Salix, salcia care salvează Covasna
0Lemnul de salcie este o alternativă economică a combustibilului folosit la încălzirea locuinţelor. Sursele alternative de energie sunt în atenţia autorităţilor din judeţul Covasna.
Lemnul de salcie este o alternativă economică a combustibilului folosit la încălzirea locuinţelor.
Sursele alternative de energie sunt în atenţia autorităţilor din judeţul Covasna. Edilii din acest judeţ au găsit o alternativă la încălzirea cu gaz metan sau cu lemne: un soi de salcie, denumită "salix". Proiectul este o metodă de a economisi resursele naturale.
Această salcie se plantează o dată la 35 de ani, dar din trei în trei ani se poate secera la rasul solului. Produsul obţinut se toacă şi se foloseşte pentru producerea de pellete (firimituri de lemn), care apoi se ard şi se transformă în energie termică sau electrică.
Alternativă la încălzirea cu lemne
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Lajos Vajda, a prezentat deja unor oameni de afaceri din Linz, Austria, un proiect privind înfiinţarea de culturi bioenergetice, pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare. Austriecii s-au arătat interesaţi să deruleze afaceri în domeniul producţiei de plante bioenergetice, reciclării deşeurilor din lemn, legumiculturii şi turismului.
Pentru a produce energie alternativă este nevoie de plantaţii bioenergetice. Încă de anul trecut, vicepreşedintele CJ Covasna a dus muncă de lămurire cu primarii din judeţ să identifice terenurile necultivate, pe care se pot planta arbuştii "salix". Aceste plante sunt folosite deja în Europa şi înlocuiesc lemnul, rumeguşul, gazul metan necesare pentru încălzirea locuinţelor.
"Vrem să cultivăm acest soi de salcie denumită salix. În Austria, la Linz, agentul termic se obţine prin această metodă. Vom începe, din primăvară, să cultivăm cu salix aproximativ 200-300 de hectare de teren, dar începutul e greu.
Potenţialul judeţului este de 12.000 de hectare de teren necultivate, însă oamenii sunt greu de convins. Cei care nu au cum să-şi cultive terenurile vor putea să le închirieze prin contract şi vor primi bani, ajutând totodată judeţul să economisească lemnul şi gazul metan pentru încălzire", ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Lajos Vajda.
Edilul din Covasna spune că numai pe Valea Oltului, între localităţile Micloşoara şi Ghidfalău, sunt aproximativ 5.000 de hectare de teren necultivate, tocmai bune pentru astfel de plantaţii care ar aduce profituri proprietarilor şi ar ajuta la stoparea defrişărilor.
O plantă nepreţuită
Salix este o plantă din familia Salicaceae, cunoscută în România sub numele generic "salcie", respectiv "răchită". Această familie cuprinde arbori, arbuşti sau subarbuşti, cu lujeri elastici şi frunze căzătoare. Salcia creşte din abundenţă pe teritoriul României, dar nu este un copac preţuit din cauza lipsei de întrebuinţări. Arborii şi arbuştii sunt răspândiţi în principal pe soluri umede, pe malurile râurilor, iazurilor şi lacurilor din zone mai răcoroase.