Sportul întăreşte memoria şcolarilor
0Unii medici consideră că există o strânsă legătură între orele de sport şi capacitatea de concentrare în timpul programului de învăţare Practicarea exerciţiilor fizice măreşte
Unii medici consideră că există o strânsă legătură între orele de sport şi capacitatea de concentrare în timpul programului de învăţare
Practicarea exerciţiilor fizice măreşte capacitatea aerobică a copiilor, rezistenţa şi flexibilitatea corpului. Toate acestea cresc randamentul şcolar.
Exerciţiile fizice contribuie la îmbunătăţirea performanţelor cognitive ale copiilor, arată un studiu al cercetătorilor de la Colegiul American de Medicină Sportivă, preluat de site-ul de ştiri MSNBC.
Acest lucru este explicabil prin faptul că exerciţiile fizice ajută la consumarea energiei şi îmbunătăţesc starea de spirit şi fluxul sangvin către creier.
"Nu este vorba numai despre faptul că lipsa exerciţiilor şi a mişcării duce la obezitate în rândul copiilor şi chiar la apariţia unor afecţiuni cardiace. Se poate vorbi şi despre o scădere a randamentului şcolar", a explicat coordonatorul studiului, James Pivanik, preşedintele Colegiului American de Medicină Sportivă.
Cercetătorii consideră că mişcarea îmbunătăţeşte performanţele cognitive prin consumarea energiei, ceea ce permite elevilor să fie mai atenţi şi mai concentraţi în timpul orelor de clasă, prin îmbunătăţirea stării de spirit, dar şi prin stimularea circulaţiei sangvine către creier, ceea ce ajută memoria şi capacitatea de concentrare.
Deficitul de atenţie, tratat prin sport
Exerciţiile sunt indicate şi în cazul copiilor cu deficit de atenţie, acestea ajutându-i pe micuţi să se concentreze mai bine la ceea ce au de făcut, mai ales când exerciţiile sunt combinate cu momentele de studiu.
"Sportul este benefic pentru copiii cu deficit de atenţie, însă nu rezolvă problema copilului. Aceşti copii au nevoie de cât mai multe contexte care să le permită să se mişte.
Trebuie să li se stabilească un program care să îmbine perioadele de învăţare cu cele de mişcare, în acest fel fiind mai atenţi şi cu o capacitate mai mare de concentrare", a explicat Dominica Petrovai, psiholog clinician la Centrul Naţional de Sănătate Mintală din Bucureşti. Cercetătorii au explicat că nu este necesar ca micuţii să fie înscrişi în diverse grupuri sportive sau să facă sporturi de echipă în mod organizat, simpla joacă fiind la fel de indicată.
Randament cu 30% mai mare
Potrivit rezultatului cercetării, care a inclus 317 elevi aflaţi în clasele VI-VIII, grupul de copii aflaţi în cea mai bună formă fizică a avut rezultate şcolare cu 30 la sută mai mari la testele standardizate în comparaţie cu restul elevilor mai puţin pregătiţi fizic.