România luptă împotriva încălzirii globale
0Guvernul a adoptat Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă (SNDD) pentru viitorii 20 de ani. Aceasta cuprinde măsuri pe termen scurt, mediu şi lung în vederea reducerii efectelor
Guvernul a adoptat Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă (SNDD) pentru viitorii 20 de ani. Aceasta cuprinde măsuri pe termen scurt, mediu şi lung în vederea reducerii efectelor schimbărilor climatice.
Documentul, adoptat de Executiv în ultima şedinţă, prevede ca, până în anul 2013, emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse cu zece procente faţă de anul de referinţă 1989. Un alt obiectiv stabileşte reducerea emisiilor poluante cu 20% până în anul 2020. În baza SNDD, România se angajează să participe activ la stabilirea obiectivelor care se impun la nivel european pentru limitarea efectelor încălzirii globale.
Ţara noastră, mai ambiţioasă decât UE
Ţinta stabilită de România pentru utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei este mult mai ambiţioasă decât cea stabilită pe ansamblul Uniunii Europene. Astfel, în timp ce ţinta UE prevede ca 20% din totalul consumului de energie să provină din surse regenerabile până în anul 2020, România se angajează ca încă din 2010, 33% din consumul intern brut de energie să fie asigurat din surse
regenerabile.
De asemenea, pe termen lung, SNDD prevede ca nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră să fie redus cu 40% până în anul 2030.
În vederea realizării obiectivelor cuprinse în SNDD, premierul Călin Popescu Tăriceanu a subliniat necesitatea corelării acestei strategii cu obiectivele din Planul Naţional de Reforme, bazat pe Strategia Lisabona a UE, care trebuie urmată de elaborarea unui program de măsuri concrete.