Tamiflu îi împinge la sinucidere pe adolescenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Savanţii japonezi consideră că efectele secundare ale medicamentului împotriva gripei aviare pot provoca moartea tinerilor şi recomandă evitarea lui Principalul "pion" al luptei

Savanţii japonezi consideră că efectele secundare ale medicamentului împotriva gripei aviare pot provoca moartea tinerilor şi recomandă evitarea lui

Principalul "pion" al luptei împotriva gripei aviare, cunoscutul medicament Tamiflu, lansat imediat după apariţia primelor cazuri de gripă aviară în Asia, este o armă cu două tăişuri, informează cercetătorii japonezi, citaţi de cotidianul britanic "The Times".

Guvernul japonez a recomandat medicilor să nu prescrie Tamiflu tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani, deoarece 18 adolescenţi care luaseră acest medicament s-au sinucis în condiţii misterioase. Avertizarea este foarte serioasă, mai ales dacă ne gândim că Japonia cumpără 60% din cantitatea totală produsă în întreaga lume. Medicamentul, produs de firma elveţiană Roche, este importat în toate ţările din Europa, iar pe actul de aprobare, emis de autoritatea medicală în drept, sunt trecute la efecte secundare "rar - simptome psihiatrice depresive". În Marea Britanie, de pildă, numai două persoane, ambele în vârstă, s-au plâns că au halucinaţii şi "stări depresive inexplicabile" după ce au luat Tamiflu.

Se recomandă "atenta supraveghere a copiilor"

"Times" observă că, încă de luna trecută, un raport emis de European Medicines Agency recomanda "misterios" tuturor medicilor să-i "supravegheze atent pe copiii cărora li s-a administrat Tamiflu. În memoul alăturat raportului se preciza că există unele cazuri, "neconfirmate", care au ridicat suspiciunea că acest medicament ar induce crize depresive la adolescenţi. Ieri, după reacţia dură a guvernului japonez, firma Roche a emis un comunicat în care se spune: "Rapoartele despre sinucideri sunt extrem de rare şi au loc cam o dată la cinci milioane de pacienţi trataţi". Producătorul citează un studiu american care observă că "procentul cazurilor de sinucidere este mai mare între persoanele care nu au luat Tamiflu decât între cele care au luat acest medicament".

La Tokyo, vânzările au scăzut drastic

Japonezii însă nu glumesc. Presa de la Tokyo subliniază că un număr de 18 adolescenţi care s-au sinucis după ce au luat Tamiflu este prea mare pentru a fi neglijat. Medicamentul, numit ştiinţific "oseltamivir", este unul dintre puţinele medicamente antivirale, care, teoretic, ar trebui să protejeze oamenii în faţa oricărui tip de "viroze", de la gripă până la hepatită epidemică. Sigur, efectul de protecţie împotriva acestor boli nu este garantat sută la sută, dar s-a observat că, dacă este folosit profilactic, creează o oarecare imunitate. Specialiştii spun că acţionează ca un inhibitor al neuraminidazei virale, împiedicând eliberarea de noi viruşi din celulele deja infectate. Dar, spun japonezii, orice substanţă de acest gen poate "inhiba" şi activitatea chimică ce are loc la nivelul creierului, pentru că reacţionează cu neurotransmiţătorii scoarţei cerebrale. În astfel de situaţii, unul dintre hormonii fericirii, aşa-numitul DHEA, nu-şi mai face efectul, iar persoana devine tristă şi lipsită de chef de viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite