Românii şi sfârşitul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acceleratorul de particule este un succes al Europei Avem noi, românii, talentul unic de a trimite în derizoriu orice atingem. În spaţiul nostru meschin, totul devine banc. Altfel nu

Acceleratorul de particule este un succes al Europei

Avem noi, românii, talentul unic de a trimite în derizoriu orice atingem. În spaţiul nostru meschin, totul devine banc. Altfel nu poate genera o discuţie care să merite atenţie. Aşa se face că, din tema uriaşului accelerator de particule construit prin eforturile unite ale partenerilor europeni, noi, românii, am rămas cu povestea stupidă a sfârşitului lumii.

În realitate, Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN), sub egida căruia a fost realizat acceleratorul de particule, reprezintă un succes remarcabil al bătrânei Europe. Această Europă, pe care mulţi o văd "terminată" şi deci incapabilă de proiecte majore, a pus în comun opt miliarde de euro şi 9.000 de oameni de ştiinţă. De ce? Pentru a afla tainele formării Universului şi pentru a satisface nu numai setea de cunoaştere, ci şi pentru a deschide drumul către tehnologiile (şi energiile) viitorului. Jurnaliştii de la săptămânalul american "Newsweek" arată în ultimul număr al revistei că Europa a preluat poziţia de lider mondial în fizică. În timp ce proiectul similar american, început în mandatul preşedintelui Reagan, a fost abandonat în 1993.

Poate că e mult spus. Nu e însă mult în a spune că Europa stă în orice caz mai bine decât susţin detractorii ei. Da, există interese diferite printre cei 27, dar Europa rămâne un pilier al păcii şi stabilităţii mondiale, aşa cum a dovedit-o implicarea sa în criza georgiană. "Anacronica" Europă are o putere extraordinară de a influenţa regiunile învecinate - vezi succesul extinderii, politicile de vecinătate sau Uniunea pentru Mediterana. Oare de ce vecinii Europei vor să devină şi ei "europeni", dacă modelul este falimentar? Europa, a doua putere economică a lumii, oferă sisteme de protecţie socială, educaţie şi ocrotire a sănătăţii invidiate pe întregul glob. Desigur, Europa nu-i o lume perfectă. Ea are de înfruntat toate provocările lumii de azi, de la criza energetică la cea financiară, de la migraţie la terorism şi schimbările climatice. Succesul CERN ne arată însă o Europă capabilă să răspundă acestor provocări nu prin forţa impusă unilateral, ci prin ştiinţă, diplomaţie şi, nu în ultimul rând, prin influenţă culturală.

Europa rămâne un model de succes şi ne putem mândri că suntem parte a lui. Merită să-l îmbrăţişăm şi avem de ce să-l apărăm.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite