide ale climei.

Geologul Louis Agassiz spune că schimbarea axei va fi bruscă pentru că şi glaciaţiunile trecute au început subit. Animalele peristorice au fost congelate având în esofag plante verzi, pe care abia le mâncaseră.
Evanghelia după Matei (XXIV, 15-29) precizează: "Soarele se va întuneca, luna nu-şi va mai da lumina, stele vor cădea din cer şi puterile cerului vor fi clătinate".

Carpaţii fac parte din Grădina Edenului

Edgar Cayce, unul dintre cei mai respectaţi profeţi moderni, a detaliat, în timpul transelor sale, ce se întâmplă în timpul unei răsturnări a axei magnetice a Pământului. Deşi a murit în anul 1945, primul volum al profeţiilor sale, înregistrate în timpul vieţii pe bandă magnetică, a apărut în anul 1968. De atunci încoace, numeroşi cercetători au confirmat din punct de vedere ştiinţific că tot ce a descris el e perfect posibil.

Întuneric pe jumătate de planetă

Când i s-a solicitat să spună cum era Pământul în epoca în care a apărut omul, Cayce a răspuns: "La începutul lumii au fost Caucazii şi Carpaţii, adică Grădina Edenului. Zonele polare erau plasate astfel încât ocupau majoritatea regiunilor tropicale şi semitropicale actuale. Nilul se vărsa în Atlantic, iar ceea ce acum este Sahara era atunci un ţinut nelocuit, dar foarte fertil. Munţii Urali şi Marele Nord siberian erau ţinuturi tropicale... Ori de câte ori are loc răsturnarea planetei în spaţiu, pe Pământ au loc cataclisme care schimbă repartizarea uscatului şi a apei pe glob, până se obţine un nou echilibru."

Psihiatrul rus Immanuel Velikovsky, care a murit în anul 1979, a scris o carte numită "Coliziunea lumilor", în care a interpretat sute de texte profetice, inclusiv Biblia, încercând să dovedească faptul că cei care ni le-au lăsat moştenire ştiau, probabil, mai multe decât savanţii de azi.

El consideră că Edgar Cayce a descris corect istoria Pământului şi precizează suplimentar: "Planeta are nevoie de câteva zile ca să se răstoarne şi, în noua sa poziţie, să-şi reia mişcarea de rotaţie care determină ziua şi noaptea. În acest interval, unii oameni vor vedea Soarele sau stelele rămânând fixe pe cer. Jumătate de planetă stă cufundată în întuneric trei zile şi două nopţi".

Răsturnări magnetice ale Soarelui

În Biblie se vorbeşte despre faptul că Pământul se va clătina ca un om beat (Isaia, XVI, 19-20).
Savanţii spun că între două răsturnări ale axei magnetice pot trece sute de mii de ani sau doar câteva mii de ani.

În perioada ce precedă răsturnarea, liniile câmpului magnetic se amestecă şi măsurătorile cu magnetometrul arată polarităţi neaştepate în multe locuri de pe glob.

Câmpul magnetic al Soarelui suferă şi el astfel de răsturnări ale axei magnetice, o dată la 7 - 15 ani.
Pământul e stabil indiferent unde e situat polul nord magnetic. În timpul răsturnării însă, are loc un moment "zero", perturbat de atracţia corpurilor cereşti, după care planeta capătă o nouă axă magnetică.

Studiul jucăriilor magnetice, care au un comportament <> , ne poate ajuta să înţelegem cum se va răsturna axa magnetică a Pământului
Dr. Tadashi Tokieda,
lector la Universitatea din Cambridge

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite