Statuia soldatului sovietic, topită la ordinul lui Simirad
0Misterul dispariţiei statuii de la Iaşi a fost risipit ieri chiar de fostul primar al municipiului, Constantin Simirad Dispariţia statuii soldatului sovietic a fost sesizată, luna
Misterul dispariţiei statuii de la Iaşi a fost risipit ieri chiar de fostul primar al municipiului, Constantin Simirad
Dispariţia statuii soldatului sovietic a fost sesizată, luna trecută, de ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, care a mers la Iaşi să depună coroane de flori la monument. Oficialul rus a constatat însă că statuia care era amplasată în Cimitirul "Eternitatea" nu mai există. Ce s-a întâmplat cu monumentul sovietic s-a aflat abia acum.
Constantin Simirad (foto medalion) a recunoscut, ieri, că a donat statuia soldatului sovietic Asociaţiei Veteranilor de Război.
Din metalul topit, veteranii au ridicat statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Totul se întâmpla acum mai bine de şase ani.
"Rămăseseră doar nişte resturi"
"În 1998, statuia a fost demontată de pe soclul său, pentru reparaţii. A fost depozitată într-un loc nesupravegheat. Pentru că bronzul este un material scump şi aflat la mare căutare pe piaţa neagră, statuia a fost furată bucată cu bucată. În 2001, când m-am interesat de soarta statuii, rămăseseră doar nişte resturi", a declarat, ieri, Simirad.
După ce Asociaţia Veteranilor de Război i-a solicitat primarului fonduri pentru ridicarea unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazul, Simirad a decis să le doneze bronzul rămas din statuia soldatului sovietic, în total aproximativ o tonă şi jumătate.
"Au turnat-o pe bucăţi"
Fostul arhitect-şef al Iaşiului Ionel Oancea a explicat şi el, ieri, cum a ajuns statuia soldatului sovietic să se topească în statuia lui Mihai Viteazul.
"Veteranii au avut probleme cu realizarea statuii, din cauza lipsei de fonduri şi materiale. Au turnat-o pe bucăţi. Partea de jos - calul şi picioarele voievodului - a fost turnată din bronzul provenit din donaţii, restul l-a pus executantul, o firmă din Bucureşti", a declarat Oancea.
Soldatul de bronz din Tallinn, motiv de discordie diplomatică
Statuia de bronz a soldatului sovietic, aflată de decenii în centrul capitalei estone Tallinn, a constituit, în primăvara acestui an, un prilej nefericit de confruntări stradale violente şi totodată declanşarea unei crize diplomatice între Rusia şi Estonia.
Autorităţile estone au decis strămutarea acesteia, în conformitate cu o lege din 2006, care interzice expunerea publică a monumentelor ce glorifică ocupaţia sovietică.
Deplasarea statuii, înaltă de doi metri, a declanşat însă furia cetăţenilor estoni de origine rusă (aproximativ un sfert din populaţie), care au jurat să apere monumentul.
Timp de mai multe zile, pe străzile Tallinnului au avut loc confruntări violente între cei aproximativ 1.000 de manifestanţi "prostatuie" şi trupele de ordine, care au folosit (şi) gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor. Bilanţul ciocnirilor a fost tragic: un mort, 40 de răniţi şi 300 de persoane arestate.
Autorităţile ruse au reacţionat vehement, spunând că episodul dislocării statuii a fost "o blasfemie inumană", iar vicepremierul Serghei Ivanov a cerut chiar sancţiuni economice împotriva Estoniei. Până la urmă, statuia de bronz a fost amplasată în cimitirul militar din Tallinn.
Pe urmele statuii
Statuia ostaşului sovietic a fost amplasată în 1947, în Parcul Expoziţiei, din cartierul ieşean Copou, unde a rămas până în 1991. Ulterior, a fost mutată în Cimitirul "Eternitatea", de unde a fost luată în anul 1998 pentru reparaţii. Timp de trei ani, statuia din bronz a fost depozitată la o regie subordonată municipalităţii ieşene, "Citadin SA". În 2001, primarul municipiului a decis s-o transforme în materie pentru statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, statuie care avea să fie inaugurată un an mai târziu în prezenţa fostului preşedinte Ion Iliescu. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, prin Direcţia de Patrimoniu, a demarat o anchetă în acest caz, acum mai bine de o lună.