Scandal pentru Podul Îndrăgostiţilor, la Roma
0Pe celebrul Pod Milvio, din capitala italiană, cunoscut în ultimii ani cu numele de "Podul Îndrăgostiţilor", tinerii care montează lacăte primesc - mai nou - o amendă de 50 de euro.
Pe celebrul Pod Milvio, din capitala italiană, cunoscut în ultimii ani cu numele de "Podul Îndrăgostiţilor", tinerii care montează lacăte primesc - mai nou - o amendă de 50 de euro. Decizia de a pedepsi îndrăgostiţii aparţine primarului Romei, Walter Veltroni, care nu vrea să renunţe, deşi măsura a dezlănţuit o polemică politică între democraţii de stânga şi opoziţia de centru-dreapta, care l-a acuzat pe primar că ar fi "un duşman al iubirii". Un purtător de cuvânt al lui Veltroni a răspuns că primăria nu este împotriva acestei tradiţii, dar ar prefera să găsească un alt loc pentru a "elibera" unul dintre monumentele cele mai vechi din capitala Italiei, un loc istoric, Ponte Milvio, care a fost "teatrul" bătăliei dintre Massenzio şi împăratul Constantin, la 28 octombrie 312.
Legenda modernă, contestată de primar
Ritualul romantic, care presupune montarea unui lacăt pe unul dintre stâlpii podului pentru a lega definitiv destinele celor doi îndrăgostiţi, este un mit modern, citat în două romane ale lui Federico Moccia: "Tre metri sopra il cielo" (Trei metri deasupra cerului) şi "Ho voglia di te" (Te doresc), publicate acum câţiva ani, informează BBC.
După legendă, îndrăgostiţii care "încuie" un lacăt pe care scriu numele lor, pe cel de al treilea stâlp de pe acest pod, cel de lângă strada Corso Francia, şi aruncă cheia în fluviul Tibru vor rămâne împreună toată viaţa. Ideea, profund romantică, a fost preluată de cântăreţul Tiziano Ferro într-un video muzical, de regizorul Luis Prieto într-un film care va ieşi în curând şi de zeci de "blog"-uri ale adolescenţilor italieni. A fost înfiinţat chiar şi un premiu literar, "Lacătul de Aur", iar ceremonia de decernare se desfăşoară pe acest pod în ziua de 14 februarie, de Sfântul Valentin, ziua îndrăgostiţilor.