SRI militează pentru interceptări ilegale
0siguranţa naţională, care permit ca procurorul să autorizeze astfel de interceptări. SRI consideră că textele referitoare la interceptări din Legea 281/2003 - Codul de procedură penală -
siguranţa naţională, care permit ca procurorul să autorizeze astfel de interceptări. SRI consideră că textele referitoare la interceptări din Legea 281/2003 - Codul de procedură penală - sunt valabile doar pentru desfăşurarea instrucţiei penale. În plus, SRI arată că judecătorii nu deţin certificate de securitate, iar punerea, de către serviciile de informaţii, la dispoziţia acestora a unor informaţii legate de apărarea siguranţei naţionale ar constitui o încălcare a cadrului normativ existent. "La nivelul instanţelor judecătoreşti nu există compartimente speciale pentru evidenţa, prelucrarea, procesarea, manipularea şi multiplicarea informaţiilor clasificate, în condiţii de siguranţă, potrivit prevederilor art.41 alin.1 din Legea privind protecţia informaţiilor clasificate", mai susţine acest serviciu secret, pentru a explica de ce nu doreşte ca judecătorii să emită mandate de ascultare a telefoanelor.
Materialul, intitulat "Consideraţii cu privire la cadrul juridic în materia interceptării telefoanelor", a fost publicat pe site-ul SRI cu o zi înainte ca parlamentarii din Comisia SRI să ceară explicaţii cu privire la posibilitatea ca - în 2004, când intrase în vigoare noul cod de procedură penală şi judecătorii erau cei care trebuiau să emită mandate de ascultare a telefoanelor - astfel de autorizaţii să fi fost eliberate tot de procurori. Parlamentarii doresc să afle exact câte astfel de cazuri au existat şi căror persoane li s-au ascultat telefoanele pe baza mandatelor procurorilor.