Secretul egoismului şi al generozităţii se află în creier
0Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Duke (Statele Unite) afirmă că au reuşit să identifice acea zonă a creierului care ne determină să fim egoişti sau generoşi. Astfel,
Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Duke (Statele Unite) afirmă că au reuşit să identifice acea zonă a creierului care ne determină să fim egoişti sau generoşi. Astfel, altruismul, dispoziţia naturală a unui individ de a se interesa de semeni sau de a se dedica acestora, ar fi direct legată de activitatea unei regiuni a lobului temporal superior. Descifrarea rolului acestei părţi a creierului nu va duce la deplina înţelegere a motivaţiei unor oameni precum Maica Thereza, dar ar putea oferi noi piste pentru studierea unor comportamente sociale, cum este şi altruismul, comentează AFP.
Cercetătorii au scanat prin rezonanţă magnetică creierele a 45 de pesoane în timp ce priveau sau jucau un joc video. La unele dintre acestea s-a constatat o puternică activitate în lobul temporal superior. "Am observat o activitate neobişnuită a acestei regiuni cerebrale, care ne-a surprins. Era direct legată de urmărirea unui scop aflat în spatele unei acţiuni", a declarat profesorul Scott Huettel, care a supervizat cercetarea. În paralel, persoanele monitorizate au fost întrebate dacă obişnuiau să-şi ajute prietenii sau dacă donau bani în scopuri caritabile.
Răspunsurile au permis cercetătorilor să stabilească gradul de altruism al fiecăreia. Cele mai generoase persoane au fost aceleaşi la care s-a constatat activitatea cerebrală deosebită din timpul experimentelui cu jocul video. Rezultatele studiului cercetătorilor de la Duke va fi publicat în numărul din februarie al revistei "Nature Neuroscience".