Rromii fac plângere la Guinness Book
0Supăraţi că nu pot intra în Cartea Recordurilor cu o mâncare tradiţională ţigănească, rromii din Sibiu vor să-şi caute dreptatea la sediul Guinness Book de la Londra.
Supărare mare la casa regală a rromilor de la Sibiu. Ei au gătit în iarna acestui an o tonă de şahaimas, mâncare tradiţională ţigănească, pentru Cartea Recordurilor, însă recordul nu a fost omologat. Acum, rromii sunt hotărâţi să încerce din nou să ajungă în Guinness Book.
La prima încercare, recordul nu a fost omologat pe motiv că nu există o categorie separată pentru mâncarea tradiţională ţigănească, şi că singura şansă pentru ei este ca aceasta să fie încadrată la „tocană", variantă în care trebuie gătite trei tone, pentru a doborî recordul existent. De două luni, rromii fac demersuri pentru a găti cele trei tone de tocană, însă spun că acum au primit un nou răspuns, prin care li se spune că şahaimas-ul lor poate fi considerat o supă vegetală, iar recordul în domeniu, pe care ar trebui să-l doboare, este de 29 de tone.
Duc şahaimasul la sediul Guinness Book
Ultimul răspuns a fost, spun rromii de la Sibiu, picătura care a umplut paharul. Aceştia susţin că se consideră discriminaţi, că în niciun caz o mâncare „grea", cum este şahaimasul, cu carne, orez şi multă grăsime poate fi considerată supă. În plus, spun că scopul lor este nu de a obţine un certificat culinar, ci de a-şi promova, şi prin intermediul Guinness Book, mâncarea tradiţională.
„Problema aceasta devine tot mai stresantă pentru mine şi pentru comunitatea noastră, care a fost implicată în acest eveniment. Am înţeles tot felul de lucruri care ni s-au solicitat, dar, ulterior, vedem că toate aceste solicitări sunt nişte piedici puse de cei de la Guinness Book, şi am ajuns la concluzia că nu se doreşte ca rromii să intre în Cartea Recordurilor", spune Dorin Cioabă, prinţul rromilor de la Sibiu.
Mai-marii ţiganilor povestesc că au luat deja legătura cu liderii comunităţii rrome din Anglia, care le-au promis tot sprijinul lor în acest demers, şi că în luna august vor merge personal la Londra, la sediul celor de la Guinness Book, pentru a-şi căuta dreptatea, mai ales că, în aşteptarea răspunsului de la Londra, au început deja şi investiţiile în materiale pentru o nouă cratiţă uriaşă, în care să se gătească şahaimasul de trei tone.
„Am luat legătura cu liderul comunităţii de rromi din Anglia, el ne va sprijini, în faţa sediului vom face un protest, şi o să o iau pe soţie, să pregătească acolo o oală de şahaimas, şi să le ducem lor, la Guinness Book, să chemăm şi un specialist culinar din Anglia. O să gătim acasă la unul dintre membrii comunităţii noastre, o să chemăm o televiziune locală, şi vom duce apoi mâncarea la sediul Guinness Book", adaugă Dorin Cioabă.
Pregătiri pentru Londra
Mai e puţin până la plecarea la Londra, iar la Sibiu au început deja pregătirile pentru marele eveniment. În timp ce capitala Angliei se pregăteşte pentru Olimpiadă, ţiganii de la noi se duc cu treaba lor. Din bagaje nu vor lipsi ingredientele tradiţionale pentru şahaimas.
Grati Pucson, care se ocupă
„Vom merge cu ingrediente din România, pentru că nu am vrea să avem surpriza să nu găsim acolo unele dintre produsele noastre. În primul rând vom duce acele piperuri, acele condimente speciale, care sunt nelipsite din această mâncare, orezul care trebuie să fie de un anumit fel, altfel poate influenţa mâncarea, slăninuţa afumată tot de aici o ducem, pentru că trebuie să fie ceva din carnea afumată din porcul de la Crăciun, nu găsim în magazin astfel de produse", explică Dorin Cioabă.
Pe lângă ingrediente, prinţul rromilor şi-a pregătit deja şi câteva ţinute pentru voiajul în capitala Regatului Unit. Pentru întâlnirile oficiale a ales câteva cămăşi, dar şi un sacou nou-nouţ, cumpărat special de la Strasbourg. Alături de hainele de protocol, în bagaj a pus şi câteva ţinute lejere, mai ales că este hotărât să ajungă şi în Satul Olimpic. „Vom merge şi în Satul Olimpic, vom merge oriunde ne este permis, în orice caz, vom cere autorizaţie pentru tot ceea ce vom face, de problema aceasta se ocupă liderul nostru din Anglia, Grati Pucson, care ne va sprijini în toată acţiunea aceasta", mai spune Dorin Cioabă.
Dacă demersul lor va fi unul reuşit şi vor putea să pregătească cele trei tone de şahaimas, îi aşteaptă şi o cheltuială pe măsură. Doar în iarnă, pentru mâncarea de o tonă, au fost necesare 300 de kilograme de carne, 850 de kilograme de varză, 50 de kilograme de ceapă şi tot atâtea de orez. Atunci, întreaga cheltuială s-a ridicat, potrivit reprezentanţilor rromilor, la 10.000 de euro.